• ΥΓΕΙΑ

    Κοριοί: Πώς θα καταλάβεις ότι σε τσίμπησαν

    • NewsRoom
    Τσιμπήματα από κοριό

    Τσιμπήματα από κοριό


    Οι κοριοί μπορεί να έχουν εξαπλωθεί στη Γαλλία, ωστοσο, πρόκειται για ένα έντομο-ταξιδευτή που μεταφέρεται εύκολα και γρήγορα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Μάλιστα, πρόσφατα, βρέθηκαν κοριοί σε γνωστό ξενοδοχείο στην Αττική.

    Συνήθως κρύβονται στις σχισμές και στα ελατήρια στρωμάτων, σε έπιπλα, καναπέδες και άλλα μέρη, όπου κάνουν φωλιές.

    Βγαίνουν μόνο για να τραφούν, συνήθως το βράδυ (την ημέρα, μόνο αν έχουν να τραφούν για μεγάλη χρονική περίοδο) και η τροφή τους είναι το ανθρώπινο αίμα.

    Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά ή και περισσότερο και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα χωρίς να καταλάβουμε ότι μας τσιμπά εκείνη τη στιγμή, όπως μπορεί να συμβεί με το κουνούπι που λόγω μεγέθους γίνεται αντιληπτό.

    Οι κοριοί επιτίθενται σε εκτεθειμένο δέρμα (όπου δηλαδή δεν είναι καλυμμένο με ρούχα): λαιμό, πρόσωπο, χέρια, πόδια.

    Το τσίμπημά τους δεν είναι πότε ένα κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του τσιμπήματος του κοριού από εκείνο του ψύλλου, με το οποίο πολλές φορές συγχέεται.

    Εμφανίζονται τρία με πέντε τσιμπήματα που έχουν την όψη πρησμένων κόκκινων εξογκωμάτων, που δημιουργούν μία νοητή γραμμή, ένα μοτίβο ζιγκ ζαγκ -σαν γάζωμα-, δείχνοντας τη διαδρομή που ακολούθησε ο κοριός πάνω στο δέρμα. Σε κάποιους εντοπίζονται αμέσως το επόμενο πρωί, ενώ σε άλλους μπορεί να περάσουν μέρες για να κάνουν την εμφάνισή τους.

    Τα συμπτώματα είναι ο κνησμός, η κόπωση και ο πυρετός.

    Ο εντοπισμός των κοριών μέσα στο σπίτι συνήθως γίνεται από τα περιττώματά τους, τα οποία μοιάζουν με μικρές καφέ κηλίδες και παρατηρούνται σε σεντόνια ή έπιπλα.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τσιμπήματα των κοριών αντιμετωπίζονται με κρέμες υδροκορτιζόνης και αντισταμινικά για την ανακούφιση από τη φαγούρα, καθώς και με κομπρέσες παγωμένου νερού πάνω στην ερεθισμένη περιοχή.

    Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φάρμακα βελτιώνουν τα αποτελέσματα και τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία σε 1-2 εβδομάδες.

    Κοριοί: Πώς μπορείτε να ξέρετε αν υπάρχει φωλιά στο σπίτι ή το ξενοδοχείο

    Για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε πρόβλημα με κοριούς, εσείς ή ένας ειδικός, θα πρέπει να προσπαθήσετε να εντοπίσετε πού βρίσκονται οι κοριοί. Μπορεί να παρατηρήσετε δέρματα που έχουν ρίξει οι νύμφες, τα οποία είναι συνήθως ημιδιαφανή ή ανοιχτόχρωμα.

    Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν καφέ ή κόκκινα κόπρανα στο στρώμα ή τα σεντόνια σας. Συνήθως αυτά τα σκοτεινά σημεία δείχνουν πού κρύβεται η ομάδα ζωυφίων.

    Οι κοριοί μπορεί επίσης να έχουν μια δυσάρεστα γλυκιά μυρωδιά, όπως η μυρωδιά των σάπιων μούρων. Ωστόσο, το πρόβλημα θα πρέπει να είναι πολύ έντονο για να τη μυρίσουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

    Πώς σκοτώνονται οι κοριοί

    Η εξάλειψη των κοριών από το σπίτι είναι συχνά δύσκολη, εν μέρει επειδή οι κοριοί μπορούν να επιβιώσουν έως και περίπου 300 ημέρες χωρίς σίτιση.

    Μπορεί να απαιτούνται επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν θέρμανση του δωματίου στους 50 °C για περισσότερα από 90 λεπτά, συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, πλύσιμο ρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες και χρήση διαφόρων εντομοκτόνων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιο είναι το ξενοδοχείο με τους κοριούς στην Αττική

    Συναγερμός στη Γαλλία: Εκκενώνονται 6 αεροδρόμια λόγω απειλών για βόμβα

    Ναυάγιο: Οι αληθινοί ήρωες της τραγωδίας της Φαλκονέρας που καθηλώνει



    ΣΧΟΛΙΑ