• ΥΓΕΙΑ

    Η “κακομεταχείριση” στη δουλειά σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας


    Τα άτομα που δέχονται εκφοβισμό ή/και βία στο εργασιακό περιβάλλον τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη προοπτική μελέτη διερεύνησης της μεταξύ τους σχέσης.

    Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η επίδραση του εκφοβισμού και της βίας κατά την εργασία στη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό είναι συγκρίσιμη με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης και η κατανάλωση αλκοόλ, γεγονός που υπογραμμίζει περαιτέρω το ρόλο των δύο καταστάσεων στην εμφάνιση παθήσεων καρδιάς και αγγείων.

    Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 79.201 εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες στη Δανία και τη Σουηδία, ηλικίας 18 έως 65 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίοι συμμετείχαν σε τρεις μελέτες που ξεκίνησαν από το 1995 έως το 2011.

    Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά τον εκφοβισμό και τη βία στο χώρο εργασίας και πόσο συχνά βίωναν τέτοιου είδους καταστάσεις, ενώ ελήφθησαν και πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου και θανάτων από τα εθνικά μητρώα. Το 9% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έχουν εκφοβιστεί στην εργασία και το 13% ανέφεραν βιαιοπραγίες ή απειλές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

     Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υποστεί εκφοβισμό ή είχαν βιώσει βία κατά την της εργασία τους διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 59% και 25%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν εκτέθηκαν ποτέ σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

    Όσο περισσότερο εκφοβισμό και βία δέχονταν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου. Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν δέχονταν εκφοβισμό, οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι τον βίωναν συχνά (σχεδόν καθημερινά) τους τελευταίους 12 μήνες διέτρεχαν 120% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ όσοι εκτίθεντο συχνότερα στη βία διέτρεχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικής αγγειακής νόσου (όπως εγκεφαλικό επεισόδιο) από εκείνους που δεν εκτέθηκαν σε βία. Ωστόσο, δεν φάνηκε να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των καρδιακών παθήσεων.

    Αν και η μελέτη είναι παρατήρησης και επομένως δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο εκφοβισμός ή η βία στο χώρο εργασίας προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά τους είναι ισχυρά και θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες για τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις.

    «Εάν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ εκφοβισμού ή βίας στην εργασία και καρδιαγγειακής νόσου, τότε η εξάλειψη του εκφοβισμού στο χώρο εργασίας  θα μπορούσε να προλάβει  το 5% και η εξάλειψη της βίας περισσότερο από το 3 % όλων των περιπτώσεων», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Tianwei Xu.

    Οι ερευνητές διερευνούν σήμερα ποιοι συμπεριφορικοί και βιολογικοί μηχανισμοί, μπορεί να εμπλέκονται στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα που αντιμετωπίζουν εκφοβισμό ή βία στο χώρο εργασίας. Πιστεύουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιθανό να εμπλέκεται, καθώς είναι ήδη γνωστό ότι το σοβαρό στρες μπορεί να την αυξήσει. Επιπλέον, η έκθεση σε εκφοβισμό και βία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική κατανάλωση τροφής και αλκοόλ. Ενδέχεται, επίσης,  να εμπλέκονται μεταβολές στον μεταβολισμό που προκαλούνται από άγχος.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, European Heart Journal.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ανατροπή: Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για την αϋπνία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα συμπτώματα του πιο δυσίατου καρκίνου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μυοκαρδίτιδα: Πώς από μια απλή ίωση μπορεί να φτάσεις στη μεταμόσχευση καρδιάς



    ΣΧΟΛΙΑ