• Υγεία - Εμβόλια

    Α. Κωνσταντόπουλος: Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα αντιμετωπίσουμε νοσήματα που είχαμε ξεχάσει

    • NewsRoom

    Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος ΕΠΕ


    Την αναγκαιότητα να ακολουθείται πιστά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών,  από γονείς και παιδιάτρους, τόνισε ο καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής και τ. πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρίας,  μιλώντας στο mononews.gr για τις επιπτώσεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος στο παρόν αλλά και τους υγειονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί για το μέλλον.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος σημειωτέον έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για 14 χρόνια, επιρρίπτει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα κενά που παρουσιάζει η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, στους μη ειδικούς υγειονομικούς που δίνουν εσφαλμένες πληροφορίες και κατευθύνσεις στο κοινό, σχετικά με τα εμβόλια και την ανοσοποίηση. «Ο ειδικός γιατρός, ο οποίος κατέχει το θέμα των εμβολίων και του εμβολιασμού είναι ο παιδίατρος για παιδιά και εφήβους και ο λοιμωξιολόγος για τους ενήλικες», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι μη ειδικοί υγειονομικοί αποτέλεσαν και την αφετηρία της αντιεμβολιαστικής αντίληψης στην Ελλάδα.

    Όπως εξηγεί, μέχρι το 2009 οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τηρούνταν με «μαθηματική ακρίβεια» στη χώρα, κατάσταση η οποία άλλαξε άρδην κατά την περίοδο της πανδημίας της γρίπης.

    «Εκείνη την περίοδο συστάθηκε από το υπουργείο μία Επιτροπή Πανδημίας της Γρίπης, απαρτιζόμενη από ειδικότητες που δεν γνώριζαν τα εμβόλια. Διέδωσαν τότε στον τύπο πληροφορίες για σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου της πανδημίας, προωθώντας έναν σκεπτικισμό για το κατά πόσον έπρεπε να γίνεται ή όχι, λόγω των παρενεργειών. Ακολούθησαν σχετικά δημοσιεύματα, πολλές φορές πρωτοσέλιδα, που πρόβαλλαν το εμβόλιο ως επικίνδυνο, γεγονός που δημιούργησε μία φοβία στο κοινό για όλα τα εμβόλια», αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Στη συνέχεια, η εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε κατακόρυφα για όλα τα νοσήματα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτό της ηπατίτιδας Β (μείωση 40%) και των ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (μείωση 18-20%).

    Μετά από συνεχείς σχετικές καμπάνιες της ΕΠΕ, σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα απ’ ό,τι το 2009, όχι όμως στα προηγούμενα επίπεδα.

    Για να θεωρηθεί επαρκής η εμβολιαστική κάλυψη για ένα νόσημα θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό 90-95% και άνω. Όταν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει κάτω από 85% εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα και όταν πέσει κάτω από 80%, τότε υπάρχει κίνδυνος επιδημίας.

    «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιλαράς. Η εμβολιαστική κάλυψη, έχει πέσει στο 85% γι’ αυτό έχουμε και κρούσματα. Αν το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται στο 90-95% δεν υπάρχουν κρούσματα, καθώς τα εμβολιασμένα παιδιά δημιουργούν ένα τείχος, το οποίο “περιχαρακώνει”  τα ανεμβολίαστα και τα προστατεύει. Όταν όμως αυτό το τείχος σπάσει, τότε είναι εύκολο να μολυνθούν τα ανεμβολίαστα παιδιά.  Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με την ιλαρά και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης δεν απέχουν πολύ από αυτά που σηματοδοτούν την έναρξη μιας επιδημίας», αναφέρει ο καθηγητής.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μηχανισμός αυτός ισχύει για όλα τα εμβόλια και, αν οι γονείς συνεχίσουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και να μην κάνουν τις επαναληπτικές δόσεις, αργά ή γρήγορα  θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νοσήματα που είχαμε ξεχάσει, όπως π.χ. κοκκύτης, μηνιγγίτιδα και παρωτίτιδα. Το μήνυμα αυτό λαμβάνεται και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Αμερική, όπου από την αρχή του χρόνου έχουν παρουσιαστεί 6.000 κρούσματα παιδιών με παρωτίτιδα, εκ των οποίων το
    1,5% εμφάνισε ορχίτιδα.

    «Θα πρέπει να γίνεται μία εκπαίδευση των υγειονομικών, είτε αυτοί είναι γιατροί, είτε νοσηλευτές, είτε μαίες ή φοιτητές, έτσι ώστε να γνωρίζουν τις ασθένειες και τη σοβαρότητά τους, να γνωρίζουν τα εμβόλια  και να μην δίνουν εσφαλμένες πληροφορίες στο κοινό. Όσον αφορά στους γονείς, για την πλήρη ενημέρωσή τους θα πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο και σε άλλες έγκυρες πηγές, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία και το ΚΕΕΛΠΝΟ», καταλήγει  ο πρόεδρος της ΕΠΕ.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εμβολιασμός: Ένα μήνυμα για ‘σένα! (βίντεο)
     
      
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των αντιεμβολιαστών
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβόλια: Ο κίνδυνος παραμονεύει!

     



    ΣΧΟΛΙΑ