• ΥΓΕΙΑ

    Κορυφαία ψυχολόγος: Έτσι χάνουμε τις απλές απολαύσεις της ζωής

    Η δρ Meg Arroll


    Για ορισμένους ανθρώπους το «μισογεμάτο ποτήρι» είναι ένα θέαμα πολύ σπάνιο και η ευτυχία μια έννοια ουτοπική. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η κορυφαία ψυχολόγος, δρ Meg Arroll, εξηγεί τι είναι αυτό που τους κάνει να βλέπουν τη σκοτεινή πλευρά της ζωής και αναλύει τη στρατηγική που μπορεί να τους φέρει 4 βήματα πιο κοντά στην ευτυχία.

    Αναζητώντας την κύρια αιτία της δυσκολίας στο να νιώσει κανείς ευτυχισμένος, η νοοτροπία που έχουμε αναπτύξει, με βασικό χαρακτηριστικό την τάση να συνδέουμε την ευτυχία με την τελειότητα, δίνει την απάντηση. Αλλά αυτό που αποτυγχάνουμε να συνειδητοποιήσουμε είναι το γεγονός ότι το όνειρο της τέλειας υγείας, της τέλειας εργασιακής ζωής και της τέλειας κοινωνικής ζωής είναι ένας ανέφικτος στόχος. Και η εμμονή αυτή με την τελειότητα δεν είναι μόνο ανθυγιεινή, αλλά σηματοδοτεί και την απώλεια πολλών από τις απλές απολαύσεις της ζωής.

    «Η έντονη εστίαση σε αυτό το “πράγμα” που είναι γνωστό ως ευτυχία μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας, απογοήτευσης ή ακόμα και κατάθλιψης», εξηγεί η δρ Arroll.

    Σύμφωνα με την ίδια , το να είναι κανείς «ευτυχισμένος» έχει καταλήξει να είναι μία ακόμα υποχρέωση, ενώ η ευτυχία δεν είναι κάτι που μπορούμε απλώς να «κάνουμε», αλλά το παραπροϊόν άλλων θετικών πράξεων.

    Πολύ πριν από την ψηφιακή εποχή, ο Βρετανός φιλόσοφος John Stuart Mills είχε πει ότι οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι είναι «ευτυχισμένοι» είναι αυτοί που επικεντρώνονται στην ευτυχία των άλλων ή στη βελτίωση της ανθρωπότητας ή ακόμα επιδίδονται σε κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα.  «Με άλλα λόγια, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στον εαυτό τους», επισημαίνει η δρ Arroll, εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να προσεγγίσει τον απόλυτο αυτό στόχο.

    Μερικές φορές το απλό είναι το καλύτερο

    Το ιδιαίτερο, το σπάνιο, το τέλειο δεν είναι απαραίτητα συστατικά μιας ευτυχισμένης μέρας. Η δρ Arroll σας συμβουλεύει να βρείτε χρόνο για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας απλές καθημερινές δραστηριότητες.

    «Είναι τα απλά πράγματα στη ζωή που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι – περάστε χρόνο με τους αγαπημένους σας, απολαύστε έναν μακρινό περίπατο, γελάστε ή ακόμη φροντίστε ένα κατοικίδιο ζώο», αναφέρει.

    Κάντε ένα διάλειμμα από το… τηλέφωνό σας

    Τα social media μας «προκαλούν» να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους φίλους, τους συνεργάτες ή άλλα μέλη της οικογένειάς μας, λογικά  γνωρίζουμε ότι έχουν κι αυτοί ατέλειες και ότι κάνουν κι αυτοί  λάθη.

    Ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φαίνεται πως οι άλλοι είναι τέλειοι και αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς, «ελαττωματικοί» ή ακόμα και… σκουπίδια.

    Ζήστε τη στιγμή

    Ακούγεται κλισέ, αλλά πραγματικά είναι η ουσία. Η εφαρμογή της ενσυνειδητότητας (mindfulness) με στόχο να ζει κανείς τη στιγμή έχει βρεθεί ότι παρέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία: μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το άγχος και να επιτρέψει στους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις στρεσογόνες καταστάσεις.

    Μπορεί, επίσης, να ωφελήσει τα προβλήματα σωματικής υγείας και να δώσει στα άτομα τον ψυχικό χώρο για να αναπτύξουν μια αίσθηση αποδοχής.

    Κάντε ό,τι κάνετε σκεπτόμενοι βραχυπρόθεσμα

    Η εφαρμογή της ενσυνειδητότητας και η εξάσκηση της ικανότητάς σας να αξιοποιείτε στο έπακρο το παρόν θα σας επιτρέψουν να αισθανθείτε ευγνώμων για ό,τι έχετε.

    Οι φιλοδοξίες είναι κάτι θετικό, αλλά όχι αν σας ωθούν σε ένα ατελείωτο κυνήγι ολοένα και «περισσότερων», καθώς αυτό συχνά οδηγεί σε μια βαθιά αίσθηση κενού.

    Θα πρέπει να επικεντρωθείτε περισσότερο σε επιτεύξιμους, βραχυπρόθεσμους στόχους που θα ωφελήσουν όχι μόνο τον εαυτό σας, αλλά και τους άλλους και θα εκτιμήσετε αυτά που ήδη έχετε.

    Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι «αντενδείκνυνται» οι υψηλοί στόχοι.

    «Ορίστε στόχους, στοχεύστε ψηλά και κάντε μεγάλα όνειρα. Απλά μην χάσετε υπερβολικό χρόνο σε αυτήν την διαδικασία», συμβουλεύει  η  δρ Arroll.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρωτας ή χρήμα; Νέα στοιχεία δείχνουν τι μας κάνει να νιώθουμε ευτυχία!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευτυχία: 5 επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να την κατακτήσετε

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Dan Gilbert: Τα ευρήματα της επιστήμης για την ευτυχία μας εκπλήσσουν (Video)



    ΣΧΟΛΙΑ