• HealthStories.gr

    Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης: Ο κίνδυνος από τις καρδιακές παθήσεις

    • NewsRoom
    Γυναίκα με εμμηνόπαυση

    Πηγή: healthstories.gr


    Πάνω από το 35% των θανάτων στις γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης κάθε χρόνο οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εμμηνόπαυση από την International Menopause Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ).

    Ο καρκίνος του μαστού συχνά θεωρείται ότι είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, όμως, η πρώτη αιτία θανάτου είναι η καρδιαγγειακή νόσος.

    Ο αριθμός των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες είναι υψηλός και συνεχίζει να αυξάνεται. Ωστόσο, με την όσον το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση των αιτίων και των επιπτώσεων της καρδιαγγειακής νόσου, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την μείωση του κινδύνου επισημαίνει η κα Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας και Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

    Σύμφωνα με την World Heart Federation, περισσότερο από το 1/3 (35%) των θανάτων στις γυναίκες κάθε χρόνο οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό το ποσοστό είναι πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο του ποσοστού θανάτων, που προέρχονται από καρκίνο του μαστού.

    Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι η καρδιαγγειακή υγεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις γυναίκες τονίζει η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας & Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ. Θα πρέπει οι γυναίκες να συζητούν με το ή την γιατρό τους και να τους ζητούν να υπολογίζουν τον ατομικό τους κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.

    Στη συνέχεια, πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο. Αυτά είναι:

    1. Θετικές επιλογές τρόπου ζωής

    • Αποφυγή/διακοπή καπνίσματος
    • Περισσότερη σωματική δραστηριότητα
    • Σωστή διατροφή
    • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
    • Καλές συνήθειες ύπνου

    2. Προσδιορισμός και αντιμετώπιση αναγνωρισμένων ιατρικών κινδύνων

    Σε συνεννόηση με τον ή τη γιατρό τους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθούν:

    • Τα λιπίδια του αίματος
    • Η γλυκόζη του αίματος

    • Η αρτηριακή πίεση

    3. Ενημέρωση του γιατρού για το αναπαραγωγικό ιστορικό

    Η ενημέρωση του γιατρού όσον αφορά τα παρακάτω θα βοηθήσει
    να προσδιοριστεί εάν υπάρχει ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου:

    • Ακανόνιστοι μηνιαίοι έμμηνοι κύκλοι
    • Επιπλοκές εγκυμοσύνης
    • Θεραπείες καρκίνου του μαστού
    • Ηλικία εμμηνόπαυσης

    Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αντιπροσωπεύει μια ζωή επιλογών και εμπειριών, αλλά η εμμηνόπαυση, ως εξαιρετικό, στιγμιαίο χρονικό ορόσημο, προσφέρει την ευκαιρία για να κάνει ό,τι μπορεί η κάθε γυναίκα για την προστασία της μελλοντικής καρδιαγγειακής της υγείας για το υπόλοιπο της ζωής της, καταλήγει η κα Αντωνοπούλου.

    Η μετάβαση των γυναικών από την αναπαραγωγική φάση της ζωής στην εμμηνόπαυση συνδέεται με επιτάχυνση της αύξησης του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα που ούτως ή άλλως επέρχεται φυσιολογικά λόγω της αύξησης της ηλικίας.

    Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ποικίλων αλληλένδετων ενδοκρινικών και μεταβολικών αλλαγών, οι οποίες οδηγούν σε χειροτέρευση του καρδιομεταβολικού προφίλ των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας ή βαθμού γήρανσης.

    Οι γυναίκες με αρτηριακή υπέρταση (αυξημένη πίεση του αίματος) είναι πιο ευάλωτες στο να εμφανίσουν επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σε σχέση με τους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ η παρουσία σακχαρώδους διαβήτη αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο απο καρδιαγγειακά αίτια στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι στην εμμηνόπαυση.

    Αν συνυπάρχουν μαιευτικές επιπλοκές, νεφρική νόσος, πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση, ρευματικά νοσήματα, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία ή οι γυναίκες καπνίζουν τότε ο κίνδυνος επιπλοκών από το καρδιαγγειακό αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

    Η χρήση της ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα για γυναίκες με πρόωρη και πρώιμη εμμηνόπαυση, συνιστάται μεταξύ άλλων για τη μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων τονίζει η κα Χρυσάνθη Σαρδέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Τοξικολογία.

    H ορμονοθεραπεία μειώνει σημαντικά την θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας και τα καρδιαγγειακά νοσήματα όταν ξεκινά σε γυναίκες <60 ετών και/ή <10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

    Κατανοώντας τους διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και των επιπλοκών της. Και, όσο πιο γρήγορα ενεργήσουν, τόσο το καλύτερο, καταλήγει η κα Σαρδέλη.

    Υπάρχουν θετικά βήματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αποτρέψει τις περισσότερες επιπλοκές από το καρδιαγγειακό (εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό). Και, ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν αναγνωριστούν οι παράγοντες κινδύνου εγκαίρως και ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μπορεί να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό, είναι το βασικό μήνυμα του φετινού εορτασμού, σύμφωνα με την κα Παππά.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς να χάσω ένα κιλό;

    Μαγιορκίνης: Φαίνεται πως είμαστε στην έξαρση της Covid-19 – Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

    Εμβολιασμοί COVID-19: Το «κοκτέιλ» ιών, οι συστάσεις και τα fake news



    ΣΧΟΛΙΑ