ΥΓΕΙΑ

Βέλγιο: Βασιλικό διάταγμα για τον περιορισμό εξαγωγών φαρμάκων σε περίπτωση κρίσης

  • NewsRoom
Συνταγογράφηση και αυξήσεις τιμών στα ελλειπτικά φάρμακα – Η ευκαιρία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας


Η βελγική κυβέρνηση εξέδωσε βασιλικό διάταγμα που επιτρέπει τον περιορισμό των εξαγωγών φαρμάκων σε περίπτωση κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Φρανκ Βαντενμπρούκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο LN24.

Το διάταγμα παρέχει ένα νομικό πλαίσιο για την προσωρινή απαγόρευση της εξαγωγής ορισμένων βασικών φαρμάκων, με βάση έναν κατάλογο με ακριβή κριτήρια. Τα φάρμακα αυτής της λίστας δεν θα μπορούν να εξαχθούν προσωρινά σε άλλες χώρες σε περίπτωση έλλειψης στο Βέλγιο, διευκρίνισε στη συνέχεια ο υπουργός σε δελτίο Τύπου.

Μέχρι σήμερα, τέτοιος κατάλογος δεν έχει ακόμη καταρτιστεί και δημοσιευτεί, αλλά όπως επισημαίνεται γίνεται προετοιμασία σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στην προμήθεια φαρμάκων στο Βέλγιο.

Η απαγόρευση θα ισχύει για φάρμακα απαραίτητα, τα οποία έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενούς και για τα οποία δεν υπάρχει άλλο εγκεκριμένο φάρμακο με το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η απαγόρευση εξαγωγών θα πραγματοποιηθεί όταν η μη διαθεσιμότητα αυτών των βασικών φαρμάκων καταγραφεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας ως «πιθανή» ή «βέβαιη» για τουλάχιστον ένα μήνα, διευκρινίζει το δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας.

«Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι δεν διακόπτεται η θεραπεία των ατόμων με μερικές φορές σωτήρια φάρμακα. Μια προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών θα επιτύχει αυτόν τον στόχο», τόνισε ο κ. Βαντενμπρούκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

COVID-19: Τρομάζει η αύξηση στις νοσηλείες – Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών

Κίνα: Το 80% του πληθυσμού έχει κολλήσει ήδη Covid-19 λέει Κινέζος επικεφαλής επιδημιολόγοςΣΧΟΛΙΑ