• ΥΓΕΙΑ

    Κίνα: Δεν αποκλείεται η μετάδοση της μυστηριώδους ιογενούς πνευμονίας από άνθρωπο σε άνθρωπο

    • NewsRoom


    «Ο κίνδυνος της μυστηριώδους ιογενούς πνευμονίας, που πλήττει την Κίνα, να μεταδοθεί στους ανθρώπους είναι χαμηλός αλλά δεν αποκλείεται», ανακοίνωσαν σήμερα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.

    Η ασθένεια έχει ήδη προκαλέσει έναν θάνατο, ενώ τροφοδοτεί τους φόβους για επανεμφάνιση ενός ιού τύπου SARS, που είχε προκαλέσει τον θάνατο περίπου 650 ανθρώπων στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ το 2002-2003.

    Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, μία από τους 41 ασθενείς που έχουν καταγραφεί στην περιοχή Βουχάν, την πόλη απ΄όπου ξεκίνησε η επιδημία, πιθανολογείται πως μπορεί να μολύνθηκε από τον σύζυγό της. Σε ανακοίνωση αναφέρεται πως ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας εργαζόταν σε μια μεγάλη αγορά θαλασσινών, όπου έχουν εντοπιστεί και τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής.

    Η γυναίκα υποστηρίζει ότι δεν είχε πάει ποτέ στην αγορά, ενώ διαγνώστηκε η ασθένεια της κατά την άφιξή της στην Ταϊλάνδη, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επικαλούμενος τις ταϊλανδικές αρχές. Μάλιστα, η εν λόγω αγορά έχει κλείσει από την 1η Ιανουαρίου, με απόφαση των αρχών.

    «Δεν έχει υπάρξει καμία συγκεκριμένη απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» από την έναρξη αυτής της επιδημίας που συνδέεται με έναν νέο κοροναϊό, υπογράμμισε η επιτροπή. «Η πιθανότητα μιας περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά ο κίνδυνος μιας μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός», προσθέτει η επιτροπή.

    Η δημοτική επιτροπή υγιεινής και υγείας της Βουχάν διευκρίνισε σήμερα πως η πλειονότητα των φορέων του ιού που έχουν ασθενήσει είναι άνδρες, οι περισσότεροι μιας ορισμένης ηλικίας. Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα εντοπισμού, κυρίως εγκαθιστώντας σημεία ελέγχου της θερμοκρασίας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην ημιαυτόνομη επαρχία.

    Σύμφωνα με τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, 71 άνθρωποι που μετέβησαν πρόσφατα στη Βουχάν εισήχθησαν στο νοσοκομείο με πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά 60 έλαβαν εξιτήριο και ο ιός δεν διαγνώστηκε σε κανέναν από αυτούς.



    ΣΧΟΛΙΑ