• ΥΓΕΙΑ

    Με «πλαφόν» οι δωρεάν επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό του ΕΟΠΥΥ


    Το χέρι στην τσέπη θα καλούνται να βάλουν ενίοτε οι  πολίτες που θα υπαχθούν σε οικογενειακό γιατρό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς οι δωρεάν επισκέψεις που προβλέπει η νέα προτεινόμενη σύμβαση μεταξύ των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών (γενικών γιατρών, παιδιάτρων, παθολόγων) και του Οργανισμού, είναι περιορισμένες. Η πρόβλεψη αυτή εκτιμάται ότι θα “πλήξει” περισσότερο τα άτομα με προβλήματα υγείας, δεν ισχύει όμως για τους οικογενειακούς γιατρούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίοι θα παρέχουν πλήρη κάλυψη στον πληθυσμό της ευθύνης τους.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιατρικών κύκλων, που βασίζονται σε στοιχεία άλλων χωρών όπου εφαρμόζεται ο θεσμός, τα ραντεβού στα οποία θα κληθεί ο κάθε οικογενειακός γιατρός να αντεπεξέλθει στη χώρα μας, μηνιαίως, είναι 560. Εντούτοις, η νέα σύμβαση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών  με τον ΕΟΠΥΥ, με τις αναπροσαρμογές που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας,  προβλέπει 16 επισκέψεις/ 4ωρο, ημερησίως ή 80 επισκέψεις/20ωρο, εβδομαδιαίως, που σημαίνει ότι τα ραντεβού τα οποία θα εξυπηρετεί ο κάθε γιατρός δωρεάν θα είναι 320 το μήνα. Η διαφορά των 240 ραντεβού που προκύπτει μεταξύ αυτών που χρειάζονται και αυτών που θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ θα επιβαρύνει τελικά τον πολίτη, είτε σε χρόνο, (μακρά λίστα αναμονής αφού απαιτούνται 560 ραντεβού το μήνα για το πληθυσμό ευθύνης και όχι 320), είτε σε χρήμα (αφού θα μπορεί να πληρώνει ιδιωτικά το γιατρό και να παρακάμπτει τη λίστα αναμονής).

    Μάλιστα, εκτιμάται ότι αυτοί που θα επιβαρυνθούν περισσότερο είναι οι χρονίως πάσχοντες και αυτοί με τα περισσότερα προβλήματα υγείας που έχουν ανάγκη περισσότερα ραντεβού καθώς θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερες φορές από την τσέπη τους.

    Σημειώνεται, ότι τα 16 ραντεβού που καθορίζοντα στο 4ωρο θα είναι όλα προγραμματισμένα, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την διαχείριση των επειγόντων περιστατικών από τους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τα οποία όπως φαίνεται θα μπορούν να εξυπηρετούνται δωρεάν μόνο ως «επείγοντα» σε δημόσιες δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας).

    «Η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται, έχει δύο βασικά προβλήματα: το ένα είναι η χαμηλή αποζημίωση, η οποία αποτρέπει πολλούς γιατρούς από το να ενταχθούν στο νέο σύστημα και το άλλο είναι η μερική κάλυψη του πληθυσμού. Το 4ωρο δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη, απαιτείται 7ωρο. Κατά συνέπεια, οι επιπλέον ώρες και οι επιπλέον ανάγκες των ασφαλισμένων θα πρέπει να καλυφθούν ιδιωτικά», επισημαίνει στο mononews.gr ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κος Ευάγγελος Φραγκούλης.

    Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις εμφανίστηκε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος η οποία, μάλιστα, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, καλεί τους παθολόγους να μην συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως οικογενειακοί γιατροί, κάνοντας λόγο για απαξιωτικούς όρους.

    Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος αποζημίωσης του οικογενειακού γιατρού στο νέο σύστημα θα είναι «κατά κεφαλή» και υπολογίζεται στα 0,72 ευρώ το μήνα για κάθε ασφαλισμένο της λίστας με τον πληθυσμό ευθύνης του.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οικογενειακός γιατρός: Αναπροσαρμογές στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιστοίχιση του πληθυσμού σε οικογενειακούς ιατρούς – Διευκρινίσεις από το υπ. Υγείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΠΦΥ: Εδώ γιατρός, εκεί γιατρός, πού είναι ο οικογενειακός γιατρός;



    ΣΧΟΛΙΑ