• ΥΓΕΙΑ

    Επιστημονική ανακάλυψη: Η καρδιά διαθέτει φυσικές εφεδρικές «μπαταρίες»


    Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν ένα σύστημα στην ανθρώπινη καρδιά που της επιτρέπει να επαναφέρει από μόνη της τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό,  σε περίπτωση σοβαρής αρρυθμίας. Μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των ασθενών στους οποίους τοποθετείται βηματοδότης.

    Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή αρρυθμία μπορεί να οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις ή άλλα προβλήματα, όπως αλλαγές στη διατροφή, μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών  ή διαταραχές των ηλεκτρολυτών.

    Οι βηματοδότες είναι ιατρικές συσκευές που τοποθετούνται σε πάσχοντες από ορισμένες μορφές καρδιακής αρρυθμίας, οι οποίες ενδέχεται να απειλήσουν τη ζωή. Ωστόσο, η διάγνωση της αρρυθμίας δεν συνεπάγεται αυτομάτως ανάγκη για βηματοδότη

    Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ένας εμφυτευμένος βηματοδότης λειτουργεί αντικαθιστώντας τις λειτουργίες ενός ελαττωματικού φυσικού βηματοδότη. Ο φυσικός αυτός βηματοδότης της καρδιάς είναι ο φλεβοκόμβος (μικρή μάζα ειδικών κυττάρων στην κορυφή του δεξιού κόλπου), ο οποίος παράγει τους ηλεκτρικούς παλμούς που προκαλούν τους χτύπους της καρδιάς.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο φλεβοκόμβος είναι συνδεδεμένος με ένα εφεδρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές περιοχές με βηματοδότες που λειτουργούν ως μπαταρίες και μέχρι πέντε αγωγούς που λειτουργούν ως καλώδια για να συνδέουν το σήμα με τους κόλπους. Αυτό  το εφεδρικό σύστημα διατηρεί σταθερό τον καρδιακό ρυθμό και, όπως έδειξε οπτική και μοριακή απεικόνιση της ανθρώπινης καρδιάς, η ολική καρδιακή ανακοπή λαμβάνει χώρα μόνο όταν αποτύχουν όλοι οι βηματοδότες και όλες οι διαδρομές αγωγιμότητας.

    Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν με βεβαιότητα τον  τρόπο με τον οποίο ο φλεβοκόμβος προφυλάσσει τον ρυθμό της καρδιάς και πότε το σύστημα «καταρρέει».

    Η έρευνα, από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο, είναι ακόμα προκαταρκτική, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα στην κλινική πράξη.

    Σύμφωνα με τους ίδιους τα νέα στοιχεία μπορεί να αλλάξουν θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκεται η νόσος του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς. Σε μερικούς ασθενείς, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη η διάγνωση και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να τους επιτρέψουν να διαγνώσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τους συγκεκριμένους πάσχοντες.

    «Οι ασθενείς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανακοπής της καρδιάς αν ο φλεβοκόμβος καταλήξει με έναν βηματοδότη ή έναν αγωγό», δήλωσε ο Vadim Fedorov, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας του Οχάιο. «Γνωρίζοντας αυτό, η επόμενη προσπάθειά μας είναι να συνεργαστούμε με τους ηλεκτροφυσιολόγους για να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιος χρειάζεται εμφύτευμα βηματοδότη και ποιος εξακολουθεί να έχει αντίγραφα ασφαλείας και μπορεί να συνεχίσει χωρίς αυτόν».

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή (από την οποία λέγεται ότι πάσχει ο Παύλος Πολάκης)
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο και πώς μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος με HIV
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες εξελίξεις για το θέμα της τράπεζας Βλαστοκυττάρων Stem – Health Hellas που έκλεισε. Αγωνία για 30.000 γονείς



    ΣΧΟΛΙΑ