• ΥΓΕΙΑ

    Γιατί επιδεινώνεται η υγεία των γυναικών; Τι γίνεται με τους άνδρες!

    • Έφη Τσιβίκα


    Την… κατιούσα έχει πάρει η υγεία των γυναικών τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One. Η ισότητα των δύο φύλων φαίνεται να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό, ευνοώντας, μάλιστα, τους άνδρες.

    Ερευνητές από τη Σουηδία, μελέτησαν τις τάσεις υγείας γυναικών και ανδρών, ηλικίας 25-34 ετών,  από το 1990 έως το 2014. Το 1990, το 8,5 % των γυναικών αυτοαξιολόγησαν την υγεία τους ως χειρότερη από ό, τι οι άνδρες στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ενώ το 2014 αυτή η τάση είχε αυξηθεί στο 20%. Σε αντίθεση, ένα μεγαλύτερο μέρος των ανδρών αυτοαξιολόγησαν την υγεία τους ως καλύτερη κατά τη λήξη της μελέτης, σε σύγκριση με την έναρξή της.

    «Τα τελευταία χρόνια, ο δημόσιος διάλογος έχει θέσει το ζήτημα της αυξημένης ασθένειας μεταξύ των γυναικών. Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι υπάρχουν αντίστοιχες τάσεις υγείας και μεταξύ των νέων γυναικών», λέει η Annika Forssén, ερευνήτρια  στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Ιατρικής, γενικός ιατρός και συν-συγγραφέας του άρθρου.

    Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1811 άτομα, έδειξε επίσης, ότι ένα αυξημένο ποσοστό συμμετεχόντων (ανδρών και γυναικών) δήλωσαν παχυσαρκία, άγχος και δυσαρέσκεια με το επίπεδο της  προσωπικής τους ευημερίας.

    Αιτίες

    Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι πιθανές αιτίες αυτής της αρνητικής τάσης υγείας μεταξύ των νέων γυναικών μπορεί να είναι:

    Αυστηρότερες συνθήκες εργασίας στα «γυναικεία» επαγγέλματα

    Αυξημένος κίνδυνος burnout (σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης) και το άγχος συνείδησης (όταν για κάποιο λόγο δεν μπορούν να κάνουν αυτό που πρέπει)

    Έλλειψη ισότητας στην ιδιωτική ζωή του ατόμου

    Βία των ανδρών κατά των γυναικών

    Διπλός ρόλος: Δύο αντιφατικά αλλά συγχρόνως συνηθισμένα συστήματα κοινωνικών κανόνων -η ισότητα και οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων – όπου οι γυναίκες πρέπει να εκπληρώσουν τις προσδοκίες που σχετίζονται και με τους δύο (“διαχειρίζονται τα πάντα”)

    Γενικές κοινωνικές προσδοκίες, όπως οι πιέσεις να είναι επιτυχείς, κοινωνικά ενεργές και σωματικά ελκυστικές

    Όσον αφορά στους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένοι πιθανοί λόγοι για τη θετική αυτή εξέλιξη  στην υγεία τους μπορεί να είναι:

    Οι άνδρες εξακολουθούν να πληρώνονται καλύτερα από τις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης

    Μια πιο ισότιμη ευθύνη για τα παιδιά και το νοικοκυριό είναι ευεργετική για την υγεία των ανδρών

    Ο κανόνας της ισότητας επιτρέπει περισσότερες παραλλαγές στον λεγόμενο αρσενικό ρόλο

    Χαλάρωση των δεσμών με τα άκαμπτα αρσενικά πρότυπα στην επαρχία,  μέσω του Διαδικτύου

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαβήτης: Οι επιπτώσεις του στην υγεία των γυναικών

     

      

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κολπικές εκκρίσεις: Πότε ΔΕΝ είναι φυσιολογικές

     

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΟΒ-G: Εξειδικευμένη βοήθεια για τη διακοπή καπνίσματος



    ΣΧΟΛΙΑ