• ΥΓΕΙΑ

    Πώς να τρώτε τα ζυμαρικά για να μην σας παχαίνουν


    Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αποκλείσετε τα ζυμαρικά απ’ το μενού σας, αν προσπαθείτε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή ή να χάσετε βάρος. Η σωστή πρώτη ύλη, ο σωστός τρόπος μαγειρέματος και οι σωστοί συνδυασμοί θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας, χωρίς να στερείστε το αγαπημένο σας φαγητό .

    Ξεκινώντας από  τα βασικά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να καθιερώσετε είναι να καταναλώνετε ζυμαρικά που παρασκευάζονται από δημητριακά ολικής αλέσεως.

    Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσθέτουν στο γεύμα φυτικές ίνες. Επίσης, χωνεύονται πιο αργά, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Βάλτε στο παιχνίδι τα λαχανικά

    Αφού θα έχετε ήδη μία καλή βάση (τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως), μπορείτε να ενισχύσετε το πιάτο σας με θρεπτικά συστατικά και γεύση, προσθέτοντας λαχανικά, όπως λιαστές ντομάτες, σπανάκι, κρεμμύδια, πιπεριές όλων των χρωμάτων, κολοκύθι, μελιτζάνα, μπιζέλια, μανιτάρια ή και ακόμη και το μπρόκολο. Ψιλοκόψτε τα και προσθέστε τα στο πιάτο σας, αφού πρώτα τα έχετε σοτάρει για λίγα λεπτά.

    Η σωστή πρωτεΐνη

    Το επόμενο βήμα είναι η σωστή επιλογή πρωτεΐνης.  Το κοτόπουλο χωρίς πέτσα  στη σχάρα, ψητό ή βραστό, μετατρέπει τα ζυμαρικά σε ένα κυρίως πιάτο, με πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες. Άλλη μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή είναι οι γαρίδες, ψητές, στον ατμό ή βραστές.

    Προσοχή στη σάλτσα

    Η σάλτσα μπορεί να μετατρέψει ένα υγιεινό και λάιτ πιάτο ζυμαρικών σε «βόμβα» λιπαρών και θερμίδων. Εάν παίρνετε έτοιμη σάλτσα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε λίπος. Σε γενικές γραμμές, κάθε κρεμώδης ή βαριά σάλτσα, όπως Alfredo ή καρμπονάρα, περιλαμβάνει πολλά λιπαρά και θερμίδες.

    Διαλέξτε μια απλή  σάλτσα ντομάτας ή καλύτερα φτιάξτε τη δική σας, συνδυάζοντας φρέσκιες ντομάτες με φρέσκα βότανα, όπως βασιλικό και ρίγανη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πατάτες τηγανιτές (κ.ά.): Το λάθος στο μαγείρεμα που τις κάνει καρκινογόνες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καυτερές πιπεριές: Το ελιξίριο της μακροζωίας – Νέα στοιχεία

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η πείνα δεν είναι πάντα πείνα! Τα παιχνίδια του εγκεφάλου

     



    ΣΧΟΛΙΑ