• HealthStories.gr

  Ψηφίζεται το νομοσχέδιο υγείας – Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και γιατροί του ΕΣΥ με ιατρείο

  • NewsRoom
  Άδωνις Γεωργιάδης

  Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας


  Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και γιατροί του ΕΣΥ με ιατρείο, θα είναι η νέα πραγματικότητα στο σύστημα υγείας. Η παράλληλη άσκηση ιδιωτικής ιατρικής από γιατρούς του ΕΣΥ, είναι η βασική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ και η οποία βάζει τέλος στο ασυμβίβαστο των γιατρών του ΕΣΥ. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

  Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

  Την Παρασκευή 12 Απριλίου ολοκληρώνεται η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει ότι προτίθεται να ζητήσει εξουσιοδοτική διάταξη από την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου στη συνέχεια, με υπουργική απόφαση, να ανοίξει ο δρόμος ώστε ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία.

  Το αντίστροφο δηλαδή της ρύθμισης που έχει ήδη περιληφθεί στο νομοσχέδιο και επαναπροσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η ρύθμιση αυτή του νομοσχεδίου διορθώνει ένα λάθος δεκαετιών που απαγόρευε στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν και ιδιωτικό έργο. Τόνισε πάντως ότι για να συμβεί αυτό, οι όροι και οι προϋποθέσεις θα είναι πολύ αυστηροί.

  Οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι οι εξής για την άσκηση του ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ:

  «Η χορήγηση της ανωτέρω άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις:

  i) της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου, και

  ii)της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας και των εφημεριών του Νοσοκομείου ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.

  Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:

  α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/κέντρου υγείας,

  β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και

  γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

  Οι ποινές στους παραβάτες

  Ειδικότερα προβλέπεται σε περίπτωση παράβασης:

  Η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα
  εκτός από την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως.
  Επιπλέον, η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας, συνεπάγεται την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

  Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε 2 έτη και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος. Η κύρωση της απαγόρευσης υποβολής νέας αίτησης επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και μετά από έγγραφη κλήση του ιατρού να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της κλήσης.

  Η επιβολή κύρωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, λαμβάνεται υπόψη σε κάθε κρίση και αξιολόγηση του ιατρού, όταν πρόκειται για ιατρό του ΕΣΥ.

  Διαβάστε επίσης:

  Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες αν δεχτούν επίθεση στη Νότια Σινική Θάλασσα

  Πωλήσεις ακινήτων: Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις – Οι τιμές ανά περιοχή

  Ευάγγελος Πιστιόλης: Γιατί μεταφέρει την Top Ships από το Nasdaq στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης  ΣΧΟΛΙΑ