• ΥΓΕΙΑ

    Το κουτσομπολιό επηρεάζει την υγεία. Δείτε πώς!

    κουτσομπολιό


    Μπορεί το κουτσομπολιό να δείχνει κακή διαγωγή, ωστόσο οι επιστήμονες, μας δίνουν ένα άλλοθι για να μπορούμε να το κάνουμε, χωρίς ενδοιασμούς και ενοχές: Το κουτσομπολιό κάνει καλό στην υγεία και δεν πρόκειται για μια αυθαίρετη διαπίστωση, αλλά για  εύρημα νέας επιστημονικής μελέτης.

    Ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Πάβια, ανακάλυψαν ότι η συμμετοχή σε κοινωνικό σχολιασμό αυξάνει τα επίπεδα της οξυτοκίνης (ορμόνη της αγάπης)  στις γυναίκες, ενώ επιπλέον, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες).

    Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές  επιστράτευσαν 22 φοιτήτριές τους και τις χώρισαν σε ομάδες, ζητώντας τους να κάνουν τριών ειδών συζητήσεις.

    Στην πρώτη συζήτηση κουτσομπόλευαν για μία πρόσφατη, μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη στο πανεπιστήμιό τους, στην δεύτερη άκουγαν μία ηθοποιό να τους αφηγείται πώς ένας τραυματισμός έβαλε τέλος στα όνειρά της να γίνει πρωταθλήτρια σε κάποιο άθλημα, και στην τρίτη συζήτηση μιλούσαν με έναν ερευνητή που τους έθετε ουδέτερες ερωτήσεις για τα μαθήματά τους.

    Μετά από κάθε μία συζήτηση, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα σάλιου από τις φοιτήτριες για να μετρούν τα επίπεδα της οξυτοκίνης και της κορτιζόλης.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώνονταν εξίσου είτε οι φοιτήτριες κουτσομπόλευαν είτε συμμετείχαν στις μη κουτσομπολίστικες συζητήσεις, εκείνα της οξυτοκίνης αυξάνονταν σημαντικά όταν κουτσομπόλευαν.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Natascia Brondino, η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι το κουτσομπολιό φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, επιτελώντας τον κύριο εξελικτικό λόγο για τον οποίο αναπτύχθηκε και ο οποίος είναι η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών.

    Επιπλέον, η αύξηση της οξυτοκίνης με το κουτσομπολιό ήταν ανεξάρτητη από την προσωπικότητα κάθε εθελόντριας.

    «Ψυχολογικά χαρακτηριστικά όπως η συμπόνια, το στρες, η ζήλεια κ.λπ. δεν φάνηκε να επηρεάζουν την οξυτοκίνη στην διάρκεια του κουτσομπολιού», γράφουν οι συγγραφείς.

    Η μελέτη  δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστημονική μελέτη: Οι κακοί άνθρωποι προκαλούν αηδία – Οι κακές πράξεις προκαλούν οργή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι γυναίκες με αυτό το χαρακτηριστικό κερδίζουν χρόνια – Τι βρήκαν επιστήμονες του Χάρβαρντ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βωμολοχία: Πιο έντιμοι όσοι τα λένε στα… γαλλικά



    ΣΧΟΛΙΑ