• HealthStories.gr

    Η κορυφή του παγόβουνου τα δηλωμένα περιστατικά θερμοπληξίας – Η εικόνα στην Αττική

    Πηγή: healthstories.gr


    Μετά από ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο, με τις υψηλές θερμοκρασίες να ταλαιπωρούν εκατοντάδες πολίτες και να έχουν στοιχίσει τον θάνατο σε έναν 46χρονο άνδρα στη Χαλκίδα, φαίνεται ότι τα δηλωμένα περιστατικά θερμοπληξίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου…

    Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 70 άτομα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Αττικής με θερμοπληξία το Σάββατο και την Κυριακή – ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

    Πολλά περιστατικά θερμοπληξίας

    Ειδικότερα το Σάββατο 22/7 μεταφέρθηκαν 36 άτομα σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και χθες Κυριακή 23/7 άλλα 35.

    Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, όσοι αισθάνονται ότι πλήττονται από θερμοπληξία ή έχουν συμπτώματα, μεταβαίνουν με δικό τους όχημα στα Επείγοντα, προκειμένου να λάβουν τις πρώτες βοήθειες, οπότε δεν χρησιμοποιείται ασθενοφόρο.

    Όσο για τις λιποθυμίες, αυτές ήταν πολλαπλάσιες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σχετίζοντας σε μεγάλο ποσοστό με περιστατικά θερμοπληξίας, αν και δεν μπορούν να τις αποδώσουν απευθείας στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς μπορεί να κρύβουν και άλλες αιτίες.

    Την κατάσταση της υγείας πολλών συνανθρώπων μας δυσχεραίνει και το επικίνδυνο… κοκτέιλ καύσωνα και καπνών από τις πυρκαγιές, που κατακαίουν μεγάλο μέρος της χώρας.

    Οδηγίες προφύλαξης από το Υπουργείο Υγείας

    Το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες για τους πολίτες, προκειμένου να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, περιστατικά θερμοπληξίας και θερμικής εξάντλησης.

    • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
    • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
    • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
    • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
    • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
    • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
    • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
    • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
    • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
    • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
    • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
    • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
    • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
    • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Διαβάστε επίσης:

    Rooming in: Μια πρακτική που μειώνει το άγχος και ενισχύει τον δεσμό μητέρας-νεογνού

    Καρδιοπαθείς στον καύσωνα: Πότε κινδυνεύουν περισσότερο και τα ύποπτα συμπτώματα

    Καύσωνας: Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας – Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας



    ΣΧΟΛΙΑ