• ΥΓΕΙΑ

    Θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στην Ελλάδα η ευλογιά των πιθήκων – Αλλάζει πίστα το επίπεδο συναγερμού παγκοσμίως

    Ευλογιά των πιθήκων

    Ευλογιά των πιθήκων


    Η ευλογιά των πιθήκων τραβά την ανηφόρα, με τα κρούσματά της να αυξάνονται εκτός Αφρικής με γεωμετρική πρόοδο – πλέον έφθασαν τα 920. Επιστήμονες εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στην Ελλάδα κρούσμα της νόσου και επισημαίνουν ότι έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

    Είναι η πρώτη φορά που η ασθένεια εξαπλώνεται ευρέως εκτός Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, σε χώρες που ιός δεν είναι ενδημικός. Το επίπεδο συναγερμού σε όλο τον κόσμο αξιολογείται ως μεσαίο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανόν υποεκτιμημένος.

    Θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η ευλογιά των πιθήκων. Δύο ύποπτα κρούσματα, τα οποία εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν άμεσα, αφορούσαν σε ανεμοβλογιά τελικά – νόσος που μοιάζει αρκετά στην έκφρασή της με νοσήματα που κάνουν δερματικά εξανθήματα, όπως είναι και η ευλογιά των πιθήκων.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τριπλάσιος από τις προηγούμενες εβδομάδες και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να αυξάνεται.

    Σύμφωνα με το monkeypox.healthmap.org ως αυτή την ώρα έχουν εντοπιστεί, μεταξύ άλλων, 227 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 189 στην Ισπανία, 143 στην Πορτογαλία, 80 στον Καναδά, 66 στη Γερμανία.

    ΠΟΥ: Ο κίνδυνος μπορεί να επιδεινωθεί

    Στην τελευταία του ενημέρωση ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ορισμένες χώρες αναφέρουν κρούσματα πέραν των γνωστών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι αλυσίδες μετάδοσης «χάθηκαν λόγω μη ανιχνευμένης κυκλοφορίας του ιού. Είναι πολύ πιθανό ότι κι άλλες χώρες θα εντοπίσουν κρούσματα και θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι του Οργανισμού.

    Αν και ο κίνδυνος για την υγεία στο ευρύ κοινό «παραμένει χαμηλός» ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία θα μπορούσε να επιδεινωθεί, εάν ο ιός γίνει ευρέως διαδεδομένος σε χώρες που δεν είναι ενδημικός. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αλλά στο παρελθόν είχαν πεθάνει ασθενείς στη Δυτική Αφρική και αυτό είναι κάτι, που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

    Σε αυτή τη φάση τα περισσότερα κρούσματα, αλλά όχι όλα, αφορούν σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, βέβαια μεταδίδεται μέσω στενής επαφής.

    Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις τα κρούσματα δεν έχουν την τυπική κλινική εικόνα της νόσου. Τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονταν από μόνα τους σε μερικές εβδομάδες. Μεταξύ αυτών ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, τα οιδήματα, οι πόνοι στην πλάτη και τους μύες, όπως και το εξάνθημα.

    Εξαιρετικά ανθεκτικός ιός

    Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι poxviruses (οικογένεια στην οποία ανήκει η ευλογιά των πιθήκων) παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, αυξημένη θερμοκρασία και pH.

    Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι μολυσμένα αντικείμενα παραμένουν μολυσματικά για μήνες έως και χρόνια.

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά (π.χ. πόμολα) και στις τουαλέτες.

    Μολυσμένα ρούχα και λευκά είδη πρέπει να συλλέγονται και να πλένονται στους 60°C. Χαλιά, κουρτίνες και άλλα έπιπλα, που καλύπτονται με ύφασμα, συστήνεται να καθαρίζονται με ατμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων: Ποια μπορούν να βοηθήσουν εκτός από αυτό της ευλογιάς

    Θεσσαλονίκη: Λήξη συναγερμού στο «Παπαγεωργίου» – Ανεμοβλογιά τελικά το ύποπτο κρούσμα

    Andreas Pollner: Ποιος είναι ο CEO της Bayer Ελλάς – Το ελληνικό όνομα, οι start ups, οι κλινικές μελέτες και η αγάπη για τα κρασιά και τη χώρα μας



    ΣΧΟΛΙΑ