• ΥΓΕΙΑ

    Εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων: Ποια μπορούν να βοηθήσουν εκτός από αυτό της ευλογιάς

    ευλογιά των πιθήκων


    Οι ειδικοί ανά τον κόσμο εμφανίζονται καθησυχαστικοί και εκτιμούν ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν θα εξελιχθεί σε νέα πανδημία.

    Όμως η ανάγκη για ένα εμβόλιο καθίσταται επιτακτική, πολύ, δε, περισσότερο που τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

    Μπορεί για την ώρα εκτός Αφρικής να είναι μόλις λίγες εκατοντάδες, αλλά όλα τα κράτη είναι σε εγρήγορση – η εμπειρία από την COVID-19 έδειξε ότι δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Φαρμακευτικές εταιρείες ήδη κάνουν έρευνα, για να παρασκευάσουν εμβόλιο, αλλά στο μεταξύ κάποια άλλα εμβόλια, γνωστά μας από τα παλιά, φαίνεται ότι “δουλεύουν” ενάντια στη νόσο.

    Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 100 ύποπτα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα εκτός των χωρών, στις οποίες κυκλοφορεί συνήθως η ασθένεια.

    Μάλιστα οι αξιωματούχοι του Οργανισμού καλούν τις χώρες να εντείνουν τους ελέγχους και αναφέρει ότι αναζητούν διαγνωστικά τεστ και θεραπείες.

    Τα εμβόλια που “δουλεύουν” 

    Το εμβόλιο της ευλογιάς είναι το πρώτο, για το οποίο συζητήθηκε ότι θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να βοηθήσει και να καλύψει τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, ώστε να μην νοσήσουν και να μην διασπείρουν την ασθένεια, αν και δεν είναι γνωστό το ποσοστό προστασίας που παρέχει.

    Ωστόσο δεν είναι το μόνο από τα υπάρχοντα. Και τα εμβόλια της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς μπορούν, επίσης, να προλάβουν την έκφραση του νοσήματος, εάν χορηγηθούν νωρίς.

    Όπως εξηγούν Έλληνες ειδικοί, η ευλογιά των πιθήκων είναι νόσημα με μεγάλο χρονικό διάστημα επώασης, το οποίο δίνει το περιθώριο στο εμβόλιο να λειτουργήσει ταχύτερα από τη φυσική λοίμωξη.

    Στο ίδιο πνεύμα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σύστησε στα κράτη μέλη της ΕΕ να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ανεμοβλογιάς, για πιθανή προφυλακτική χρήση ενόψει των αυξανόμενων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

    Εξάλλου ευλογιά των πιθήκων και ανεμοβλογιά μοιάζουν και συνδέονται στενά και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λένε ότι το υπάρχον εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς είναι τουλάχιστον 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων.

    Τι ζητάει ο ΠΟΥ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι μετράμε κρούσματα σε τουλάχιστον 20 χώρες, όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική και ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη.

    Το στέλεχος του ιού, που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι έχει περίπου 1% θνητότητα.

    Διαβάστε επίσης

    Έκκληση από τον ΠΟΥ για αυξημένη παρακολούθηση της ευλογιάς των πιθήκων



    ΣΧΟΛΙΑ