• HealthStories.gr

    Covid-19: Σοκ από την ανοδική πορεία των θανάτων στην Ελλάδα – Τα στοιχεία από FT και Eurostat

    • NewsRoom
    Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επίταξη γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία


    Μπορεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού να έχουν μειωθεί για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στη χώρα μας, αλλά τα στοιχεία – σοκ για την ανοδική πορεία των θανάτων μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν. Την ώρα, μάλιστα, που σε όλη την Ευρώπη η πορεία των θανάτων λόγω πανδημίας είναι πτωτική από τον περασμένο Απρίλιο.

    Τα όσα δημοσίευσαν οι Financial Times (FT) αλλά και τα δεδομένα της Eurostat δείχνουν ότι η κατάσταση με τους θανάτους άρχισε να ξεφεύγει από τον Απρίλιο και επιδεινώθηκε τον Ιούλιο.

    Στον αριθμό των θανάτων κατ΄ αναλογία πληθυσμού η Ελλάδα είναι δεύτερη, αμέσως μετά την Βουλγαρία, όπως δείχνουν τα στοιχεία και τα διαγράμματα του ECDC, που παρουσίασαν οι FT.

    Τον Νοέμβριο του 2020 η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη χώρα είχε φθάσει το 28%. Ακολούθησε μια πορεία κατακόρυφης μείωσης, που έφτασε το -8% τον Ιανουάριο του 2021 και συνέχισε με μια κατακόρυφη άνοδο ως τον Απρίλιο του 2021, που ξεπέρασε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 20% κατά πέντε μονάδες – έφθασε, δηλαδή, το 25%. Με ένα «διάλειμμα» δύο μηνών έπεσε σταδιακά ως τον Ιούνιο περίπου στο 13% και ανέβηκε απότομα τον Ιούλιο στο 25%.

    Στην υπόλοιπη Ευρώπη η πορεία των θανάτων λόγω πανδημίας COVID-19 είναι πτωτική από τον περασμένο Απρίλιο – οπότε είχε φθάσει το 20% – έναντι 40% τον Νοέμβριο του 2020. Σημαντική μείωση στη θνητότητα σημειώνεται στο Βέλγιο (-2,8%), στη Σουηδία (-2,5%), στην Τσεχία (-2,1%) και στη Σλοβακία (-1,3%).

    Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr



    ΣΧΟΛΙΑ