• Σφυρηλατώντας γενιές ανεξάρτητων και δυναμικών γυναικών

    Με στόχο την ισότητα στο σύγχρονο ελληνικό επιχειρείν

    Φανταστείτε μια πραγματικότητα όπου οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, μπορούν να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην εργασία και την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς είναι το όραμα της Alpha Bank.

    Η γυναικεία ενδυνάμωση δεν είναι απλώς ένα buzzword, ούτε κάποια «τάση» η οποία θα περάσει και θα ξεχαστεί. Έχει αρχίσει πλέον να γίνεται κατανοητό από όλους ότι παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην κοινωνική πρόοδο όσο και στην οικονομική ευημερία μιας χώρας.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε το 2023, η γυναικεία ενδυνάμωση στην εργασία αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας το κατά κεφαλήν εισόδημα κατά 9,2%.

    Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η έμφυλη ανισότητα στην εργασία και την εκπαίδευση παραμένει ακόμα ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» των ευρωπαϊκών χωρών, γι’ αυτό και τώρα είναι η στιγμή να αναπτυχθούν δράσεις και πρωτοβουλίες που θα προωθούν την κατάρτιση και την πρόσβαση των γυναικών στην εργασία.

    Η Alpha Bank, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη αυτή, έχει θέσει ως στόχο να συμβάλει στην εξάλειψη βασικών έμφυλων ανισοτήτων, παρουσιάζοντας μέσα στο 2024 προγράμματα που ενδυναμώνουν τις γυναίκες επαγγελματικά και μορφωτικά.

    Διαδραστικά «Μαθήματα Οικονομίας»

    Τα Μαθήματα Οικονομίας είναι μία σειρά από επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνονται από την ΜΚΟ Women on Top με την υποστήριξη της Alpha Bank στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης IQonomy.

    Τα σεμινάρια αποσκοπούν στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής ανθεκτικότητας των γυναικών, στην εξοικείωσή τους με βασικές αρχές της οικονομίας και στη διαχείριση των οικονομικών τους με αυτοπεποίθηση. Οι συμμετέχουσες έρχονται σε επαφή με πρακτικά εργαλεία και λαμβάνουν μέρος σε στοχευμένες δραστηριότητες, μαθαίνοντας να οργανώνουν καλύτερα τα οικονομικά τους, να αποταμιεύουν με βιώσιμο τρόπο, να αυξάνουν τα έσοδα και να μειώνουν τα έξοδά τους.

    Εξοικειώνονται επίσης με τη σημασία του μακροπρόθεσμου οικονομικού σχεδιασμού και τις βασικές αρχές των επενδύσεων, ενώ διερευνούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν και να διαπραγματευτούν πιο αποτελεσματικά για οικονομικά θέματα με τα άτομα του περιβάλλοντός τους.

    Ενισχύοντας την πρόσβαση στην αγορά εργασίας

    Ένα από τα σημαντικότερα κενά για τις γυναίκες επιδιώκει να γεφυρώσει η Alpha Bank, η οποία σε συνεργασία με την ΜΚΟ Solidarity Now σχεδίασε το πρόγραμμα Bridging the Gap που έχει ως στόχο την υποστήριξη και ενδυνάμωση άνεργων γυναικών προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου εργοδοτών σε όλη την Ελλάδα.

    Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα σε 12 μήνες και στο πλαίσιό του 300 γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες αναμένεται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

    Το Bridging the Gap επικεντρώνεται στην υποστήριξη γυναικών από ευάλωτα περιβάλλοντα (π.χ. με προβλήματα ψυχικής υγείας, ιατρικές παθήσεις, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας, μακροχρόνια άνεργες, νέες που δεν σπουδάζουν και δεν δουλεύουν, μετανάστριες). Πέραν των άμεσα ωφελούμενων, έμμεσοι ωφελούμενοι του έργου είναι και τα εξαρτώμενα μέλη των ανέργων γυναικών που θα ωφεληθούν μέσω του προγράμματος.

    Το Solidarity Now, υπεύθυνο για την υλοποίηση του προγράμματος, θα εδραιώσει ένα εθνικό δίκτυο εργοδοτών που έχουν δεσμευτεί να γεφυρώσουν το χάσμα των φύλων στην αγορά εργασίας, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και προωθώντας ένα περιβάλλον συμπερίληψης, σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, της τεχνολογίας, του τουρισμού, της εστίασης και της βιομηχανίας, στηρίζοντας έμπρακτα τη γυναικεία ενδυνάμωση και αυτονόμηση μέσα από την εργασία. Μέσω εργασιακών συμβούλων θα υποστηρίζει τους εργοδότες στις προσπάθειές τους να εντοπίσουν τις εργαζόμενες, και θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση εταιρειών σχετικά με τα οφέλη ενός πολυπολιτισμικού χώρου εργασίας.

    Παράλληλα, θα υποστηρίζει και τις ωφελούμενες μέσα από την αντιστοίχιση των θέσεων με τα προσόντα τους, την υποστήριξή τους στη σύνταξη βιογραφικού, την προετοιμασία και την ενεργή συμμετοχή στην εύρεση εργασίας αλλά και την υπερνίκηση των εμποδίων (ανατροφή και φύλαξη τέκνων, εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, κοινωνικά στερεότυπα) για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

    Με στόχο την ισότητα στο σύγχρονο ελληνικό επιχειρείν

    Η γυναικεία επιχειρηματικότητα φέρνει μια διαφορετική κουλτούρα στις ελληνικές επιχειρήσεις, γι’ αυτό και η στήριξη της από την Alpha Bank είναι μείζονος σημασίας. Για τον συγκεκριμένο σκοπό, η Τράπεζα συνεργάζεται με το ALBA και το ACT (American College of Thessaloniki), δημιουργώντας το πρόγραμμα «Alpha Females for VentureGarden».

    Το «Alpha Females for VentureGarden» αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο και επικεντρώνεται σε γυναίκες επιχειρηματίες. Περιλαμβάνει μία τρίμηνη υποστήριξη και εκπαίδευση σε θέματα αναφορικά με τη δημιουργία και τις δραστηριότητες μιας νέας επιχείρησης, όπως Στρατηγικός σχεδιασμός, Digital Marketing, Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Οικονομικά των Επιχειρήσεων, Success Stories γυναικών επιχειρηματιών.

    Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν γυναίκες, απόφοιτες του VentureGarden από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (τουλάχιστον 15 σε κάθε πόλη), με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη, οι οποίες επιθυμούν να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα ή/και να εξελίξουν την ήδη υφιστάμενη επιχείρησή τους. Το πρόγραμμα θα αποτελείται από πέντε θεματικά εργαστήρια διάρκειας 2,5 ωρών. Ο κάθε κύκλος εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

    Η ευρύτερη πρωτοβουλία VentureGarden είναι ένας επιχειρηματικός επιταχυντής, με στόχο την υποστήριξη επίδοξων επιχειρηματιών να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Μάχη με τα στερεότυπα»