• ΥΓΕΙΑ

    Τσιόδρας: Ποιοι θα υποβάλλονται στο εξής σε τεστ για Covid19 –Οι εισηγήσεις της Επιτροπής

    Σωτήρης Τσιόδρας

    O εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας


    Τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα διενεργείται ο εργαστηριακός έλεγχος (τεστ) για ανίχνευση του νέου κορονοϊού, στο πλαίσιο μιας διευρυμένης τακτικής που θα ακολουθηθεί στην επόμενη φάση, παρουσίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

    Όπως ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης (30/4/2020), ο εργαστηριακός έλεγχος, συστήνεται σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρούς σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, συμβατά με τη νέα νόσο.

    Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα δίνεται στους ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη που νοσηλεύονται ή χρειάζονται νοσηλεία, ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο, προσωπικό υπηρεσιών υγείας ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών, φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε κλειστές δομές (π.χ. φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, αστέγων, προσφύγων, μεταναστών) καθώς και σε άλλες δομές με συνθήκες συγχρωτισμού, όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας, σε προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους και σε στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

    Όσον αφορά τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα, αυτή θα γίνεται με προτεραιότητες σε προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας σε κλινικές /τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως ογκολογικές και αιματολογικές κλινικές και τμήματα μεταμόσχευσης, σε εγκύους που εισάγονται για τοκετό και φιλοξενούμενους σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισροές κρουσμάτων.

    Αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων αυτά διενεργούνται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο, ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα για τη συστηματική καταγραφή της επιδημίας στη χώρα. Σε δεύτερο χρόνο θα χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία του προσωπικού υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως είναι οι υγειονομικοί.

    «Το πιο σημαντικό είναι τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των τεστ, έτσι ώστε να πληρούνται κύρια κριτήρια αξιοπιστίας που έχει θέσει η Επιτροπή μας.

    Σε πολύ πρόσφατη δημοσίευση από την Κίνα, σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μία πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για igG αντισώματα που δείχνουν ανοσία, στους συμμετέχοντες», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ