• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Μαζικοί έλεγχοι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων


    Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος των μαζικών ελέγχων στην επόμενη φάση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα μας, οπότε και θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.

    Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει τους μοριακούς ελέγχους για τη διάγνωση του ιού σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα αλλά και τα τεστ αντισωμάτων που θα εξασφαλίζουν το πολυπόθητο «διαβατήριο» για μία ζωή χωρίς περιορισμούς.

    Η στρατηγική που εφαρμόζεται επί του παρόντος στη χώρα μας,   όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι ο στοχευμένος μοριακός έλεγχος, δηλαδή ο έλεγχος συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και παρουσιάζουν συμπτώματα, υγειονομικών κ.ά.

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (Τετάρτη 7/4/2020), μέχρι στιγμής έχουν ήδη ελεγχθεί συνολικά 28.584 κλινικά δείγματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 1832 ήταν θετικά.

    Ο μοριακός έλεγχος θεωρείται η πιο αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος, που αποκαλύπτει δηλαδή αν κάποιος είναι προσβεβλημένος από τον ιό ή όχι τη στιγμή που γίνεται η εξέταση.

    Όταν κρίνεται απαραίτητος, ο έλεγχος διενεργείται δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία, νοσοκομεία αναφοράς και διάφορα άλλα σημεία, όπως τα κέντρα υγείας αναφοράς για τον κορονοϊό. Αποκλειστικά για τον κορονοϊό λειτουργούν στην Αττική τα  κέντρα υγείας Αλεξάνδρας, Περιστερίου, Καμινίων, Καλυβίων και Ραφήνας, ενώ σταδιακά η παρέμβαση αναμένεται να επεκταθεί και στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).

    Επίσης, μοριακός έλεγχος διενεργείται σε ιδιωτικές δομές, για όποιον το επιθυμεί, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά τον πολίτη. Ωστόσο, λόγω του σταδίου επώασης (από τη στιγμή της προσβολής από τον ιό μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων), κατά το οποίο ο ιός δεν ανιχνεύεται, η δοκιμασία δεν συνιστάται στο ευρύ κοινό.

    Μαζικοί εργαστηριακοί έλεγχοι

    Η στρατηγική μαζικού εργαστηριακού ελέγχου, βάσει ενός ειδικού προγραμματισμού, αποτελεί βασικό μέρος του σχεδιασμού της χώρας για την «επόμενη μέρα» και θα αφορά περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει υποψία της νόσου, ώστε  να περιορίζονται άμεσα και να μην δημιουργούν νέες εστίες αναζωπύρωσης.

    Όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, η στρατηγική μαζικού εργαστηριακού ελέγχου είναι απαραίτητη και θα υλοποιηθεί στη φάση κατά την οποία θα αίρονται τα μέτρα, κάτι το οποίο συζητούν και οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

    Στην Ελλάδα διεξάγονται ήδη αντίστοιχες δράσεις, με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, όπως σε άτομα που επέστρεψαν με συγκεκριμένες πτήσεις από το εξωτερικό, σε ευάλωτες ομάδες και σε ανθρώπους αυξημένου κινδύνου, στους οποίους μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα αναμένεται και η αξιοποίηση 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού, οι οποίες θα λειτουργούν ως μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας, για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα COVID-19 κατ΄οίκον, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

    Στο σχεδιασμό εντάσσεται και η διενέργεια ελέγχου σε ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πάλι εφόσον απαιτείται, το κόστος δεν θα επιβαρύνει τον πολίτη, αλλά θα καλύπτεται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

    Απαντώντας σε ερώτηση του mononews.gr, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι το σχέδιο αυτό θα ενεργοποιηθεί αφού ολοκληρωθούν ορισμένες διαδικασίες που προηγούνται, όπως είναι η πιστοποίηση των εργαστηρίων.

    Παράλληλα, οι Αρχές επενδύουν στη στρατηγική παρακολούθηση του επιπολασμού της επιδημίας στη χώρα μας και με νεότερες μεθόδους, όπως τα ταχεία μοριακά τεστ (rapid tests), εφόσον αποδειχθεί ποια είναι αξιόπιστα και ποια όχι.  Ήδη έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται διάφορες τέτοιου είδους δοκιμασίες. Πρόσφατα, μάλιστα, η εταιρεία Abbott Laboratories ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που μπορεί να παρέχει διάγνωση σε μόλις πέντε λεπτά.

    Τεστ αντισωμάτων

    Κατά την επόμενη φάση της επιδημίας, στο «πλάνο» αναμένεται να εισέλθουν και τα τεστ αντισωμάτων, τα οποία θα αποκαλύπτουν ποια άτομα έχουν νοσήσει και θα άρουν τον οποιοδήποτε περιορισμό για όσα έχουν αναπτύξει ανοσία, δηλαδή μία φυσική άμυνα απέναντι στον ιό.

    «Όσοι έχουν αναπτύξει ανοσία στον ιό, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες φαίνεται ότι θα είναι τουλάχιστον 2 με 3 έτη, θα μπορούν φυσικά να κυκλοφορήσουν ελεύθερα και να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα, ιδιαίτερα αν ανήκουν στην εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας», έχει δηλώσει σχετικά ο κος Τσιόδρας.

    Ανάλογη στρατηγική υιοθετείται σταδιακά και από άλλα κράτη του κόσμου, εντούτοις, η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι ακόμα διχασμένη σχετικά με την αξιοπιστία των εν λόγω τεστ, γι’ αυτό ακόμα δεν έχουν ενταχθεί ευρέως στο «παιχνίδι». Αυτή τη στιγμή γίνεται μεγάλη προσπάθεια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προκειμένου να τεθούν στη διάθεση γιατρών και ασθενών αξιόπιστα τεστ, τα οποία κατά κάποιο τρόπο θα εξασφαλίζουν ένα «πιστοποιητικό ανοσίας» στον ιό.

    Τα τεστ αντισωμάτων θα διαδραματίσουν ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για περιοδική εξάπλωση του ιού ή για ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα, μέχρι ο πληθυσμός να αποκτήσει ανοσία ή να υπάρξει διαθέσιμο ένα εμβόλιο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ