• Bons Vivants

    Christie’s: Με «Sex», Μαντόνα και συμμετοχή Saint Laurent

    Christie's: Με «Sex», Μαντόνα και συμμετοχή Saint Laurent

    Sex


    Το σεξ πουλάει. Ειδικά αν το έχει σκηνοθετήσει η ιέρειά του, Μαντόνα. Πράγματι, εικαστικό περιεχόμενο από το πολυσυζητημένο (ιστορικό πλέον) φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο Sex, συμμετέχει σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Saint Laurent, Άντονι Βακαρέλο (Antony Vaccarello), στηρίζει το εγχείρημα. Εξάλλου, τόσο ο Christie’s όσο και ο Saint Laurent ανήκουν στον ίδιο άνθρωπο: Τον δισεκατομμυριούχο Φρανσουά Αρνό.

    Επέτειος

    Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί κειμήλιο της δεκαετίας του 1990, της πιο αγαπημένης δεκαετίας σήμερα για τους νέους -άρα και της πιο εμπορεύσιμης. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη το προσεχές φθινόπωρο. Με αυτόν τον τρόπο ο περίοπτος οίκος δημοπρασιών συμμετέχει στους γενικότερους εορτασμούς για τα τριάντα έτη από την πρώτη έκδοση του λευκώματος.

    Για φιλανθρωπικό σκοπό

    Συγκεκριμένα, σαράντα αντίτυπα φωτογραφιών από αυτό το βιβλίο των 134 σελίδων θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας αυτόνομης και ζωντανής δημοπρασίας με τίτλο Madonna x Meisel – The SEX Photographs. Κάθε φωτογραφία θα κυκλοφορήσει ως ένα και μοναδικό αντίτυπο (που σημαίνει μεγαλύτερη αξία). Καθένα θα φέρει την υπογραφή της Μαντόνας αλλά και του φωτογράφου που απαθανάτισε αυτές τις αισθησιακές εικόνες. Πρόκειται για τον αγαπημένο εικονογράφο των σούπερ μόντελ της δεκαετίας του 1990, Στίβεν Μάιζελ.

    Τιμές εκκίνησης

    Οι τιμές εκκίνησης για κάθε αντίτυπο θα κυμανθούν από πενήντα χιλιάδες έως τριακόσιες χιλιάδες δολάρια. Όπως τόνισε ο υπεύθυνος τμήματος φωτογραφίας στον Christie’s Ντάριους Χάιμς (Darius Himes), τα έσοδα θα στηρίξουν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ίδρυσε η Μαντόνα το 2006 με τίτλο Raising Malawi, δηλααδή αναθρέφοντας το Μαλάουι. Στηρίζει τα ορφανά και τα παιδιά που βρίσκονται σε ευαλωτότητα στην περιοχή.

    «Τριάντα χρόνια αργότερα, το Sex παραμένει σχετικά αντισυμβατικό, αλλά εκφράζει θετικά μηνύματα σε σχέση με το σώμα και το σεξ», επισήμανε ο Χάιμς. «Οι λήψεις περιέχουν σοκαριστικό και ερεθιστικό περιεχόμενο και εκπέμπουν την πάλλευκη, θερμή ενέργεια όπως εκφραζόταν από την Μαντόνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990».

    Με τον Vanilla Ice

    Ανατρεπτικό αισθησιακό υλικό

    Η έκδοση του Sex που συμπίπτει με την κυκλοφορία του ομοειδούς άλμπουμ της Μαντόνας με τίτλο Erotica, που τάραξε και πάλι τα ύδατα με την προκλητική του μουσική και κυρίως τους στίχους. Το σεξουαλικό υλικό εκφράστηκε με απόλυτη ελευθερία ανατρέποντας τις νόρμες πολύ περισσότερο και από τις δύο πανκ προηγούμενες δεκαετίες ή τα επαναστατικά σίξτις.

    Στο λεύκωμα σε πολλές λήψεις εμφανίζεται η Μαντόνα με τον τότε ερωμένο της, ράπερ Vanilla Ice καθώς και πολύ γνωστές ωραίες της εποχής -τη Ναόμι ή την κοσμική κληρονόμο Τατιάνα φον Φίρστενμπεργκ (Tatiana von Fürstenberg).

    Το Βατικανό είχε απαιτήσει από τους πιστούς να μποϊκοτάρουν το βιβλίο και σε ορισμένες χώρες όπως η Καθολική Ιρλανδία και η συντηρητική Ιαπωνία, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του. Μολοντούτο, πούλησε μονομιάς ενάμιση εκατομμύριο αντίτυπα.

    Η συμμετοχή του Saint Laurent

    Τρεις άνθρωποι επέλεξαν τις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στη δημοπρασία των Christie’s:  Η Μαντόνα, ο Μάισελ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Saint Laurent Άντονι Βακαρέλο (Anthony Vaccarello).

    Ο Saint Laurent που ανήκει στον όμιλο εταιρειών Kering του Φρανσουά Αρνό, επένδυσε το 2022 στην επανέκδοση του Sex σε οκτακόσια αντίτυπα. Με σκοπό να κυκλοφορήσει μόνο στο Μαϊάμι στο πλαίσιο της μεγάλης φουάρ τέχνης Art Basel. Τα οκτακόσια αντίτυπα με την υπογραφή της τραγουδίστριας του Like a Virgin εξαντλήθηκαν αμέσως.

    Ούτως ή άλλως το Sex αποτελεί το πιο ευπώλητο coffee table λεύκωμα όλων των εποχών.

    Επίκαιροι προβληματισμοί

    Ο Χάιμς χαρακτήρισε τις εικόνες του Μάιζελ ερωτικές και παιγνιώδεις, πολύ επίκαιρες και γαργαρλιστικές ακόμη και σήμερα. Συγκεντρώνουν το ταλέντο του Μάιζελ και της Μαντόνας οπότε παρά τον camp στοιχείο, παραμένουν και κλασικές ως σπουδή του γυμνού. Και παρότι το Sex κυκλοφόρησε τότε που έδυε η επιδημία Aids στις ΗΠΑ, το περιεχόμενο του βιβλίο παραμένει σχετικό και επίκαιρο όσον αφορά τους προβληματισμούς της σύγχρονης γενιάς.

    Συνεντεύξεις με στενόμυαλους ανθρώπους

    Η Μαντόνα δήλωσε στο ίνσταγκραμ ότι το Sex άνοιξε το δρόμο ώστε και άλλες γυναίκες να εκφράσουν καλλιτεχνικά τη σεξουαλικότητά τους. Αν και η ίδια αντιμετώπισε την κατακραυγή του πουριτανισμού μπροστά στο θέαμα των ανδρών να φιλούν άνδρες, των γυναικών να φιλούν γυναίκες και «του εαυτού μου να φιλάει τους πάντες».

    Μία από τις πιο ιστορικές φωτογραφίες απεικονίζει την Μαντόνα να περπατάει γυμνή στους δρόμους του Μαϊάμι.

    «Τα επόμενα χρόνια αναλώθηκαν σε συνεντεύξεις με στενόμυαλους ανθρώπους που προσπάθησαν να με ντροπιάσουν για την απόπειρά μου να ενδυναμωθώ ως γυναίκα», σημείωσε η Μαντόνα. «Με αποκάλεσαν πουτάνα, μάγισσα, αιρετική, σατανική».

    Η συνεργασία της με τον εικαστικό Beeple

    Το Sex στους Christie’s δεν αποτελεί την μοναδική επαφή της Μαντόνας με το χώρο της τέχνης. Συνεργάστηκε με τον πολυσυζητημένο (αλλά αμφιλεγόμενο) καλλιτέχνη Beeple (Μπιπλ). Έγινε γνωστός πριν από δύο χρόνια πουλώντας κομμάτια ενός κατακερματισμένου ψηφιακού έργου σε εκατοντάδες απρόσωπους αγοραστέ με κρυπτονομίσματα.

    Μαζί θα παράξουν τρία NFT που θα βασίζονται σε τρισδιάστατο ψηφιακό γυμνό ομοίωμα της τραγουδίστριας. Την αναπαριστούν να γεννάει διάφορα πλάσματα, πεταλούδες και δέντρα. Σε όσους τόλμησαν να την κατακρίνουν εκείνη πάλι απάντησε αποστομωτικά: «Δείχνω ό,τι κάνουν οι γυναίκες από την αρχή του κόσμου, να γεννούν ζωή».

    Η αρσενική ματιά

    Στο Twitter σε συνέντευξη με τον Μπιμπλ το 2022 δήλωσε: «Πάντα ενεργούμε κάτω από την αρσενική ματιά… Τα έργα τέχνης μερικές φορές προκαλούν … πολλές φορές όχι με όμορφο τρόπο». Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει εύκολα μαζί της. Έτσι προχωράει η τέχνη. Με ανατροπές. Ακόμη και αν αυτές υπολείπονται ουσίας…

    Πληροφορίες

    Πριν από τη δημοπρασία του Οκτωβρίου, οι φωτογραφίες θα εκτεθούν στο Λονδίνο από τις 23 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, στον οίκο Christie’s.

    Ύστερα θα εκτεθούν στο Παρίσι στις 27 Ιουνίου με 6 Ιουλίου.

    Τέλος θα μεταφερθούν στη Νέα Υόρκη όπου η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 6 Οκτωβρίου, την ημέρα της δημοπρασίας.

    Η δημοπρασία Madonna x Meisel – The SEX Photographs θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου.

    Ώρα 02:00 PM (EDT)

    Stay tuned.



    ΣΧΟΛΙΑ