• HealthStories.gr

    Η άτυχη Αναστασία, η άφαντη Μίνα και η αποχώρηση από τον ΣΦΕΕ

    Healthsecrets

    Healthsecrets


    Κάτι ακούγεται για αποχώρηση εταιρείας από τον ΣΦΕΕ… Δεν έπεσε σε καλή φάση του Υπουργείου Υγείας η Αναστασία Κοτανίδου, ούτε και η Μίνα Γκάγκα.

    Η… αγγαρεία της Αναστασίας

    Δύο 24ωρα απομένουν για το άνοιγμα της κάλπης και αντίστοιχα ελάχιστες ώρες παραπάνω για την διατήρηση της ιδιότητας της Υπουργού για την Αναστασία Κοτανίδου. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε, πώς την είχε σκεφτεί αυτή την θητεία, αλλά μάλλον δεν θα ανέμενε σε αυτές τις περίπου τέσσερις εβδομάδες να έχει να διαχειριστεί καταστάσεις, όπως τα θέματα του στρεπτόκοκκου, τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, ατυχήματα κτλ.

    Φυσικά δεν ήταν από τις χειρότερες περιόδους, αλλά για μία νοσοκομειακό γιατρό, που η πολιτική δεν είναι το «φόρτε» της, ήταν μια περίοδος σχετικής έντασης. Λέγεται, μάλιστα, πως αδημονεί να παραδώσει το Υπουργείο, για να μην τη «ζαλίζουν» άλλο με αυτό. Αν και κάποτε ήταν φαβορί για τη θέση της αναπληρώτριας Υπουργού, θέση που, τελικά, ανέλαβε η Μίνα Γκάγκα.

    Να πούμε, πάντως, πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαύγειας η κα Κοτανίδου υπέγραψε όλες αυτές τις μέρες 154 αποφάσεις. Ε, είπαμε. Αγγαρεία κάπως το Υπουργείο, αλλά να μην «παγώσουν» και τα πάντα. Φυσικά οι περισσότερες ήταν διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.

    Δεν τα κατάφερε καλά η Γκάγκα

    Παράπονα φαίνεται πως έχει η προηγούμενη κυβέρνηση από τη Μίνα Γκάγκα, τέως αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, η οποία, παρά τις όποιες προσπάθειες, το… κοστούμι της πολιτικού της έπεσε λίγο μεγάλο.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που λένε ότι έκανε μισές δουλειές. Σε πρόσφατη ημερίδα βορειοελλαδίτης καθηγητής επί της ουσίας ανέφερε πως ό,τι έγινε στον χώρο των υπηρεσιών υγείας στο πρόσφατο παρελθόν, ουσιαστικά έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Κωτσιόπουλο.

    Ήταν κι αυτή μια, ακόμη, φωνή, η οποία σημείωσε ότι η κα Γκάγκα δεν ήταν επαρκής.

    Όπως έχουμε αναφέρει, πάντως, η γραφειοκρατία καλά κρατεί στο Υπουργείο και ακόμη κι αν έχει διάθεση κάποιος να δουλέψει, ίσως να μην μπορεί. Βέβαια, αν δεν μπορεί, να μην αναλαμβάνει! Και δη μια θέση, που ο προκάτοχος, όσο κι αν δεν το έδειχνε, ήταν πιο αποτελεσματικός.

    Αποχώρηση – «βόμβα» από τον ΣΦΕΕ;

    Το ακούσαμε και το μεταφέρουμε με επιφύλαξη. Επίκειται αποχώρηση ενός μέλους, μιας φαρμακευτικής εταιρείας δηλαδή, από τον ΣΦΕΕ. Λεπτομέρειες δεν μπορούμε ακόμη να σας πούμε, λόγω της ευαισθησίας του θέματος σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

    Ο λόγος, πάντως, που μάθαμε για την αποχώρηση, είναι τυπικός και δεν μας πείθει.

    Το τι μπορεί να έχει συμβεί, ίσως αποκαλυφθεί τις επόμενες μέρες, ίσως και ποτέ. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία δεν είναι μέλος σε έναν σύνδεσμο, αλλά όλοι νομίζουν ότι είναι. Μόνο αυτός, που έχει πρόσβαση στα οικονομικά του συνδέσμου, μπορεί να γνωρίζει, καθώς από εκεί φαίνεται αν το μέλος είναι οικονομικά ενήμερο και έχει πληρώσει όσα προβλέπονται.

    «Πάγωσαν» τα budget

    Δεν θα πούμε κάτι καινούργιο, αλλά μαθαίνουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές γκρίνιες από τις εταιρείες για δράσεις μάρκετινγκ και ακόμη περισσότερο για την επιμόρφωση των γιατρών. Τα λεφτά, που διέθεταν, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή επιστημόνων υγείας σε συνέδρια, λιγοστεύουν συνεχώς.

    Μάθαμε ότι οι γιατροί – που παλιά απολάμβαναν την κάλυψη των εξόδων, για να μεταβαίνουν σε άλλες χώρες ή σε πόλεις εντός Ελλάδας – δεν έχουν πλέον αυτές τις παροχές, οι οποίες ήταν έτσι κι αλλιώς πετσοκομμένες.

    Τα υβριδικά συνέδρια δίνουν και παίρνουν και πλέον μόνο διαδικτυακά μπορούν να τα παρακολουθήσουν οι περισσότεροι.

    Βασικός λόγος, όπως αναφέρουν οι φαρμακευτικές, είναι το clawback, που είναι από τη μια πάρα πολύ μεγάλο, από την άλλη άγνωστο πού μπορεί να φτάσει.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο κι αν έχει θέσει την Υγεία ως προτεραιότητα στην πολιτική του ατζέντα, δεν αναμένεται να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, καθώς θεωρεί ότι αυτό δεν απασχολεί άμεσα την κοινωνία. Λάθος θεώρηση να πούμε…

    *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

    Διαβάστε επίσης:

    Έτοιμος ο μπλε φάκελος για την Υγεία, που θα παραλάβει ο επόμενος Υπουργός – Τι περιέχει

    Η αναβάθμιση του ΕΣΥ και η άποψη των νέων – Τι άλλαξε

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ