• ΥΓΕΙΑ

    Είναι κούραση, κόπωση ή εξάντληση; Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!


    Η κούραση, η κόπωση και οι εξάντληση είναι τρεις διαφορετικές καταστάσεις και η διαφορά είναι σημαντική, υποστηρίζει ερευνήτρια από τον Καναδά, η οποία έχει αφιερώσει χρόνια μελετώντας  στην κούραση σε διάφορους πληθυσμούς.

    Σύμφωνα με την δρ Karin Olson από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, η διάκριση των τριών αυτών βαθμίδων που διαχωρίζουν τα  επίπεδα της καταπόνησης του οργανισμού και της απώλειας ενεργητικότητας, μπορεί να βοηθήσει τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επαγγελματίες υγείας να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος.

    Οι τρεις βαθμίδες

    1. Κούραση (tiredness)

    Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν κούραση, δεν έχουν εξαντλήσει όλα τα αποθέματα της ενέργειάς τους. Νιώθουν ότι ξεχνούν, γίνονται ανυπόμονοι, αισθάνονται δυσκολίες και μυϊκή αδυναμία, εντούτοις όταν ξεκουραστούν, όλα τα συμπτώματα υποχωρούν.

    2. Κόπωση (fatigue)

    Ένα επίπεδο πιο πάνω (ως προς τη σοβαρότητα της καταπόνησης) βρίσκεται η κόπωση. Χαρακτηρίζεται από δυσκολία συγκέντρωσης, άγχος, προοδευτική μείωση της αντοχής, δυσκολίες στον ύπνο, αύξηση της ευαισθησίας στο φως και περιορισμό κοινωνικών δραστηριοτήτων που παλαιότερα το άτομο θεωρούσε σημαντικές. Είναι σημαντικό να γίνεται η διαφοροποίηση μεταξύ κούρασης και κόπωσης. Η κόπωση, είναι δείκτης ότι το σώμα δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει. Η έναρξη εκδηλώσεων κόπωσης σε ένα άτομο, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει σαφής αιτία, θα πρέπει να διερευνάται διεξοδικά.

    3. Εξάντληση (exhaustion)

    Τα άτομα με εξάντληση, τέλος, εμφανίζουν σύγχυση που μπορεί να μοιάζει με παραλήρημα, συναισθηματική απάθεια, ξαφνική απώλεια ενέργειας, δυσκολία να μένουν ξύπνιοι ή να κοιμούνται και κοινωνική απομόνωση.

    Η δρ Olson υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να μπορούμε να κατατάσσουμε τον εαυτό μας σε  αυτές τις βαθμίδες, καθώς η κόπωση και η εξάντληση μπορεί να οφείλονται σε σοβαρή αιτία.

    Επιπλέον, η αδυναμία αναγνώρισης της διαφοράς μεταξύ κούρασης, κόπωσης και εξάντλησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακατάλληλες προσεγγίσεις, όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Για παράδειγμα, η ερευνήτρια υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ενώ η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει την κούραση, ενδέχεται να λειτουργήσει αρνητικά σε άτομα που υποφέρουν από κόπωση ή εξάντληση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πονοκέφαλος: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στα επείγοντα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέμπτη ασθένεια: Πόσο επικίνδυνη είναι;

     



    ΣΧΟΛΙΑ