• HealthStories.gr

    Τι να κάνετε τα μπαχαρικά που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους

    • NewsRoom
    μπαχαρικά


    Η ημερομηνία λήξης στα μπαχαρικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωσή τους, αν έχει παρέλθει αυτό διάστημα.

    Τα μπαχαρικά δεν λήγουν με την παραδοσιακή έννοια των τροφίμων, αλλά χάνουν με τα χρόνια τη δύναμη, τη γεύση και το άρωμα.

    Η συσκευασία των μπαχαρικών θα πρέπει να έχει ημερομηνία “Best By” ή Κατανάλωση πριν από… Αυτή η ημερομηνία βασίζεται συνήθως συσκευασία και όχι στη συγκομιδή.
    Όταν αγοράζετε μπαχαρικά, αναζητήστε τη πιο μακρινή ημερομηνία για να έχετε περισσότερο καιρό τα οφέλη τους.

    Αν πάλι, έχουν λήξει τα μπαχαρικά, δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωσή τους. Μυρίστε και δοκιμάστε! Θα πρέπει να έχουν ωραίο άρωμα και καλή γεύση. Φυσικά, αν νιώσετε ότι πικρίζουν ή δεν έχουν καθόλου γεύση, προμηθευθείτε καινούργια.

    Τι να κάνετε τα μπαχαρικά που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους

    Τα μπαχαρικά που έχουν λήξει δεν χρειάζεται να πετάξετε. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τη χρησιμοποίησή τους, όπως:

    1. Κομποστοποίηση

    Εάν έχετε δημιουργήσει ένα κομπόστ στην αυλή, μπορείτε να ρίξετε τα μπαχαρικά σας σε αυτό. Εάν έχετε δημοτική κομποστοποίηση, θα πρέπει να ελέγξετε ότι τα μπαχαρικά γίνονται δεκτά.

    2. Αρωματικά ποτ πουρί

    Φτιάξτε ένα ποτ πουρί σιγοβράζοντας νερό με τα αγαπημένα σας βότανα και μπαχαρικά που έχουν λήξει.

    3. Διώξτε τα έντομα

    Φτιάξτε μικρά φακελάκια με ληγμένα μπαχαρικά για να διώξετε τα παράσιτα. Π.χ. οι κατσαρίδες μισούν τη μυρωδιά των φύλλων δάφνης και τα μυρμήγκια δεν αντέχουν την κανέλα και τη ρίγανη.

    4. Διώξτε τους μύκητες από τα φυτά

    Δημιουργήστε ένα φυσικό μυκητοκτόνο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανέλα που έχει λήξει για να καταπολεμήσετε τους μύκητες στα φυτά. Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε δύο φλιτζάνια νερό, αφήστε το για τουλάχιστον μερικές ώρες, μετά περάστε το από ένα φίλτρο καφέ και ψεκάστε τα φυτά.

    5. Φρεσκάρετε το χαλί σας

    Τα μπαχαρικά όπως το δεντρολίβανο ή το τζίντζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό αναζωογονητικό χαλιού. Απλώς πασπαλίστε λίγο πριν σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα.

    6. Σπιτικό σαπούνι

    Μπαχαρικά και βότανα, όπως λεβάντα, κανέλα, δεντρολίβανο και τζίντζερ, μπορούν να προστεθούν σε μείγματα σπιτικών σαπουνιών .

    7. Χρώμα για τα Πασχαλινά αυγά

    Ο κουρκουμάς ή η πάπρικα όταν αναμειγνύονται με βρασμένο νερό, δημιουργούν ένα χρώμα τροφίμων ιδανικό για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Απλώς θυμηθείτε να προσθέσετε μια ή δύο κουταλιές της σούπας ξύδι στην κατσαρόλα πριν προσθέσετε τα αυγά.

    8. Πότισμα

    Το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η δάφνη και η ρίγανη έχουν μέταλλα και βιταμίνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε δυνατά, υγιή φυτά.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιλαρά: Επείγουσα εγκύκλιος για τους επαγγελματίες υγείας – Επιβεβαίωση Mononews

    COVID-19: 4 χρόνια πανδημίας στην Ελλάδα – Σοκάρει ο αριθμός των θανάτων

    Θεμιστοκλέους: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι τρόπος ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ