• ΥΓΕΙΑ

    Εγκυμοσύνη: Πόση δουλειά είναι ασφαλής και ποια επαγγέλματα είναι ριψοκίνδυνα

    • Έφη Τσιβίκα
    Μπιγιονσέ


    Την περασμένη εβδομάδα, η Μπιγιονσέ ανέβαλλε την προγραμματισμένη εμφάνισή της στο 18ο ετήσιο Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών Coachella. Αιτία, η εγκυμοσύνη της! Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια κυοφορεί δίδυμα και, μολονότι δεν έχει αποκαλύψει σε ποιον μήνα της κύησης βρίσκεται, η εγκυμοσύνη της είναι εμφανής ήδη από τις αρχές του μήνα.

    Η απόφασή της να περιορίσει τη δουλειά της, μοιραία φέρνει στο νου δύο ερωτήματα: πόση δουλειά είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη και ποια επαγγέλματα είναι ριψοκίνδυνα;

    Όπως λέει ο δρ Jonathan Schaffir, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, για τις περισσότερες γυναίκες η εργασία στη διάρκεια της κυήσεως είναι ασφαλής, εφόσον κατά τα άλλα είναι υγιείς και δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών.

    «Αν και η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι κατάλληλη για να αρχίσει μια γυναίκα μία νέα, κοπιώδη δουλειά ή ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, όταν είναι συνηθισμένη σε μία συγκεκριμένη δουλειά ή φυσική δραστηριότητα μπορεί με ασφάλεια να εξακολουθήσει να την κάνει», επισημαίνει.

    Αντιθέτως, οι έγκυοι με αυξημένο κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών επειδή, για παράδειγμα, έχουν υπέρταση, ιστορικό πρόωρου τοκετού ή κυοφορούν δίδυμα, μπορεί να χρειασθεί να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.

    «Οι πολύδυμες κυήσεις ενέχουν πάντοτε κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γι’ αυτό οι μαιευτήρες συνηθίζουν να συνιστούν στις γυναίκες να περιορίζουν κάπως τις δραστηριότητές τους», εξηγεί ο δρ Schaffir.

    Ιδιαίτερες προφυλάξεις μπορεί να χρειαστούν και οι γυναίκες με επαγγέλματα που απαιτούν να σηκώνουν, να τραβούν ή να σπρώχνουν μεγάλο βάρος, αλλά και γενικότερα όσες γυναίκες ασχολούνται με κοπιώδεις χειρωνακτικές εργασίες, σύμφωνα με ειδικούς από το νοσηλευτικό όμιλο Stanford Children’s Health. Και αυτό, γιατί μερικές φορές η έγκυος έχει ζαλάδα ή κόπωση που καθιστούν επικίνδυνα αυτού του είδους τα επαγγέλματα, ενώ το κέντρο βάρος της αλλάζει και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο πτώσεως.

    Αντίστοιχα, τα επαγγέλματα με κοπιώδεις στάσεις του σώματος, όπως το σκύψιμο, το βαθύ κάθισμα και η ανύψωση των χεριών πάνω από το κεφάλι για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια.

    Η παρατεταμένη ορθοστασία, εξάλλου, μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στα πόδια και στη μέση, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ οι δονήσεις από μεγάλα μηχανήματα, ο υπερβολικός θόρυβος και η εργασία σε πολύ θερμό ή ψυχρό περιβάλλον επίσης ενέχουν κίνδυνο μαιευτικών επιπλοκών.

    Οι γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται τον μαιευτήρα τους για το θέμα της δουλειάς τους, εξηγώντας του αναλυτικά τι είδους επάγγελμα κάνουν και πόσο απαιτητικό είναι, συνιστούν οι ειδικοί. Και αν η απάντηση που λάβουν είναι πως καλύτερα θα ήταν να περιορίσουν τη δουλειά, πρέπει να ακούσουν τη σύστασή του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μητρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο της γυναίκας. Δείτε για πόσο

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μελέτη: Καθυστερημένη η ανάπτυξη των παιδιών των παχύσαρκων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εμετός στην εγκυμοσύνη: Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ