• HealthStories.gr

    Η αναβάθμιση του ΕΣΥ και η άποψη των νέων – Τι άλλαξε

    ΕΣΥ - Νοσοκομείο - COVID-19

    Φωτο αρχείου


    Μετράμε αντίστροφα για τις δεύτερες κάλπες και η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι ένα από τα θέματα – ίσως το πιο βασικό – σε αυτή την προεκλογική αντιπαράθεση.

    Η σημασία, που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ζήτημα, αναδεικνύεται σε κάθε ομιλία και σε κάθε ανάρτησή του στα social media, ενώ και οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι το θέτουν ως βασική προτεραιότητα.

    Πιο συγκεκριμένα νέα πανελλαδική έρευνα, που διενήργησε η εταιρεία Κάπα Research, είναι αποκαλυπτική για τις απόψεις των νέων και δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

    Προτεραιότητα η αναβάθμιση του ΕΣΥ

    Φαίνεται, λοιπόν, ότι η πιο δυναμική και ίσως η πιο αδικημένη ομάδα των ψηφοφόρων, οι νέοι, δίνουν τη δική τους ηχηρή απάντηση στο τι θέλουν να αλλάξει άμεσα, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα.

    Δεν είναι, όπως κάποιοι θεωρούσαν, μια ανώριμη, αδιάφορη για τα κοινωνικά ζητήματα ομάδα, αλλά μια γενιά που παλεύει καθημερινά και ενδιαφέρεται να ζει πιο ποιοτικά, απολαμβάνοντας παροχές, που σε άλλα κράτη είναι εδώ και χρόνια αυτονόητες.

    Το σκληρό μάθημα της πανδημίας της COVID-19 επηρέασε όλους, αλλά περισσότερο τους νέους ανθρώπους, που συνειδητοποίησαν “στο πετσί τους” τι σημαίνει καλή Δημόσια Υγεία. Έτσι η αναβάθμιση του ΕΣΥ τίθεται ως Νο1 προτεραιότητα για εκείνους για την τετραετία 2023 – 2027, αφήνοντας σε δεύτερη και τρίτη θέση Οικονομία και Παιδεία.

    Τι έδειξε η νέα έρευνα

    Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 1.719 άτομα από όλη τη χώρα, ηλικίας από 17 έως 42 ετών. Όπως φάνηκε, οι millennials και η γενιά-Ζ θέτουν ως κυρίαρχο ζητούμενο για την επόμενη περίοδο τη βελτίωση του συστήματος Υγείας, σε ποσοστό 72%, ποσοστό που προκάλεσε έκπληξη.

    Η δεύτερη προτίμησή τους, η οποία αφορά στην αύξηση των μισθών και των συντάξεων ακολουθεί με μεγάλη διαφορά (συγκεντρώνει ποσοστό 53%), η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας βρίσκεται στην 6η θέση. Οι, δε, δράσεις για το περιβάλλον είναι στην 18η θέση.

    Ειδικότερα στην ερώτηση, ποιες θα πρέπει να είναι οι πέντε βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης, οι νέοι απάντησαν:

    1. Να βελτιώσει το σύστημα της Υγείας 72%
    2. Να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις 53
    3. Να βελτιώσει το σύστημα της Παιδείας 52%
    4. Να μειώσει τους φόρους 44%
    5. Να ενισχύσει την παραγωγή και την παραγωγικότητα της χώρας 37%.

    Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, που ολοκληρώνεται τα επόμενα 24ωρα, εξακολουθεί να βρίσκεται η επόμενη ημέρα για το ΕΣΥ και οι προγραμματικές δεσμεύσεις των κομμάτων για τη δημόσια Υγεία βρίσκονται σταθερά στην επικαιρότητα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στα social media: «Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για το μέλλον, που αξίζει στην πατρίδα μας. Ψηφίζουμε για υψηλότερους μισθούς, για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, για ένα κοινωνικό κράτος, που βρίσκεται δίπλα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Για μια Ελλάδα με λιγότερες ανισότητες».

    Ο τέως Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στις αναμονές στα χειρουργεία – ένα ζήτημα, για το οποίο, επί σειρά μηνών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση «διασταύρωναν τα ξίφη τους».

    «Οι αναμονές θα εξορθολογιστούν εντός του έτους. Θα πάμε σε αναμονές, οι οποίες θα είναι απόλυτα λελογισμένες, δηλαδή χρόνοι, οι οποίοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δίμηνα», είπε ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξή του.

    Διαβάστε επίσης:

    Στρεπτόκοκκος: Πώς πρέπει να γίνεται το strep test

    5 υγιεινά ποτά για την καρδιά

    Βρέθηκε η πιθανή αιτία της ενδομητρίωσης, προσφέροντας ελπίδα για θεραπεία

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ