• ΥΓΕΙΑ

    Μ. Χρυσοχοΐδης: Γιατί «ξηλώνει» έναν – έναν τους διοικητές των νοσοκομείων, όλο το παρασκήνιο

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Υγείας

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Υγείας


    Μετά από τέσσερις καρατομήσεις διοικήσεων νοσοκομείων, όλοι αναρωτιούνται πού το πάει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γιατί «ξηλώνει» έναν – έναν τους διοικητές και τι θα ακολουθήσει.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις μέρες έπαυσε από τα καθήκοντά της τη διοικήτρια του «Έλενα Βενιζέλου» – διοικήτρια, επίσης, του «Αλεξάνδρα» και του «Αγία Ελένη – Σπηλιοπούλειο» – μετά τις καταγγελίες για προβλήματα στη θέρμανση.

    Προηγουμένως είχαν απομακρυνθεί οι επικεφαλής του Βενιζέλειου νοσοκομείου στο Ηράκλειο, του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» και του «Κωνσταντοπούλειο – Αγία Όλγα».

    Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο Υπουργός Υγείας δεν αστειεύεται και είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη όλες τις δεσμεύσεις του, εκπληρώνοντας στο ακέραιο όσα του έχει ζητήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινούνται και οι επικείμενες αλλαγές στους επικεφαλής των διοικήσεων στα νοσοκομεία, που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανακοινωθούν το διάστημα από 10 μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

    Όπως λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του, δεν είναι προσωπικό το θέμα – άλλωστε τους περισσότερους διοικητές δεν τους ξέρει, καν, προσωπικά – αλλά έχει ξεκάθαρα να κάνει με την εκπλήρωση του ρόλου, τον οποίον καλούνται να επιτελέσουν οι διοικήσεις και για τον οποίον τοποθετήθηκαν στη συγκεκριμένη θέση.

    Η αίσθηση, που δίνουν ορισμένοι διοικητές στο Υπουργείο Υγείας, είναι ότι έχουν αποδεχθεί τον ρόλο εντός τυχαίου περαστικού, χωρίς να τους ενδιαφέρει να αφήσουν το προσωπικό τους αποτύπωμα στο νοσηλευτικό ίδρυμα, που διοικούν.

    «Όταν διοικείς ένα νοσοκομείο, πρέπει να έχεις το νου σου και να είσαι αφοσιωμένος. Κι αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι, να λες, δεν μπορώ και να ζητάς βοήθεια. Να μην παρατηρείς χαλαρά από μακριά τα συμβαίνοντα», μας ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από το περιβάλλον του Υπουργού.

    Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το θέμα της θέρμανσης στο «Έλενα Βενιζέλου» επιλύθηκε μέσα σε δύο ώρες.

    Η στρατηγική του Μ. Χρυσοχοΐδη

    Οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα. Στόχος είναι το σύστημα να μπει σε μια νέα εποχή.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε θέματα ουσίας, που κυρίως έχουν να κάνουν με την οικονομική διαχείριση των πόρων στα νοσοκομεία, με τις προμήθειες, με τους προϋπολογισμούς, που είναι ορισμένοι και συγκεκριμένοι, με την αξιολόγηση, την απόδοση και την παραγωγικότητα.

    Όπως διασαφηνίζουν άνθρωποι από το περιβάλλον του Υπουργού, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη διαφθορά, αλλά ορθολογική διαχείριση.

    Επιπλέον επισημαίνουν ότι ο ρόλος του Υπουργού είναι επιχειρησιακός, καθώς πρέπει να ελέγχει και την παραμικρή λεπτομέρεια.

    Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, πάντως, φέρεται να έχει αναφέρει κατά καιρούς, ότι τα λάθη γίνονται, όταν κάποιος δεν είναι διαρκώς σε επιφυλακή και όταν δεν είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει πιθανές κρίσεις, όταν δεν έχει τα σωστά αντανακλαστικά. Έχει, δε, διαμηνύσει, ότι όλα αυτά θα ισχύσουν και με τους καινούριους διοικητές.

    Όσον αφορά, τέλος, στη στρατηγική και στο όραμα του κ. Χρυσοχοΐδη, αυτά περιλαμβάνουν τη μετάβαση από την περίθαλψη στη φροντίδα και εκεί θα δώσει το μεγαλύτερο βάρος τους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Υγείας: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γιατρών – Ο ρόλος των διοικητών

    Χαμούληδες από Θεανώ και Άρη – Σε φάση ηρεμίας ο Χρυσοχοΐδης

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Επιχειρούμε να ανασυντάξουμε το ΕΚΑΒ



    ΣΧΟΛΙΑ