• HealthStories.gr

    Το παρασκήνιο για τα λεφτά του RRF και η αποκάλυψη από τον ΕΟΦ

    • NewsRoom
    healthsecrets


    Στα 8,2 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε πέρυσι η αγορά φαρμάκου, καθώς η αποχώρηση Φιλίππου ξεκλείδωσε τα κρυμμένα στοιχεία. Μάχη στο παρασκήνιο για το που θα πάνε 700 εκατ. ευρώ για τη μείωση του clawback.

    Νέο πάρτι στα φάρμακα, χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου

    Ξαφνικά λοιπόν, όπως διαβάσαμε (και φυσικά επιβεβαιώσαμε), την Τετάρτη σε ένα μη εμφανές παραθυράκι του διαδικτυακού ΕΟΦ, αναρτήθηκαν τα στοιχεία για την αγορά φαρμάκου για τις χρονιές 2021, 2022 και 2023. Ενδιαφέρον παρουσίασε η περσινή χρονιά όπου η εγχώρια αγορά φαρμάκου έφτασε τα 8,2 δισ. ευρώ και παραλίγο να φτάσει το ρεκόρ που ‘χε κατακτήσει το 2009, όταν είχε εκτοξευτεί στα περίπου 8,5 δισ. ευρώ. Η χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η περίοδος ενός συνεχούς «πάρτι στην υγεία».

    Το εντυπωσιακό είναι πως για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν στοιχεία μιας χρονιάς, σε διάστημα ενός μήνα μετά τη λήξη της. Το δε εντυπωσιακότερο όμως είναι πως μαζί με τα περσινά στοιχεία δημοσιεύτηκαν και τα προπέρσινα, αλλά και τα παραπροπέρσινα, τα οποία ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου δεν έπετρεπε να δημοσιοποιηθούν! Γιατί τα στοιχεία υπήρχαν και τα ζητούσε και η αγορά αλλά και το Υπουργείο Υγείας, όμως για κάποιο δικό του λόγο ο τότε πρόεδρος δεν τα έδινε.

    Να πούμε εδώ βέβαια δύο πράγματα. Το ένα αφορά στη συμβολή του κορωνοϊού στην άνοδο της συνολικής φαρμακευτικής αγοράς και το δεύτερο ότι όταν έγινε το «πάρτι» η δαπάνη επιβάρυνε στο μεγαλύτερο ποσοστό της το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης ότι το «πάρτι» τότε είχε ως βάση τις πωλήσεις από φαρμακεία – φαρμακαποθήκες που είχαν φτάσει κοντά στα 7 δισ. ευρώ. Σήμερα αφενός το κράτος συμμετέχει στη δαπάνη το πολύ κατά 35% και το υπόλοιπο επιβαρύνει την τσέπη μας και τις φαρμακευτικές, αφετέρου έχει εκτιναχθεί η δαπάνη για νοσοκομειακά φάρμακα και φάρμακα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

    Και πάλι για το τελευταίο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι παλιότερα τα ΦΥΚ διανέμονταν και από τα ιδιωτικά φαρμακεία ενώ τώρα όχι και γι’ αυτό φαίνεται τόσο αυξημένη η δαπάνη στο κανάλι ΕΟΠΥΥ – Νοσοκομεία. Μπλέξιμο γενικά.

    Ένα επίσης σημαντικό νούμερο που δημοσιεύτηκε, έχει να κάνει με τις παράλληλες εξαγωγές. Αυτές διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 293 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις στο 3,6% των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων ή το 6% των πωλήσεων από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.

    Για να δούμε λοιπόν τώρα σε μια τόσο τεράστια αγορά τι έχουν να μας που οι διάφοροι σχετικά με το «επιβαρυντικό» παράλληλο εμπόριο…

    Αποκαλυπτικός αλλά όχι ξεκάθαρος ο Άδωνις για το clawback
    Μέσα στην εβδομάδα που ολοκληρώνεται, να πούμε ότι την αγορά φαρμάκου απασχόλησε και η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για μια ακόμη φορά, ως προς την πρόθεσή του να ενισχύσει τη δημόσια δαπάνη για τα φάρμακα.

    Σε συνάντηση που είχε με φαρμακευτικές εταιρείες – μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Υπουργός είπε ότι θα αυξήσει τους προϋπολογισμούς για το 2024 και το 2025 κατά 300 εκατ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα ποσά αυτά προκύπτουν από την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), ως προς τη συμμετοχή του στη μείωση του clawback των φαρμακευτικών. Κοινώς αντί να περιμένει το Υπουργείο να κλείσουν οι δύο χρονιές, να βγει το clawback και μετά να κάνει αντίστοιχα συμψηφισμούς για μείωση, δίνει τα λεφτά μπροστά.

    Παράλληλα είπε πως θα δώσει και 70 εκατ. ευρώ για κάθε χρονιά με βάση και την αύξηση του ΑΕΠ. Έλα όμως που τα επιπλέον αυτά «70άρια» ήδη έχουν προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς! Βασικά για το 2024 που έχει ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός του Κράτος. Και ο λόγος είναι ο νόμος που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για σύνδεση της αύξησης της δημόσιας δαπάνης του φαρμάκου με την πορεία ανόδου του ΑΕΠ, μετά την κρίση.

    Εδώ λοιπόν υπάρχουν σενάρια για το τι ακριβώς μπορεί να εννοούσε ο Υπουργός. Μήπως υπάρχουν και άλλα «70άρια» τα οποία όμως θέλει να τα κρατήσει μυστικά για ώρα ανάγκης; Θα το δούμε καθώς σύντομα αναμένουμε ανακοινώσεις.

    Αυτό ακόμη που αναμένει η αγορά, είναι πως θα διανεμηθούν τα 300 εκατ. ευρώ για το 2024. Λέγεται πως το 80% θα πάει σε νοσοκομεία και καινοτόμα σκευάσματα.

    Φυσικά όλο αυτό έχει δημιουργήσει ένα παρασκήνιο με προσεγγίσεις στον Υπουργό για το πως θα πρέπει να κάνει το μοίρασμα…

    Της πίτας…

    Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε την Τετάρτη 31/1 το Ελληνοαμερικάνικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το παρόν έδωσε και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Βέβαια δεν έκατσε πολύ ώρα στην εκδήλωση και μάλλον απέφυγε και τις πολλές συναναστροφές. Επίσης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζώρτζ Τσούνης. Μάλιστα ο τελευταίος, αν ακούστηκε καλά, μας είπαν ότι έπρεπε να φύγει νωρίς για να πάει στη Μαρινέλλα!

    Στην πίτα μας είπαν ήταν παρούσα και η Γενική Γραμματέας Λίλιαν Βιλδιρίδη η οποία για μία ακόμη φορά εντυπωσίασε με τη γοητεία της.

    Πίτα θα κόψει σε καμιά δεκαριά μέρες και ο ΣΦΕΕ. Αναμένεται να έχει ενδιαφέρον….

    *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

    Διαβάστε επίσης:

    Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ιατροδικαστών – Το νέο πληροφοριακό σύστημα

    Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ιατροδικαστών – Το νέο πληροφοριακό σύστημα

    Άδωνις Γεωργιάδης: Παρουσίασε το σχέδιο πρόληψης του καρκίνου



    ΣΧΟΛΙΑ