• HealthStories.gr

    Το σαρδάμ του Μιχάλη, το ανήσυχο γεύμα της Αγαπηδάκη και o «συνωστισμός» για τον ΕΟΦ

    • NewsRoom
    healthsecrets


    Για δράση αντί για δραστική μίλησε στον Economist ο Υπουργός Υγείας, χωρίς να χάνεται η ουσία όμως. Την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη εντοπίσαμε σε καλόγουστο εστιατόριο, να προσπαθεί να απολαύσει το γεύμα της, ενώ μεταξύ μηδενός και… απείρου είναι οι υποψήφιοι για τον ΕΟΦ.

    H δράση του Χρυσοχοΐδη

    Για τις ριζικές αλλαγές, τις οποίες θέλει να υλοποιήσει στη φαρμακευτική πολιτική, μίλησε για μια, ακόμη, φορά ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όμως, όπως ανέλυε το σκεπτικό του, έκανε ένα μικρό σαρδάμ. Μιλώντας για νέα καινοτόμα φάρμακα στο συνέδριο του Economist, αντί να αναφέρει «νέες δραστικές ουσίες», μίλησε για «νέες δράσεις».

    Λιγουλάκι μας μπέρδεψε, αλλά τελικά το νόημα βγήκε και δεν ήταν άλλο από τη δέσμευση, πως όλοι οι Έλληνες πολίτες θα έχουν γρήγορη πρόσβαση στα νέα φάρμακα, που εγκρίνονται στην Ευρώπη. Εντάξει τον συγχωρούμε.

    Βέβαια θα πρέπει να μας εξηγήσει η Πολιτεία, πώς θα γίνει αυτό, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αλλαγή στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού για το φάρμακο, ενώ δεν αναφέρθηκε από τον Υπουργό και το θέμα του Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο θα αποτελεί προθάλαμο αποζημίωσης καινοτόμων θεραπειών.

    Κατά τα άλλα ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για μηχανισμό αξιολόγησης – κάτι σαν το ΗΤΑ που ήδη υπάρχει, αλλά κι εδώ λίγο δεν ήταν ξεκάθαρο το θέμα – και για κέντρα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα διαχειρίζονται ολιστικά τα χρόνια νοσήματα.

    Να αναφέρουμε πως για το τελευταίο χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τα διαβητολογικά κέντρα, τα οποία, όμως, δεν υπάρχουν και δύσκολα μπορούν να στελεχωθούν, αφού οι διαβητολόγοι είναι είδος προς εξαφάνιση.

    Αντιδιαβητικά γεύματα

    Μιας και ο λόγος για τον σακχαρώδη διαβήτη, ας αναφερθούμε με μια μικρή δόση χιούμορ, σε γεύμα γνωστής εταιρείας μικροσυσκευής μέτρησης του διαβήτη. Καταρχάς συγχαίρουμε την πρωτοβουλία να υπάρχουν στους καταλόγους εστιατορίων πιάτα με την ένδειξη Δ, δηλαδή «κατάλληλα για διαβητικούς».

    Όμως οι επιλογές για το media lunch, που παρέθεσε η εταιρεία, ήταν αντιδιαβητικές, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο. Ήταν επιλογές πλούσιες σε υδατάνθρακες, λιπαρά και σάκχαρα.

    Το γεύμα της Αγαπηδάκη

    Κι από αυτό το γεύμα ενάντια στον διαβήτη, περνάμε σε ένα άλλο. Αυτό της κυρίας Ειρήνης Αγαπηδάκη με τον σύζυγό της σε καινούριο εστιατόριο στον Γέρακα, που, παρεμπιπτόντως, είναι από τα πρώτα με τη σήμανση Δ.

    Όπως μάθαμε, λοιπόν, η κα Αγαπηδάκη ενθουσιάστηκε με τα φαγητά, ειδικά με τη στριφτή σπανακοπρασόπιτα και με τη ρεβυθάδα, αλλά δεν κατάφερε να τα απολαύσει. Το κινητό της χτύπαγε συνέχεια και ήταν σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα κάθε τρεις και λίγο να σηκώνεται από το τραπέζι και να βγαίνει έξω, για να μιλήσει με την ησυχία της. Κάποια στιγμή το ζευγάρι είδε κι απόειδε, ζήτησε τα φαγητά – πολλά από τα οποία σχεδόν ανέγγιχτα – σε «πακέτο» και αποχώρησε.

    Νέες δουλειές για τη Θεανώ

    Πολλή δουλειά περιμένει τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, καθώς πολλά αναμένεται να αλλάξουν στον Οργανισμό. Ακούσαμε για την τοποθέτηση ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας, αλλά και για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, ώστε να παραμείνει αποκλειστικά ένας αγοραστής υπηρεσιών, φαρμάκων και ευρύτερα μέσων ιατρικής περίθαλψης.

    Εκείνο που είπε, πάντως, ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τη φιλοσοφία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Κάτι το οποίο είχε πρώτος ανακοινώσει προ αρκετών ετών ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

    Η λογική είναι να υπάρχει ουσιαστικός και σε πραγματικό χρόνο έλεγχος των αποζημιώσεων. Για να δούμε πώς θα τα καταφέρει σε αυτό η διοικήτρια, χωρίς την απαιτούμενη στελέχωση.

    Πολλοί και κανένας για τον ΕΟΦ

    Για 4η βδομάδα παραμένει ακέφαλος ο ΕΟΦ και αυτό σε μια περίοδο που τρέχουν πολλά, όπως τα προβλήματα με τις πιθανές ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και η επικείμενη ανατιμολόγηση.

    Ακούσαμε ότι κάποιοι, που ήταν στη σφαίρα της επιλογής του Υπουργείου και του Μαξίμου για να αναλάβουν, μόλις είδαν το μπάχαλο και την υποστελέχωση που επικρατεί, «έκοψαν λάσπη».

    Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Υπουργός κάπου είπε ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, που φλερτάρουν με τη θέση. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

    Διοικητές

    Απορία: Υπάρχουν παράπονα για τις σημερινές διοικήσεις νοσοκομείων. Όμως από την άλλη μεριά, οι σημερινοί διοικητές δεν είναι και αυτοί, που έχουν το ατού της προϋπηρεσίας; Ήρεμα ρωτάμε…

    *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Παγώνη καλεί τον Τάιλερ να βοηθήσει στο ΕΣΥ και γίνεται… χαμός

    10 υγιεινά σνακ με λιγότερες από 200 θερμίδες

    Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να αρρωστήσει κάποιος από COVID-19



    ΣΧΟΛΙΑ