• ΥΓΕΙΑ

    Πλεύρης-Γιατρός για όλους: Την μεταρρύθμιση αυτή την πιστεύουμε, δεν θα μείνει κανείς πίσω, κανείς αβοήθητος

    Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

    Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης


    «Το νομοσχέδιο αυτό, είναι ο ορισμός του: Γιατρός για όλους – Υγεία για όλους. Δεν θα μείνει κανείς πίσω. Κανείς αβοήθητος» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου για την ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» στην Ολομέλεια.

    Ο υπουργός απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο ως «γενικόλογη και χωρίς καμία σαφή κριτική». Επισήμανε ότι η ανάγκη αυτού του σχεδίου νόμου είναι γιατί όλοι αναγνωρίζουμε πως το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει αποτύχει. Δεν έχουμε, είπε, ένα επιτυχημένο σύστημα που ερχόμαστε εμείς να αλλάξουμε. Ο πυλώνας είναι ότι ο κάθε πολίτης θα έχει δωρεάν ένα γιατρό που θα τον κατευθύνει. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ο ορισμός του «Γιατρός για όλους – Υγεία για όλους».

    Επισήμανε ότι η αξία του προσωπικού ιατρού έχει διαγνωστεί από τον Ιπποκράτη που έγραψε και σχετικές πρακτικές οδηγίες για την σπουδαιότητα που έχει ο γιατρός να αποκτά προσωπική σχέση και έναν σύνδεσμο με τον ασθενή του για να τον εμπιστεύεται και να τον κατευθύνει. Υπογράμμισε πως για να πετύχει ο προσωπικός ιατρός, θα πρέπει να αγκαλιαστεί από ασθενείς και ιατρούς.

    Οι προσπάθειες που έγιναν το 2014 και 2017 απέτυχαν παταγωδώς και έφεραν σε χειρότερη θέση την ΠΦΥ και αποδεικνύεται αυτό και αριθμητικά, καθώς η μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Ιατρού του 2017 οδήγησε από τους 1.900 συμβεβλημένους οικογενειακούς ιατρούς να μείνουν 800 στο σύστημα. Εμείς, είπε ο υπουργός, με το αυτό το σύστημα που δημιουργούμε προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που είναι: πρώτον το να εξηγήσουμε στον πολίτη την αναγκαιότητα του Προσωπικού ιατρού για την υγεία του ώστε να μην είναι χαμένος σε ένα σύστημα και να υπάρχει η εξατομίκευση και δεύτερον ο ιατρός να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα, να μην αισθανθεί η ιατρική κοινότητα ότι δεν κάνουμε κάτι που δεν μπορεί να λειτουργήσει και ο γιατρός να αμείβεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Να ξέρει πως θα έχει ένα κέρδος, άρα τον ενδιαφέρει.

    Γι’ αυτό εκτός από τις ενημερωτικές καμπάνιες, θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή του πληθυσμού για το καλό της υγείας του. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «δεν θα υπάρχει ιατρός που θα θελήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και δεν θα μπορέσει», γι’ αυτό το ανοίγουμε και στους ειδικούς ιατρούς και στα ΚΥ και τα ΤΟΜΥ και αναρωτήθηκε, γιατί η αντιπολίτευση ενοχλείται που οι συγκεκριμένοι αυτοί ιατροί των δημόσιων μονάδων υγείας θα πληρώνονται επιπλέον για τις εγγραφές πολιτών στο σύστημα. Και δεν είναι γι’ αυτούς ένα επιπλέον κίνητρο; Για τους ιδιώτες προσωπικούς ιατρούς, ο κ. Πλεύρης είπε ότι σήμερα ο συμβεβλημένος ιατρός αμείβεται με 2.000 ευρώ είτε έχει είτε όχι ασθενείς.

    Εμείς, λέμε ότι θα αποζημιώνεται κατά ασθενή που θα εγγραφεί και θα έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και καθηκοντολογιών, γι΄ αυτό υπερδιπλασιάζονται οι αμοιβές τους. Και οι γιατροί θα αγκαλιάσουν το θεσμό γιατί θα έχουν κίνητρο, είναι μοντέλα που υπάρχουν σε διάφορες χώρες σήμερα. Σημείωσε πως ο προσωπικός ιατρός, δεν θα λειτουργήσει ως φραγή στις επισκέψεις των ασθενών στους προσωπικούς ειδικούς τους ιατρούς που έχουν ανάγκη ή θέλουν να έχουν. Για τον ΤΟΜΥ ανέφερε ο κ. Πλεύρης ότι αυτό ατόνησε και δεν αναπτύχθηκε επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη στην χρηματοδότησή του για μετά το 2023 και στηρίχθηκε μόνο στα τρέχοντα τότε ΕΣΠΑ. Εμείς τα θέτουμε στο πρόγραμμα των ΚΥ για να ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

    Ο υπουργός, απέρριψε τις επικρίσεις περί «εμπορευματοποίησης» της Υγείας, λέγοντας πως εμείς όχι μόνο έχουμε διασφαλίσει 250 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ΚΥ για ανακαινίσεις και μηχανήματα, αλλά επίσης θεσμοθετούμε να μην στέλνεται από το ΚΥ ο ασθενής για εξετάσεις επί πληρωμή σε ιδιωτικά εργαστήρια αλλά το ίδιο να συμβάλλεται με την ιδιωτική δομή και να πληρώνει το Δημόσιο. Και αυτό είναι κοινωνική πολιτική που διασφαλίζεται και με συμπράξεις. Επίσης, ο κ. Πλεύρης αναρωτήθηκε γιατί είναι κακό όταν υπάρχουν κενά από άγονες προκηρύξεις και προσκλήσεις στο δημόσιο σύστημα, αυτά να μην καλύπτονται από ιδιώτες παρόχους υγείας και ιδιωτικές δομές που είναι συμβεβλημένοι με το Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών ή συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ και αυτό θα είναι δεσμευτικό.

    Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ο υπουργός πως νομοθετούμε σύμφωνα με το συμφέρον και τις ανάγκες του πολίτη και όχι κοιτώντας τους παρόχους. Η κριτική σας, είπε, για τα κριτήρια δεν βλέπει τον ασθενή αλλά τους παρόχους. Ο ΕΟΠΥΥ είναι για να μοιράζει χρήματα στους παρόχους ή για να παρέχει και εξασφαλίζει τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του;

    Ο οργανισμός πρέπει να ζητάει τις καλύτερες υπηρεσίες και οι ιδιώτες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις υπηρεσίες. Και γι’ αυτό μας λέτε ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα επειδή θέτουμε κριτήρια ποιότητας, είπε ο υπουργός. Παράλληλα, επισήμανε ότι η εισαγωγή του real time εξετάσεων ή υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ είναι προς όφελος των ασθενών για να μην υπάρχουν εις βάρος του απρόκλητες χρεώσεις από ιδιωτικές κλινικές για υπηρεσίες που δεν έχει πραγματική ανάγκη. Κάτι άλλωστε που γίνεται σήμερα και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Και είναι καλύτερος αυτός ο έλεγχος από τους εκ των υστέρων που γίνεται σήμερα. Τέλος για την σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός επέμεινε ότι αυτό θα πρέπει να έχει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και είναι ασυμβίβαστο να συμμετέχουν οι φορείς που είναι και ταυτόχρονοι πάροχοι των υπηρεσιών που αγοράζει ο Οργανισμός.

    Για τα απογευματινά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός είπε πως σήμερα υπάρχει «λίστα αναμονής» για επεμβάσεις και το απόγευμα δεν λειτουργούν τα χειρουργεία των νοσοκομείων. Ο ασθενής που είναι σε αναμονή, η εναλλακτική του είναι να πάει σε ιδιωτική κλινική και να πληρώσει κατά 70% ο ΕΟΠΥΥ και κατά 30% συμμετοχή, συν ότι ο ίδιος πληρώνει τον ιατρό και το ξενοδοχειακό κόστος. Αυτό που εισάγουμε είναι να λειτουργήσουν χειρουργεία στα νοσοκομεία και το απόγευμα, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργίας της πρωινής λίστας. Στα απογευματινά χειρουργεία θα υπάρχει συμμετοχή του ασθενή, ο ιατρός θα πληρώνεται από τον ασθενή, με τιμές ασφαλιστικών εταιρειών και θα συμμετέχουν στο κόστος και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εάν ο ασθενής έχει. Συνεπώς πηγαίνουμε σε μια εναλλακτική που θα είναι φθηνότερη από τις ιδιωτικές κλινικές για τον ασθενή και ο χαμένος, εάν θέλετε από αυτή την δυνατότητα, είναι μόνο οι ιδιωτικές κλινικές, που σήμερα έχουν το 35% της δαπάνης Υγείας, που είναι πολύ υψηλή.

    Ο υπουργός δήλωσε πως «πιστεύουμε αυτή την μεταρρύθμιση. Δεν μας την επιβάλλει κάποιος, αλλά την πιστεύουμε». Αναφερόμενος στις τροπολογίες του υπουργείου Υγείας είπε ότι οι ρυθμίσεις για τις «μεταστροφές, ήταν κάτι που είναι πολύ σωστό να ποινικοποιήσουμε και να επιβάλλουμε διοικητικές κυρώσεις σε επαγγελματίες που διαφημίζουν ή κάνουν “πρακτικές” μεταστροφής σε ανήλικους ή ευάλωτα άτομα».

    Από την έρευνα που έχει γίνει, είπε ο υπουργός, υπάρχουν 90 περιπτώσεις που ανήλικοι έχουν υποχρεωθεί σε πρακτικές μεταστροφής και υπάρχουν 700 σχετικές καταγγελίες. Ο κ. Πλεύρης, σε προσωπικό τόνο, ανέφερε πως «ένας πολιτικός που πολύ από εσάς τον λέτε “δεξιό” ή και “ακροδεξιό”» έφερε την Υπουργική Απόφαση με την οποία αναιρείται η απόφαση να μην δίνει αίμα ο ομοφυλόφιλος και σήμερα για την ποινικοποίηση των πρακτικών μεταστροφής, γιατί τα ατομικά δικαιώματα δεν είναι θεωρία και κουβέντες αλλά οι νόμοι».

    Για την τροπολογία σχετικά με την αναθεώρηση της φαρμακευτικής δαπάνης, είπε ότι αποτελεί μια συνέχεια των αλλαγών του Νοεμβρίου και είχαν προαναγγελθεί. Έτσι, πηγαίνουμε σε μια επιπλέον έκπτωση στα πολύ ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα και τα θέτουμε σε ένα κλειστό προϋπολογισμό και ζητάμε από τις εταιρείες να πάνε σε διαπραγματεύσεις για να πάρουμε τις εκπτώσεις που ζητάμε. Στα δε φθηνά φαρμακευτικά φάρμακα μειώνουμε τις εκπτώσεις.

     Ο κ. Πλεύρης, κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε πως «τα διδάγματα της πανδημίας θα πρέπει να μας οδηγήσουν στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Τα διδάγματα της πανδημίας είναι σε αντίθεση με όσα λέτε ότι το εθνικό σύστημα υγείας άντεξε και ενισχύθηκε. Και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη στην πρωτοβάθμια Υγεία και αυτό κάνουμε σήμερα»

    Σκουρλέτης: Έχετε έρωτα με την εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης απάντησε στον υπουργό ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πίστεψε και εμπνεύστηκε και ξεκίνησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία με τα ΤΟΜΥ» και εσείς την εγκαταλείψατε γιατί κινείστε σε άλλη φιλοσοφία. Οι ΤΟΜΥ, είπε, ξεκίνησαν με ευρωπαϊκούς πόρους, όπως έχει γίνει σε πάρα πολλούς τομείς.

    Η Ευρώπη ποτέ δεν αποδέχεται ένα αίτημα χρηματοδότησης εάν δεν υπάρχει η συνέχεια της και τέτοιος σχεδιασμός υπήρχε και από εθνικούς πόρους. Επίσης, εσείς είχατε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια γενναία και ριζοσπαστική προοδευτική μεταρρύθμιση στον χώρο της πρωτοβάθμιας Υγείας».

    Περιγράψατε, είπε ο κ. Σκουρλέτης, τον ΕΟΠΥΥ ως μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και ήσασταν απόλυτα ειλικρινής αλλά αγνοήσατε την υποχρέωση της Πολιτείας του να στηρίξει πρωτογενώς και προνομιακά την δημόσια υγεία, με υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό και πόρους αλλά εσείς «έχετε και αλλεργία και δυσανεξία με ότι είναι δημόσιο. Έχετε έρωτα με την εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας». Και ζήτησε η κυβέρνηση να σταματήσει να έχει τιμωρητική πολιτική σε όσους είναι σε αναστολή.

    Ο υπουργός Υγείας του αντέτεινε ότι έχουμε προβλέψει κονδύλια και μάλιστα πολύ μεγάλα, 1,5 δισ. ευρώ συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 350 εκατ. ευρώ είναι για τα νοσοκομεία, 220 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση και 250 εκατ. ευρώ για το clow back του φαρμάκου. Τα υπόλοιπα, που αποτελουν το 50% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε στην ΠΦΥ καθώς 200 εκατ. θα δοθούν για τις ανακαινίσεις των Κέντρων Υγείας, γύρω στα 30 εκατ. ευρώ για υλικοτεχνική τους υποδομή και 270 με 300 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δοξιάδη που αφορούν προληπτικές εξετάσεις οι οποίες συνδέονται με την ΠΦΥ.

    Διαβάστε επίσης

    Στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ «Γιατρός για όλους»

    Πλεύρης για Προσωπικό Γιατρό: Δωρεάν γιατρός, εξετάσεις και κατ’ οίκον νοσηλεία



    ΣΧΟΛΙΑ