• ΥΓΕΙΑ

    Εμβολιασμοί COVID-19: Το «κοκτέιλ» ιών, οι συστάσεις και τα fake news

    Εμβολιασμός από γιατρό κατά της COVID-19


    Άνοιξε χθες το απόγευμα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό με το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο κατά της COVID-19 (XBB1.5), που έχει παραλάβει η χώρα μας.

    Ο συνδυασμός διαφορετικών ιών προβληματίζει τους ειδικούς ενόψει του χειμώνα, καθώς θα επιβαρύνει τη δημόσια υγεία και θα αυξήσει τις νοσηλείες ευάλωτων πολιτών. Εξάλλου εδώ και μήνες οι αρμόδιες Αρχές της Ευρώπης έχουν προειδοποιήσει για το «κοκτέιλ» τριών ιών, του κορωνοϊού SARS-CoV-2, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

    Εμβολιασμοί: Όσα πρέπει να ξέρετε

    Σύμφωνα με όσα ανέφεραν η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, το ραντεβού θα μπορεί να κλείνεται και από τα φαρμακεία, πέρα από την πλατφόρμα.

    Η Ελλάδα έχει λάβει 1,6 εκατομμύριο εμβόλια (μέσω της ευρωπαϊκής κεντρικής προμήθειας) και υπάρχει δυνατότητα να ληφθούν περισσότερα, εάν χρειαστεί.

    Στόχος είναι η μακροχρόνια προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας ο εμβολιασμός έσωσε 20 εκατομμύρια ζωές. Το νέο εμβόλιο μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες κατά 30%, όπως επεσήμαναν.

    Στις περιπτώσεις που έχει προγραμματιστεί εμβόλιο δεύτερης δόσης με το παλιό εμβόλιο, ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται με sms για επαναπρογραμματισμό με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα και κατ΄ οίκον εμβολιασμού.

    Στους ανεμβολίαστους ανοσοκατεσταλμένους θα χορηγούνται τρεις δόσεις με το μονοδύναμο και οι εμβολιασμένοι θα λαμβάνουν μία δόση.

    Προτεραιότητα δίνεται σε άτομα που είναι πιο ευάλωτα και η σύσταση απευθύνεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι θέλουν.

    Για τους επαγγελματίες Υγείας δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας.

    Το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν από το αντιγριπικό εμβόλιο και μετά.

    Προσοχή στα fake news

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να μην έχουμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο χρειάζεται προσοχή.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε αυτή τη φάση βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων.

    Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα fake news, που αποτρέπουν, όπως είπε, τον πληθυσμό από το να εμβολιαστεί.

    «Γιαυτό πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο τις επίσημες πηγές και το Υπουργείο Υγείας. Και μία παραπληροφόρηση να υπάρχει, είναι ωρολογιακή βόμβα για τον εμβολιασμό», είπε η κα Θεοδωρίδου.

    Οι συστάσεις αναλυτικά

    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για την χρονική περίοδο 2023/24 τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης και συγκεκριμένα:

    • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
    • Άτομα ηλικίας από 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
    • Άτομα με ανοσοκαταστολή
    • Έγκυοι
    • Επαγγελματίες υγείας.

    Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο, για τη χρονική περίοδο 2023-2024, είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

    Η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για την COVID-19 δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού.

    • Για τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 11 ετών, η ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών είναι η Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.
    • Για τους πολίτες ηλικίας από 12 ετών και άνω, η ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών είναι η Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

    Οι κανόνες εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό

    – Για τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών: όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

    – Για τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών έως 11 ετών: τα παιδιά, που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και μπορούν να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

    – Για τους πολίτες ηλικίας από 12 ετών και άνω: όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Τέλος, οι πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

    Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες (ανοσοκατεσταλμένοι)

    Για τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών: όσοι έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού (3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό).

    Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Όσα δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

    Για τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών έως 11 ετών: τα παιδιά, που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού (3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό).

    Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

    Για τους πολίτες ηλικίας από 12 ετών και άνω: πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού (3 μήνες επίσης μετά τον τελευταίο εμβολιασμό).

    Οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Πολίτες, που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

    Διαβάστε επίσης:

    COVID-19: Οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο

    ΕΟΦ: Συναγερμός για συμπλήρωμα διατροφής, λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης υδραργύρου

    Novo Nordisk: Mega deal $1,3 δισ. για ακόμη ένα φάρμακο με προοπτικές – Ξέφρενο ράλι η μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ