• ΥΓΕΙΑ

    Στυτική δυσλειτουργία: 5 φυσικές λύσεις από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ


    Εάν η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) έχει έχει φέρει τα… πάνω κάτω στη ζωή σας και δεν θέλετε να στραφείτε στα φάρμακα, οι παρακάτω φυσικές λύσεις από τους ειδικούς του Χάρβαρντ*, μπορεί να αντιστρέψουν το πρόβλημά σας και να βελτιώσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Είναι εύκολο να υιοθετηθούν και θα ευνοήσουν την υγεία σας και με άλλους τρόπους.

    1. Ξεκινήστε το περπάτημα. Μόνο 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά 41% τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ. Επιπλέον,  ξεχωριστή μελέτη ανέφερε ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σεξουαλικής απόδοσης στους παχύσαρκους, μεσήλικες άνδρες που παρουσιάζουν το πρόβλημα.

    2. Φάτε σωστά. Βάλτε στο καθημερνό σας μενού  φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια – μια δίαιτα που, στη Μελέτη για τη Γήρανση των Ανδρών στη Μασαχουσέτη, μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ – και περιορίστε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας καθώς και τα επεξεργασμένα σιτηρά.

    Η χρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 , η οποία εμπεριέχεται στα μύδια, το σολομό, την πέστροφα, το βόειο κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το γιαούρτι, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα του νωτιαίου μυελού που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση καθώς και για τη μετάδοση μηνυμάτων στις  αρτηρίες του πέους.

    Οι πολυβιταμίνες και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι οι καλύτερες επιλογές  για όσους πάσχουν από δυσαπορρόφηση της Β12, συμπεριλαμβανομένων πολλών ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας και όσων έχουν ατροφική γαστρίτιδα, μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σχεδόν ένα στα τρία άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

    Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε στον οργανισμό σας αρκετή βιταμίνη D, η οποία βρίσκεται στο εμπλουτισμένο γάλα και γιαούρτι, στα αυγά, στο τυρί και τον κονσερβοποιημένο τόνο. Μια μελέτη του 2016, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, διαπίστωσε ότι οι άνδρες με ανεπάρκεια βιταμίνης D διέτρεχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για ΣΔ .

    3. Αδυνατίστε. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για αγγειακές παθήσεις και διαβήτη, δύο βασικές αιτίες της ΣΔ. Επίσης, το υπερβολικό λίπος προκαλεί ορμονικές μεταβολές που τροφοδοτούν το πρόβλημα. Όσο μικρότερη είναι η περιφέρεια της μέσης, τόσο το καλύτερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας άνδρας που έχει περιφέρεια μέσης 105 εκατοστά είναι 50% πιο πιθανό να έχει ΣΔ από εκείνους που έχουν περιφέρεια μέσης 80 εκατοστά.

    4. Ελέγξτε την υγεία των αγγείων σας. Οι καταστάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των αγγείων περιλαμβάνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του  σακχάρου του αίματος, της LDL (κακή) χοληστερόλης και των  τριγλυκεριδίων καθώς και τα χαμηλά επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε αν το αγγειακό σας σύστημα – και συνεπώς η καρδιά, ο εγκέφαλος και το πέος σας – είναι σε καλή κατάσταση ή χρειάζεται βοήθεια με αλλαγές του τρόπου ζωής και, εάν είναι απαραίτητο, με φάρμακα.

    5. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Μελέτη του 2013, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine, διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της ουλίτιδας και του κινδύνου για ΣΔ. Η ουλίτιδα προκαλεί χρόνια φλεγμονή, η οποία πιστεύεται ότι βλάπτει τα ενδοθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πέους.

    *Από την Ειδική Έκθεση Υγείας του Χάρβαρντ «Στυτική Δυσλειτουργία: Πώς η φαρμακευτική αγωγή, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και άλλες θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να νικήσετε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα»

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το (επιστημονικό) τεστ που αξιολογεί τη στύση
      
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεξ: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε για να είστε ασφαλείς
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαβήτης: Το πλήγμα στη σεξουαλική ζωή των ανδρών



    ΣΧΟΛΙΑ