• ΥΓΕΙΑ

    Αρτηριακή πίεση: Ποια είναι τα νέα φυσιολογικά όρια

    αρτηριακή πίεση μέτρηση


    Στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), οι οποίες ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Δημήτριος Τούσουλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διεξήχθη με αφορμή το 33ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με την  Α Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Όπως ανέφερε ο καθηγητής, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Ειδικότερα, τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης πάνω από 120 mmHg κατατάσσουν τους ασθενείς στην ομάδα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, ενώ τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης 130-139 mmHg και διαστολικής αρτηριακής πίεσης 80-89 mmHg κατατάσσουν τους ασθενείς στην ομάδα της υπέρτασης σταδίου 1. Με βάση, λοιπόν, την αναθεώρηση αυτή και την καινούργια κατάταξη της υπέρτασης, ο επιπολασμός των υπερτασικών ασθενών αυξήθηκε κατά 30% περίπου.

    Ωστόσο, πέραν της τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου οι ασθενείς, που βρίσκονται στο στάδιο 1 της υπέρτασης, δεν θα χρειαστούν φαρμακευτική θεραπεία, εκτός αν έχουν συνολικά αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (>10% τη δεκαετία), με επίπεδα στόχου αρτηριακής πίεσης 130/80 για τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.

    Το θέμα της αρτηριακής υπέρτασης είναι από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια του συνεδρίου, καθώς πρόκειται για έναν βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Σύμφωνα με τον αν. Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, κ. Γεώργιο Γκουμά, αρκετές ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η αντιμετώπιση της υπέρτασης στους ηλικιωμένους. Τα πρόσωπα προχωρημένης ηλικίας αποτελούν μια ιδιαίτερη και αρκετά εύθραυστη ομάδα του συνολικού πληθυσμού και οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές: «Η επιθετική μείωση της πίεσης συνήθως ωφελεί και μειώνει την πιθανότητα για κάποιο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, όμως μερικές φορές θα πρέπει πρώτα να φροντίζουμε να μη βλάψουμε τον εύθραυστο ηλικιωμένο που έχουμε απέναντί μας», τόνισε ο κ. Γκουμάς.

    Μόνο οι μισοί Έλληνες γνωρίζουν την τιμή της χοληστερόλης τους

    Στα αποτελέσματα του προγράμματος με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», που υλοποιείται με συνέπεια για 12 συνεχή έτη από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. κι έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από περισσότερα από 65.000 ενήλικες, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος.

    Πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον Ελληνικό πληθυσμό. Από τη μεγάλη αυτή προσπάθεια του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. έγινε γνωστό ότι μόνο οι μισοί Έλληνες γνωρίζουν την τιμή της χοληστερόλης τους και ότι από αυτούς που τη γνωρίζουν, μόνο οι μισοί κάνουν κάτι για να την μειώσουν. Εφέτος διαπιστώθηκε μια μικρή μείωση του αριθμού όσων διακόπτουν την υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή, λόγω αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στην οικονομική δαπάνη της συμμετοχής του. 

    Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 13 – 14 Απριλίου 2018,  στην Αθήνα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΧΑΠ: Εσφαλμένη χρήση της εισπνεόμενης συσκευής από τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών

     

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατροί: Σε επίπεδα-ρεκόρ η ανεργία, άνεργοι 3 στους 10 στην Αθήνα

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα νέο εμβόλιο για την πρόληψη της Μηνιγγίτιδας



    ΣΧΟΛΙΑ