• HealthStories.gr

    Τι προσφέρουν στην υγεία οι πικάντικες τροφές και πόσο βοηθούν στην απώλεια βάρους;

    • NewsRoom

    Πηγή: healthstories.gr


    Έχουν δημοσιευτεί αρκετές επιστημονικές μελέτες, σχετικά με τα οφέλη των πικάντικων τροφών στην υγεία και τη συμβολή τους στην απώλεια του βάρους.

    Ειδικότερα για την  καψαϊκινοειδή – μια ομάδα φυσικών χημικών ουσιών στις πιπεριές τσίλι που έχουν ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

    Τι προσφέρουν στην υγεία οι πικάντικες τροφές;

    Οι πικάντικες τροφές, όπως οι πιπεριές παίρνουν τη θερμότητά τους από την καψαϊκίνη, μια ουσία με βάση το λάδι. Όσο περισσότερη καψαϊκίνη, τόσο πιο καυτή είναι η τροφή. Η ποσότητα καψαϊκίνης που περιέχει ένα τρόφιμο μετράται σε μονάδες θερμότητας Scoville (SHU).

    Η καψαϊκίνη «μπερδεύει» τον οργανισμό, ο οποίος νομίζοντας ότι φλέγεται, ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, με αποτέλεσμα το κάψιμο θερμίδων και την προσωρινή ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να λειτουργήσει επίσης ως κατασταλτικό της όρεξης.

    Επίσης, τα πικάντικα τρόφιμα διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος.

    Σε χώρες με ζεστά κλίματα βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται δροσεροί, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ της θερμοκρασίας του ατόμου και της θερμοκρασίας του αέρα, προκαλώντας έτσι εφίδρωση. Με την εξάτμιση του ιδρώτα το σώμα δροσίζεται.

    Η αυξημένη χρήση μπαχαρικών ως αρωματικές ύλες στα τρόφιμα είναι μια σημαντική τάση παγκοσμίως. Στην Κίνα, επί παραδείγματι η πιπεριά τσίλι είναι από τα πιο δημοφιλή πικάντικα τρόφιμα που καταναλώνονται σε εθνικό επίπεδο.

    Τα ευεργετικά αποτελέσματα των μπαχαρικών και των βιοδραστικών τους συστατικών, όπως της καψαϊκίνης έχουν τεκμηριωθεί ανά τα χρόνια σε διάφορες μελέτες.

    Για παράδειγμα, μια οικολογική μελέτη έδειξε ότι πληθυσμοί με υψηλότερη κατανάλωση μπαχαρικών έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

    Η κατάποση κόκκινου πιπεριού βρέθηκε να μειώνει την όρεξη , μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο  παχυσαρκίας.

    Επιπλέον, οι βιοδραστικοί παράγοντες στα μπαχαρικά έχουν δείξει ευεργετική συμβολή στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην μείωση των καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών, δερματολογικών παθήσεων, σε διάφορους καρκίνους και στην νευρογενή κύστη.

    Επιπρόσθετα, τα μπαχαρικά με την αντιβακτηριακή τους δραστηριότητα καταφέρνουν να επηρεάσουν την εντερική μικροχλωρίδα, το φυσικό δηλαδή μικροβίωμα στο λεπτό και στο παχύ έντερο, το οποίο όλο και περισσότερο συσχετίζεται με τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, κίρρωσης του ήπατος και καρκίνου.

    Αυτά τα δεδομένα συλλογικά υποδηλώνουν ότι μπαχαρικά μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση στις νοσηρότητες και τη θνησιμότητα στους ανθρώπους.

    Επιπλέον, με την χρήση τους μειώνεται σημαντικά η ατομική προτίμηση αλατιού. Η καθημερινή πρόσληψη αλατιού επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, τροποποιώντας επίσης την αντίληψη της αλμυρής γεύσης από τον εγκέφαλο.

    Η εφαρμογή της πικάντικης γεύσης στα τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη συμπεριφορική παρέμβαση για την μείωση της υψηλής πρόσληψης αλατιού.

    Επιπρόσθετα, έχει φανεί ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία από οξείες και χρόνιες ασθένειες. Υπάρχει πληθώρα στοιχείων που αποδεικνύει την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική δράση τους καθώς και την θετική επίδρασή τους στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

    Υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσθει την συχνή κατανάλωση τους με την μείωση των δεικτών χοληστερόλης, ολική χοληστερόλη, LDL, τριγλυκερίδια, και αύξηση της HDL χοληστερόλης.

    Αυτό οφείλεται στα βιοδραστικά τους συστατικά· στις τανίνες, στα αλκαλοειδή, στα φαινολικά διτερπένια, στις βιταμίνες, στα φλαβονοειδή και στις πολυφαινόλες.

    Η συχνή κατανάλωση πικάντικων τροφίμων έχει, επίσης, συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και ισχαιμικές παθήσεις της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος.

    Πότε χρειάζεται προσοχή

    Η κατανάλωση εξαιρετικά πικάντικων τροφίμων, ωστόσο ενέχει κινδύνους για την υγεία, ειδικά όταν δεν το έχετε συνηθίσει.

    Όμως, επισημαίνουν ότι τα καυτά πικάντικα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του έλκους και της καούρας.

    Με λίγα λόγια, η καψαϊκίνη βοηθάει στην απώλεια βάρους, είναι αποτελεσματική ως κατασταλτικό της όρεξης και ενισχύει τον μεταβολισμό.

    Ωστόσο, καταναλώστε με προσοχή και μέτρο, καθώς μπορεί να σας προκαλέσει καούρα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Η κορυφή του παγόβουνου τα δηλωμένα περιστατικά θερμοπληξίας – Η εικόνα στην Αττική

    Δάγκειος πυρετός: Έρχονται, όντως, επίπεδα ρεκόρ; Τι λένε ΠΟΥ και ΕΟΔΥ

    Καρδιοπαθείς στον καύσωνα: Πότε κινδυνεύουν περισσότερο και τα ύποπτα συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ