• ΥΓΕΙΑ

    Μονογαμία  ή όχι; Νέα επιστημονική έρευνα απαντά στο "αιώνιο ερώτημα"


    Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Guelph επιχειρεί να δώσει απάντηση στο “αιώνιο ερώτημα” σχετικά με τις τις “προσωπικές” σχέσεις: Ποιοι είναι τελικά πιο ευτυχισμένοι, οι μονογαμικοί ή οι πολυγαμικοί; Και η απάντηση προκαλεί έκπληξη αφού διαπιστώνεται ότι, τελικά,  και οι δύο τύποι αγγίζουν τα ίδια επίπεδα ευτυχίας.

    Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Jessica Wood,  οι άνθρωποι σε συναινετικές, μη μονογαμικές σχέσεις (και οι δύο σύντροφοι συμφωνούν να εμπλέκονται σε περισσότερες από μία σεξουαλικές ή ρομαντικές σχέσεις) βιώνουν τα ίδια επίπεδα ικανοποίησης για τη σχέση τους, ψυχολογικής ευημερίας και σεξουαλικής ικανοποίησης με αυτούς που βρίσκονται σε μονογαμικές σχέσεις.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πολυγαμία είναι μία στάση η οποία είναι  πιο συνηθισμένη από απ’ ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο της κοινωνικής ιστορίας, όπου περιμένουμε πολλά από τους συντρόφους μας, θέλουμε να έχουμε σεξουαλική ικανοποίηση και ενθουσιασμό, αλλά και συναισθηματική και οικονομική στήριξη. Η επιδίωξη εκπλήρωσης όλων αυτών των αναγκών μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις σχέσεις. Στην προσπάθεια να διαχειριστεί αυτή η πίεση, βλέπουμε μερικούς ανθρώπους να στρέφονται σε συναινετικές μη μονογαμικές σχέσεις», αναφέρουν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα, αυτού του είδους οι σχέσεις φέρουν στίγμα.

    «Οι σχέσεις αυτές είναι αντιληπτές  ως ανήθικες και λιγότερο ικανοποιητικές, υποθέτοντας ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε αυτές έχουν σεξουαλική επαφή με τον οποιονδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Θεωρούνται κακοί άνθρωποι, σε κακές σχέσεις, αλλά αυτό δεν ισχύει», αναφέρουν.

    Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι που βρίσκονταν σε μη μονογαμικές σχέσεις και πάνω από 200 που βρίσκονταν σε μονογαμικές.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν σε μη-μονογαμικές σχέσεις ήταν εξίσου ικανοποιημένοι με τη σχέση που είχαν με τον κύριο σύντροφό τους, με αυτούς που ήταν μονογαμικοί. Η ανάλυσή τους διαπίστωσε ότι αυτό που είχε τελικά περισσότερη σημασία δεν είναι η δομή της σχέσης, αλλά το σεξουαλικό κίνητρο.

    Όπως εξηγούν, τόσο στις μονογαμικές όσο και στις μη μονογαμικές σχέσεις, οι άνθρωποι που κάνουν σεξ  για να έρχονται κοντά με το σύντροφό τους και για να εκπληρώσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες έχουν μια πιο ικανοποιητική σχέση από εκείνους που κάνουν σεξ για λιγότερο ουσιαστικούς λόγους, όπως,  για να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

    «Εάν ικανοποιούνται οι ψυχολογικές τους ανάγκες και ικανοποιούνται σεξουαλικά, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους ανεξάρτητα από τη δομή της», αναφέρουν.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Social and Personal Relationships.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα: Δυσαρεστημένοι με το μέγεθος του πέους τους 8 στους 10

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόωρη εκσπερμάτιση: Είναι όντως πρόωρη; Οι 13 πιθανές αιτίες!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει: Ποιες γυναίκες είναι πιο άπιστες;



    ΣΧΟΛΙΑ