• Business

    Μπαχαρικά «ΛΙΡΑ»: Η ιστορία της βιομηχανίας και ο πλειστηριασμός που σφραγίζει μια εποχή

    To κτίριο στην Παλλήνη


    Ένα κτίριο έξω από την Παλλήνη, στο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, όπως η Πολεοδομία, φέρει μια ταμπέλα που γράφει «ΛΙΡΑ». Πολλοί αναρωτιούνται τι σημαίνει, λίγοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές ελληνικές εταιρείες μπαχαρικών. Όπως και λίγοι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο κτίριο στη λεωφόρο Μαραθώνος, έχει βγει σε πλειστηριασμό. Αρχικά στις 23 Νοεμβρίου, που όμως αναβλήθηκε και πλέον το «σφυράκι» των πλειστηριασμών θα χτυπήσει για ακόμη μια φορά στις 13 Μαρτίου με αρχική τιμή τα 7,3 εκατ. ευρώ.

    Το κτίριο που άλλοτε μύριζε μπαχάρια και μυρωδικά και που σήμερα εκατοντάδες πολίτες της περιοχής διεκπεραιώνουν διάφορες εργασίες που αφορούν την ανατολική Αττική.

    Η εταιρεία «ΛΙΡΑ» δεν είναι τυχαία, έχει βαρύ όνομα στο χώρο καθώς ξεκίνησε πριν από 65 χρόνια. Όπως διαβάζουμε στο ιστορικό που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, ήταν το 1959 όταν ο Ιωάννης Λυραράκης με τους γονείς του, ξεκίνησε μία οικοτεχνία συσκευασιών και πωλήσεων μπαχαρικών με έδρα την Κυψέλη. Τα πρώτα μπαχαρικά ΛΙΡΑ συσκευάζονταν και πουλιόνταν, από τον ίδιο, στην Κυψέλη και κατά μήκος της οδού Πατησίων σε περίπτερα και μικρομπακάλικα. Το 1965 αγοράσθηκαν οι πρώτες μηχανές συσκευασίας και έγινε βιοτεχνία με στόχο πάντα την ποιότητα και την προστασία του καταναλωτή. Η ΛΙΡΑ ήταν πάντα η πρώτη βιοτεχνία μπαχαρικών που φρόντιζε τα προϊόντα της να συσκευάζονται χωρίς να τ’ αγγίζει ανθρώπινο χέρι.

    Με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος αγκάλιασε την ΛΙΡΑ και τα προϊόντα της, διότι οι αρχές του κ. Λυραράκη από το ξεκίνημα, ήταν η καλή ποιότητα και ο σεβασμός προς τον πελάτη, αρχές που είναι πρωτεύων στόχος της εταιρείας και σήμερα.

    Τον Νοέμβριο του 1977 η εταιρεία εγκαινιάζει ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο 9.000 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής. Εγκαινιάζοντας το νέο εργοστάσιο, εκτός της επιλογής, επεξεργασίας, και συσκευασίας μπαχαρικών και βοτάνων ΛΙΡΑ, επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στις συσκευασίες για λογαριασμό τρίτων (φασόν). Το εργοστάσιο  είναι πλέον  εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας με τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να συσκευάζουμε  προϊόντα σε σκόνη, υγρή ή πολτώδη μορφή, που θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη μετέπειτα αλματώδη πορεία της εταιρείας μας .

    Ο εκσυγχρονισμός συνεχίζεται και το νέο αίμα διαδέχεται το παλιό. Τα ηνία της διεύθυνσης αναλαμβάνουν πλέον ως πρόεδρος  ο υιός Κωνσταντίνος Λυραράκης και ως γενική Διευθύντρια η κόρη του Ελευθερία Λυραράκη. Επίσης, το 2002 η ΛΙΡΑ πιστοποιείται με ISO 9001 και HACCP απαραίτητο όπλο στις βιομηχανίες τροφίμων εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων και των προκλήσεών του μέλλοντος.

     

     

    Το 2006 η ΛΙΡΑ γίνεται η πρώτη και μοναδική ελληνική εταιρία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής. Πρωτότυπη και αξιόπιστη επιστημονική τεχνολογία στην υπηρεσία της διατροφικής ασφάλειας, με την πλήρη αποστείρωση μπαχαρικών και βοτάνων χωρίς βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

    Εκείνο το εργοστάσιο στην Παλλήνη, λοιπόν, με την πάροδο του χρόνου απαξιώνεται και τελικά ενοικιάζεται στην Περιφέρεια.

    Ο χρόνος και οι εξελίξεις στον κλάδο είναι εμφανείς στην άλλοτε κραταιά επιχείρηση η οποία τα προηγούμενα χρόνια συσσωρεύει ζημιές αφού οι πωλήσεις δεν ξεπερνούν τις 500-700 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

    Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2021, ο τζίρος ήταν στις 521.773 ευρώ με το τελικό αποτέλεσμα ζημίες ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

    Τι εκπλειστηριάζεται

    Ο πλειστηριασμός έρχεται να σφραγίσει μια ολόκληρη εποχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ακίνητο στο 17ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Μαραθώνος, είναι ένα αγροτεμάχιο 6.975 τ.μ. βάσει τίτλου ιδιοκτησίας και 7.010 τ.μ. βάσει τοπογραφικού του 2011, το οποίο έχει πολυγωνικό σχήμα, βρίσκεται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της περιοχής του Δήμου Παλλήνης Αττικής και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Έχει πρόσωπο νότια στην λεωφ. Μαραθώνος και ανατολικά σε ασφαλτοστρωμένη αγροτική οδό, ενώ βόρεια και δυτικά συνορεύει με ιδιοκτησίες τρίτων.

    Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχουν διαμορφώσεις όπως ασφαλτοστρώσεις , στέγαστρα, θυρωρείο και λοιπά βοηθητικά κτίρια και είναι περιφραγμένο περιμετρικά με τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα.

    Το κτίριο χτίστηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976 που αφορούσε ανέγερση νέου ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία) καθώς και δεύτερης οικοδομικής άδεις του ίδιου έτους για την προσθήκη Α΄ και Β΄ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12τ.μ.

    Επισπεύδουσα είναι η Παγκρήτια Τράπεζα, που προχώρησε σε κατάσχεση για 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως.

    Οι όροφοι

    Σε παλαιότερη τεχνική μελέτη αναφέρονται οι εξής επιφάνειες των ορόφων:

    α) Υπόγειο συνολικής επιφάνειας 182 τ.μ.,

    β) Ισόγειο συνολικής επιφάνειας 2.508 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.943 τ.μ. αφορούν χώρους που είναι μισθωμένοι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 565 τ.μ. αποτελούν χώρους συσκευαστηρίου,

    γ) Α’ όροφος συνολικής επιφάνειας 2793τ.μ. εκ των οποίων τα 2,617 τ.μ. αφορούν χώρους που είναι μισθωμένοι στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 76 τ.μ. χώρους συσκευαστηρίου,

     

    To κτίριο στην Παλλήνη

     

    δ) Β΄ όροφος συνολικής επιφάνειας 2467τ.μ. που αφορούν χώρους μισθωμένους στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και

    ε) δώμα συνολικής επιφάνειας 1995,53 τ.μ

    Έτσι, η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους γραφείων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.

    Τo κτίριο είναι χωρισμένο σε ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες, ενώ βάσει των οικοδομικών αδειών πρόκειται για ενιαίο βιομηχανικό και επαγγελματικό κτίριο.

    Στην πραγματικότητα, όπως διαπιστώθηκε κατά την εσωτερική αυτοψία, δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των οριζοντίων ιδιοκτησιών όπως αυτές περιγράφονται στους τίτλους ιδιοκτησίας, καθότι έχει γίνει ανακατανομή των χώρων προς εξυπηρέτηση των αντίστοιχων επιχειρήσεων που στεγάζονταν και στεγάζονται στο ακίνητο.

    Κατά την έκθεση εκτίμησης, ο υπολογισμός της αγοραίας αξίας του ακινήτου στα 7,33 εκατ. ευρώ έγινε με την παραδοχή ότι οι επιφάνειες εκτός αδείας και τίτλου είναι τακτοποιημένες. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το μη σαφή διαχωρισμό των οριζοντίων ιδιοκτησιών, καθώς και την ύπαρξη σημαντικών επεκτάσεων εκτός των οικοδομικών αδειών, το ακίνητο εκτιμάται στο σύνολο του, ως μία ενιαία αυτοτελής ιδιοκτησία.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέος πόλεμος Άλκη Δαυίδ-Χρήστου Λεβέντη: Η κρυφή συμφωνία, τα κλειδιά για τη βίλα στις Σπέτσες και τα €30 εκατ.
    Αργύρης Παπαργυρόπουλος: «Θα το πάρουν το σπίτι τα κοράκια, τα γεράκια, οι αρουραίοι, τα σκουλήκια»
     



    ΣΧΟΛΙΑ