• ΥΓΕΙΑ

    Θεοδωρίδου: Ανάγκη εμβολιασμού για τον ιό της γρίπης – Τι είπε για την τρίτη δόση

    • NewsRoom
    Μαρία Θεοδωρίδου

    Μαρία Θεοδωρίδου


    Στον ιό της γρίπης αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

    Μίλησε για την αναγκαιότητα εμβολιασμού που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

    Δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ εμβολίου covid κα γρίπης, όπως και με άλλα εμβόλια, είπε.

    Ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη, και συνέστησε τήρηση των μέτρων προστασίας.

    Με το εμβόλιο της Pfizer η τρίτη δόση

    Σχετικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, είπε ότι ξεκίνησε στις ομάδες ανοσοκατασταλμένων και σύντομα αναμένεται η χορήγηση και στους άνω των 65 ετών.

    Η σύσταση για την 3η δόση που έχει ξεκινήσει ήδη και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στους υγειονομικούς και τις δομές ηλικιωμένων, είναι μετά την παρέλευση έξι μηνών από τις 2 δόσεις ή από τη μια δόση αν πρόκειται για το μονοδοσικό.

    Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι το εμβόλιο θα είναι το mRNA της Pfizer για όλους (ακόμα και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca).

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για όσους έχουν το εμβόλιο της J&J, καθώς – όπως είπε – θα είναι είτε με Pfizer είτε με J&J εκ νέου.

    Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση, είπε η καθηγήτρια τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης.

    Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε γι άλλη μια φορά ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους αλλά και την περίοδο του θηλασμού.

    «Θα ήθελα να αναφερθώ στους γονείς, στο θέμα του φόβου για την γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών λόγω του εμβολιασμού», είπε και επανέλαβε ότι «δεν επηρεάζουν και «δεν έχουν επιστημονική υπόσταση όσα λέγονται περί του αντιθέτου».

    Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας ξεπέρασε τους 12.080 000 εμβολιασμούς.

    Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς, 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΔΥ: Στα 2.130 τα νέα κρoύσματα, 47 οι θάνατοι – Η γεωγραφική κατανομή

    Κορονοϊός: Οι επιπτώσεις στα παιδιά – Κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις αυξήθηκαν κατά 80%

     



    ΣΧΟΛΙΑ