• HealthStories.gr

    Υπέρηχοι στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλείς για το μωρό σας;

    • NewsRoom

    Πηγή: healthstories.gr


    Οι υπέρηχοι στην εγκυμοσύνη σας είναι σαν μια κλειδαρότρυπα που σας επιτρέπει να δείτε το μωρό σας όσο μεγαλώνει στο σώμα σας.

    Ο υπέρηχος είναι ενέργεια ηχητικών κυμάτων. Ο μετατροπέας μιας μηχανής υπερήχων στέλνει ηχητικά κύματα στο σώμα. Τα ηχητικά κύματα αναπηδούν πίσω, σαν ηχώ, όταν συναντούν ιστούς, οστά και σωματικά υγρά. Το ηχητικό κύμα «ηχώ» μεταμορφώνεται σε εικόνα του μωρού σας.

    Γιατί γίνονται οι υπέρηχοι κατά την εγκυμοσύνη;

    Η προγεννητική απεικόνιση με υπερήχους χρησιμοποιείται για να δείτε το μωρό σας ενώ βρίσκεται μέσα στη μήτρα σας. Ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σας. Συχνά, το υπερηχογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει συγγενείς ανωμαλίες ή άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

    Οι μαιευτήρες πραγματοποιούν υπερήχους με διαφορετική συχνότητα ανάλογα με την εγκυμοσύνη. Στις εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου γίνονται λίγες εξετάσεις υπερήχων, ενώ στις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες εξετάσεις.

    Με τους υπερήχους ο γιατρός αξιολογεί τα όργανα και τα άκρα του αναπτυσσόμενου μωρού, τον καρδιακό ρυθμό, την κίνηση, τη θέση, την αναπνοή, το βάρος, την ποσότητα του αμνιακού υγρού, τη θέση του πλακούντα και την ηλικία κύησης του μωρού σας.

    Καθώς πλησιάζει ο τοκετός, ο μαιευτήρας σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει υπερηχογράφημα για να επιβεβαιώσει τη θέση του μωρού σας, αν είναι με το κεφάλι προς τα κάτω ή θέση του ισχίου.

    Τα αποτελέσματα ενός περιορισμένου ή τυπικού υπερήχου ρουτίνας μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για πιο εξειδικευμένους και συχνούς υπερήχους.

    Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) αναφέρει ότι κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι ο υπέρηχος βλάπτει ένα αναπτυσσόμενο μωρό. Ωστόσο, ο υπέρηχος είναι μια μορφή ενέργειας με πιθανούς αρνητικούς κινδύνους για την υγεία. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στους υπερήχους στον άνθρωπο δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως. Ως εκ τούτου, το ACOG συνιστά να γίνονται υπέρηχοι μόνο από καταρτισμένα άτομα όταν είναι ιατρικά απαραίτητο.

    Τι λένε οι μελέτες για την ασφάλεια των υπερήχων;

    Η θερμότητα που παράγεται από τα μηχανήματα υπερήχων είναι η κύρια αιτία ανησυχίας. Οι περιοχές των οστών του μωρού, όπως το κρανίο και η σπονδυλική στήλη, είναι οι πιο ευάλωτες στην αύξηση της θερμοκρασίας. Οι επιβλαβείς επιπτώσεις των θερμικών επιδράσεων των υπερήχων στα ζώα έχουν μελετηθεί.

    Μικρές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης θερμοκρασίας του σώματος στην έγκυο, όπως όταν έχει πυρετό, και των συγγενών διαταραχών. Δεν έχουν γίνει ειδικές μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με τη θερμότητα που παράγεται από υπερήχους και αρνητικά αποτελέσματα γέννησης ή μακροπρόθεσμες καταστάσεις.

    Μελέτες σε ανθρώπους δεν έδειξαν συσχέτιση μεταξύ συχνών προγεννητικών υπερήχων και πρόωρου τοκετού, πρόκλησης τοκετού ή καισαρικών τομών. Δύο μελέτες 30 ετών έδειξαν πράγματι αύξηση των περιγεννητικών θανάτων που σχετίζονται με αυξημένα προγεννητικά υπερηχογραφήματα, αλλά η ακριβής αιτία θανάτου είναι άγνωστη.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρευνα του SHOPFLIX: Τα Sex Toys που αγαπούν να αγοράζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες

    Κλείστε τα αυτιά σας στις δίαιτες εξπρές του φθινοπώρου

    ΕΟΔΥ: Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ