• HealthStories.gr

    Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV και ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών, με τροπολογία Πλεύρη

    Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας

    Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας


    Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους που συζητείται την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται η διενέργεια εξετάσεων για την παρακολούθηση της υγείας των HIV-1 οροθετικών ασθενών, προκειμένου να καταρτιστεί το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV και να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά η συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων.

    Τι προβλέπει η τροπολογία

    Επίσης, με άλλη διάταξη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που δημοσιεύει το Healthstories ενισχύει τον προϋπολογισμό με επιπλέον 10 εκατ. για την αντιμετώπιση του claw back φθάνοντας άνω των 480 εκ και 80 εκ. περισσότερα από το 2019.

    Με την ίδια τροπολογία ικανοποιείται πάγιο αίτημα των κλινικό εργαστηριακών γιατρών να μπορεί να προβλέπεται επιπλέον αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση, πράγμα που συνιστά σεβασμό στην ιατρική πράξη και την αυτοτέλεια της έναντι της εξέτασης.

    Στο άρθρο 1 της τροπολογίας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής για τα οροθετικά άτομα:

    Εργαστηριακή παρακολούθηση των HIV-1 οροθετικών ασθενών για το χρονικό διάστημα από την 1η.6.2023 έως και την 31η.10.202

    Κατά το χρονικό διάστημα από την 1η.6.2023 έως και την 31η.10.2023, για τη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας, η εργαστηριακή παρακολούθηση των HIV-1 οροθετικών ασθενών, και συγκεκριμένα:

    αα) η διεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικής δοκιμασίας αρχικού ορολογικού ελέγχου (HIV Ag/Ab), συμπεριλαμβανομένων αναγκαίων επαναληπτικών εξετάσεων ,

    αβ) η διεξαγωγή εξετάσεων επιβεβαιωτικής δοκιμασίας για τον HIV-1 και για τον HIV-2 και την ταυτοποίηση του τύπου της HIV λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένων αναγκαίων επαναληπτικών εξετάσεων,

    αγ) η εργαστηριακή ποσοτική μέτρηση HIV-1 RNA (ιικό φορτίο για τον HIV-1) στο πλάσμα των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων αναγκαίων επαναληπτικών εξετάσεων και

    αδ) ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος γονοτυπικής αντοχής HIV-1 σε αντιρετροϊκή αγωγή, συμπεριλαμβανομένων αναγκαίων επαναληπτικών εξετάσεων δύνανται να εκτελούνται στα Κέντρα Αναφοράς.

    Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης.

    Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία 

    Διαβάστε επίσης:

    Μύθοι και αλήθειες για την Ψωρίαση



    ΣΧΟΛΙΑ