• ΥΓΕΙΑ

    Ελλείψεις φαρμάκων: Τι αποφάσισαν Κικίλιας – φαρμακοποιοί

    • NewsRoom


    Σημαντικές αποφάσεις σε ότι αφορά το φλέγον θέμα των ελλείψεων φαρμάκων έλαβαν σήμερα, Τρίτη (28/1/2020), ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς.

    Στη συνάντηση, στην οποία ήταν παρόντες και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φίλιππου και εκπρόσωποι του ΔΣ του του ΠΦΣ αποφασίστηκε απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί και εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.

    Επίσης, αποφασίστηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη καθώς και η δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.

    Ανήσυχοι οι ασθενείς

    Η Ένωση Ασθενών Ελλάδος έχει ήδη εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση του προβλήματος, τονίζοντας ότι οδηγεί στην ταλαιπωρία των πολιτών και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας.

    “Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις. Παράγοντες όπως η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, οι περιορισμένες εισαγωγές, η μη συστηματική κατανομή στην επικράτεια και ασφαλώς οι παράλληλες εξαγωγές, συνθέτουν τα κύρια αίτιά του. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ αφορούν πάνω από το μισό όγκο των πωληθέντων σκευασμάτων ανά έτος, ο έλεγχος των εξαγωγών σε χώρες με υψηλότερες τιμές, θα πρέπει να συνιστά κυρίαρχο συστατικό της φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή και πολίτη¨, αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδος σε σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:

    «Για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων απαιτείται ένας συνεχής, δυναμικός και κάθετος έλεγχος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κυρίως όμως η πολιτεία οφείλει να διαθέτει, να αξιοποιεί και να επιβεβαιώνει τη στρατηγική πληροφορία σχετικά με την έκταση και την τάση του φαινομένου, προκειμένου να αναπτύξει τις αντίστοιχες πολιτικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ