• ΥΓΕΙΑ

    Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς: Όταν η καρδιά ραγίζει στ’ αλήθεια

    carrie_fisher

    Η Debbie Reynold’s με την κόρη της Carrie Fisher


    Μια μέρα μετά το θάνατο της κόρης της, Carrie Fisher, από ανακοπή καρδιάς, άφησε την τελευταία της πνοή η 84χρονη ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια Debbie Reynold’s. Οι γιατροί συσχετίζουν τα δύο γεγονότα και αρχικά φάνηκε να συμφωνούν ότι το Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς ενδεχομένως να είχε συμβάλλει στο θάνατο της μητέρας.

    Παρόλο που, σύμφωνα με το Associated Press,  ο γιος της Reynold’s, Todd Fisher, επιβεβαίωσε ότι η αιτία θανάτου της μητέρας του ήταν ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, οι αρχικές εκτιμήσεις έφεραν στο προσκήνιο την κατάσταση, η οποία παραμένει άγνωστη ακόμα και σε ορισμένους γιατρούς.

    Το Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς, γνωστό και ως «καρδιομυοπάθεια από στρες», αναγνωρίστηκε σχετικά πρόσφατα. Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία ένα τμήμα του καρδιακού μυός εξασθενεί, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς. Η βλάβη είναι σοβαρή, αλλά συχνά βραχυπρόθεσμη.

    Τα πρώτα περιστατικά αναφέρθηκαν στον ασιατικό πληθυσμό το 1990 και η κατάσταση ονομάστηκε «καρδιομυοπάθεια takotsubo». Έκτοτε, έχουν αναφερθεί περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι πρώτες σχετικές αναφορές στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκαν το 1998.

    Η αιτία του συνδρόμου, το οποίο εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες άνω των 50 ετών, δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα προκαλούνται από ακραία σωματική ή συναισθηματική καταπόνηση, όπως έντονη θλίψη, θυμό ή έκπληξη, ακόμα και χαρά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το στρες προκαλεί την έκκριση ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα στο σώμα. Ωστόσο, η βλάβη αυτή στον καρδιακό μυ είναι προσωρινή, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πλήρη και γρήγορη ανάρρωση.

    Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η καρδιά είναι αδύναμη, δεν μπορεί να αντέξει τις ραγδαίες μεταβολές που προκαλούνται από το στρες και το Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε συλλογή υγρού στους πνεύμονες, επικίνδυνες μεταβολές στην πίεση του αίματος, έμφραγμα ή ακόμα και στο θάνατο.

    Τα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν αρρυθμία, αιφνίδιο και έντονο πόνο στο στήθος και δύσπνοια, χωρίς να υπάρχει ιστορικό κάποιου προβλήματος στην καρδιά. Αυτά τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους μόλις λίγα λεπτά έως και ώρες μετά την έκθεση στο έντονο στρες.

    Οι περισσότεροι νομίζουν ότι έχουν υποστεί έμφραγμα, κατάσταση η οποία προκαλείται από απόφραξη των στεφανιαίων (καρδιακών) αρτηριών. Και στις δύο περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι παρόμοια, γι’ αυτό και συχνά προκαλούν σύγχυση, τόσο  στους ασθενείς, όσο και στους γιατρούς.

    Προσοχή! Επειδή εκ των προτέρων δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει, αν εσείς ή κάποιος άλλος εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια αμέσως. Οποιοσδήποτε πόνος στο στήθος θα πρέπει να διερευνάται από ειδικό. Ενεργώντας γρήγορα μπορεί να σώσετε τη ζωή σας και να περιορίσετε τη βλάβη στην καρδιά σας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δυσπεψία: Το απόλυτο φυσικό φάρμακο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσοχή. «Τσουνάμι» γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ