• ΥΓΕΙΑ

    Βαρύς απολογισμός στις ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη στους θανάτους από κορονοϊό

    • NewsRoom


    Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, όπου καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα, ξεπερνώντας τη Νέα Υόρκη.

    Την ίδια ώρα η συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού και η μείωση των νέων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 εντείνουν τις ελπίδες ότι η ζωή θα επιστρέψει, κάποια στιγμή, στην ομαλότητα.

    Πάνω από 45.000 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ως το βράδυ χθες Τρίτη στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία, που υφίσταται βαρύ πλήγμα από την πανδημία τους τελευταίους μήνες. Η Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης κατά το αρχικό της στάδιο, μετρά 44.693 νεκρούς, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    «Αυτή είναι μια σπαρακτική υπενθύμιση» ότι η πολιτεία πλήττεται από «έναν θανάσιμο ιό» και «θρηνούμε στο πλευρό όλων των Καλιφορνέζων που υπέστησαν την τραγική απώλεια δικών τους ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε ο Δρ. Μακ Γκάλι, επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της πολιτείας, σε μήνυμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Εν μέρει, ο λόγος που η Καλιφόρνια καταγράφει τόσο βαρύ απολογισμό είναι ο τεράστιος πληθυσμός της (40 εκατ. κάτοικοι). Είναι διαφωτιστικό όσον αφορά αυτήν τη μακάβρια αριθμητική το ότι κατά κεφαλήν, η Καλιφόρνια (με 113 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους) κατατάσσεται 32η μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών. Συγκριτικά, η Νέα Υόρκη (228/100.000) κατατάσσεται δεύτερη, μετά το Νιου Τζέρσεϊ (230/100.000).

    Σε εθνική κλίμακα, οι μολύνσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία πέφτουν τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο οι θάνατοι, δείκτης που συνήθως αργεί να αποκρυσταλλωθεί, παραμένουν σε «πλατό», σταθεροί.

    Ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στις ΗΠΑ είχαν επιβεβαιωθεί 27,25 εκατ. κρούσματα του SARS-CoV-2 και 468.559 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Στα νοσοκομεία βρίσκονταν λίγοι περισσότεροι από 79.000 ασθενείς που νοσούν από την πάθηση που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ο χαμηλότερος αριθμός από τη 19η Νοεμβρίου, όταν νοσηλεύονταν 80.318 άνθρωποι.

    Όμως στην Καλιφόρνια, όπως και σε άλλες πολιτείες η βελτίωση της κατάστασης κρύβει τις συνεχιζόμενες νοσήσεις και τους θανάτους, που παραμένουν το τρέχον διάστημα σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στην προηγούμενη έξαρση της πανδημίας, το καλοκαίρι.

    Ο αριθμός των ανθρώπινων ζωών που χάνονται σε ημερήσια βάση υποχωρεί μεν τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένει όμως «αξιοσημείωτα» βαρύς, με κατά μέσον όρο 500 θύματα ανά 24 ώρες τις τελευταίες 14 ημέρες, τόνισε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τρίτη.

    «Συλλυπούμαστε με όλη μας την καρδιά κάθε μέλος οικογένειας που έχασε αγαπημένο πρόσωπο» εξαιτίας της πανδημίας, ανέφερε ο κυβερνήτης στα εγκαίνια νέου κέντρου εμβολιασμού στο Levi’s Stadium, στην κομητεία Σάντα Κλάρα, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

    Ειδικοί σε θέματα υγείας φοβούνται νέα έξαρση της πανδημίας, εξαιτίας των συγκεντρώσεων σε σπίτια για το Super Bowl την Κυριακή και εξαιτίας των κρουσμάτων πολύ πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

    Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προλάβει την επαπειλούμενη νέα επιδείνωση της κατάστασης επιταχύνοντας την ανοσοποίηση του πληθυσμού, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα αυξήσει τις ποσότητες εμβολίων που διανέμονται στις πολιτείες από την 15η Φεβρουαρίου. Μέρος των επιπλέον προμηθειών θα σταλεί σε κέντρα υγείας στις περιοχές όπου ζουν φτωχότεροι πολίτες, ιδίως μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων, διευκρίνισε χθες ο Λευκός Οίκος.

    Μέχρι χθες Τρίτη είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορονοϊό περίπου 33 εκατ. Αμερικανοί, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

    Τα εμβόλια «είναι το όπλο με το οποίο θα νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο χθες. Το 10% των κατοίκων της πολιτείας έχει εμβολιαστεί, ενημέρωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανατροπή με τον κωδικό 6 στο 13033: Μετακίνηση για άθληση και για κατοικίδια μόνο στον δήμο κατοικίας

    Όλα τα μέτρα για τους εργαζόμενους που φέρνει το νέο lockdown

    Τι κλείνει – Τι μένει ανοιχτό: Το μεσημέρι η εξειδίκευση των μέτρων για το νέο lockdown από τον Νίκο Χαρδαλιά



    ΣΧΟΛΙΑ