• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Προγνωστικός δείκτης τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες

    • NewsRoom

    Πηγή φωτογραφίας: dianeosis.org


    Oι ασθενείς με Covid-19 που εμφανίζουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) στο αίμα τους είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ταχεία επιδείνωση και να χάσουν τελικά τη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, παρέχει τα πρώτα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης αποτελούν δείκτη σοβαρότητας της νόσου.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Waljit Dhillo από το Imperial College του Λονδίνου και τη συμμετοχή δύο Ελλήνων επιστημόνων, οι τιμές της κορτιζόλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση των ασθενών που είναι πιο πιθανό να χρειαστούν εντατική φροντίδα.

    Η κορτιζόλη παράγεται από τον οργανισμό ως απόκριση στο στρες, προκαλώντας αλλαγές στο μεταβολισμό, την καρδιακή λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

    Τα επίπεδα κορτιζόλης σε υγιείς και ξεκούραστους οργανισμούς κυμαίνονται στα 100-200 nm / L και είναι σχεδόν μηδενικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

    Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης σε αρρώστους μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή. Εντούτοις, και τα υπερβολικά αυξημένα επίπεδα, που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της ασθένειας, μπορεί να είναι επικίνδυνα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και κακή έκβαση.

    Στη νέα μελέτη παρατήρησης 535 ασθενών, από τους οποίους οι 403 επιβεβαιώθηκε ότι είχαν Covid-19, τα επίπεδα κορτιζόλης ήταν σημαντικά υψηλότερα από εκείνα των ατόμων που δεν είχαν μολυνθεί.

    Οι τιμές στην ομάδα της Covid-19 έφτασαν τα 3241 nm / L – σημαντικά υψηλότερες ακόμη και από ό, τι μετά από μεγάλη χειρουργική επέμβαση, όταν τα επίπεδα μπορούν να φτάσουν τα 1000 nm / L.

    Μεταξύ των ασθενών με Covid-19, αυτοί με επίπεδο βασικής κορτιζόλης 744 ή λιγότερο επέζησαν κατά μέσο όρο για 36 ημέρες, ενώ οι ασθενείς με επίπεδα άνω των 744 είχαν μέση επιβίωση μόλις 15 ημερών.

    «Από την άποψη του ενδοκρινολόγου, είναι λογικό ότι αυτοί οι ασθενείς με Covid-19 που είναι οι πιο άρρωστοι θα έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, αλλά αυτά τα επίπεδα είναι ανησυχητικά υψηλά», δήλωσε ο Dhillo, επικεφαλής του τμήματος Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Imperial College του Λονδίνου.

    «Έχοντας έναν πρώιμο δείκτη για το ποιοι ασθενείς μπορεί να επιδεινωθούν γρηγορότερα, θα μας βοηθήσει να παρέχουμε το καλύτερο επίπεδο φροντίδας το συντομότερο δυνατό, καθώς και να βοηθήσουμε στη διαχείριση της πίεσης στο σύστημα υγείας», σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα μπορούν επίσης να λάβουν υπόψη τα επίπεδα κορτιζόλης όταν επεξεργάζονται τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών.

    Στη μελέτη, το τεστ επιχρίσματος Covid-19 και οι συνήθεις εξετάσεις αίματος – συμπεριλαμβανομένης μιας βασικής μέτρησης των επιπέδων κορτιζόλης – πραγματοποιήθηκαν εντός 48 ωρών από την εισαγωγή.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 27% της ομάδας Covid-19 πέθανε, σε σύγκριση με το μόλις  7% της ομάδας που δεν είχε τη λοίμωξη.

     



    ΣΧΟΛΙΑ