• ΥΓΕΙΑ

    Γεωργιάδης: Νέα φάρμακα και κλινικές μελέτες οι επόμενες προτεραιότητες

    Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του Γ.Γ.

    Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του Γ.Γ. Άρης Αγγελής , συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΦΕΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης το τοπίο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τα νέα φάρμακα και οι επενδύσεις σε Κλινικές Μελέτες


    Τα νέα, καινοτόμα φάρμακα και οι κλινικές μελέτες είναι οι επόμενες προτεραιότητες στη λίστα του Υπουργού Υγείας.

    Χθες είχε μία, ακόμη, συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΦΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού Άρης Αγγέλης.

    Όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «παρουσία του γενικού γραμματέα, Άρη Αγγέλη, συναντήθηκα με αντιπροσωπεία του ΣΦΕΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης το τοπίο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τα νέα φάρμακα και οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες».

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναγνωρίζει την ποιότητα των φαρμάκων, που παράγουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και παράλληλα έχει πολλάκις αναφέρει πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες, καινοτόμες θεραπείες οι Έλληνες πολίτες. Παράλληλα έχει διασαφηνίσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

    Παράλληλα ο Υπουργός έχει επισημάνει πόση σημασία δίνει η Πολιτεία στις κλινικές μελέτες και ότι χρειάζεται η χώρα μας να συμμετέχει σε περισσότερες. Μέσα από τις κλινικές μελέτες οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πρωτοποριακές θεραπείες για τις παθήσεις τους και επιπλέον υπάρχουν – διόλου αμελητέα – οφέλη και για την εθνική οικονομία.

    Καινοτόμα φάρμακα και κλινικές μελέτες

    Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν από λίγες μέρες, αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον ζήτημα των κλινικών μελετών.

    «Το «επενδυτικό clawback», που ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, ως Υπουργός Ανάπτυξης, έκανε πραγματικότητα το 2019, ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρα. Η ενσωμάτωσή του, όμως, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προκάλεσε σημαντικές αλλαγές, με τα €250 εκατ. του ΤΑΑ για το 2022-2023 να απορροφώνται κατά 95% από παραγωγικές επενδύσεις.

    Το νέο σχήμα αποδείχθηκε μη ελκυστικό για τις κλινικές μελέτες. Παρατηρείται υστέρηση στον αριθμό των κλινικών ερευνών στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €44 δισ. σε Έρευνα και Ανάπτυξη, με την Ελλάδα να απορροφά μόλις €100 εκατ. Συνεπώς προτείνεται η χορήγηση επιπλέον κινήτρων και κονδυλίων, ειδικά για τις κλινικές μελέτες, εκτός του πλαισίου του ΤΑΑ».

    Αυτό που, επίσης, είναι καίριας σημασίας, είναι να εξακολουθούν οι ασθενείς στη χώρα μας να έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες, πρωτοποριακές θεραπείες. Φάρμακα και πρωτόκολλα, που στις περισσότερες περιπτώσεις κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα, αλλά βελτιώνουν την καθημερινότητα των αρρώστων και σώζουν ζωές.

    Υπενθυμίζεται ότι υπό τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγέλη, έχει συγκροτηθεί επιτροπή, για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών – θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφορετικών φορέων.

    Ο κ. Αγγέλης πολύ συχνά σε ομιλίες του σε διάφορα συνέδρια αναφέρεται στη σημασία της διαφάνειας στον τομέα του φαρμάκου, στην εποπτεία του, καθώς και στην υγιή επιχειρηματικότητα μέσω επενδύσεων σε έρευνα και σε ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρωτιά του Παπαγεωργίου για τα απογευματινά χειρουργεία: «Ανοίγουν» αίθουσες για 9.000 επεμβάσεις που εκκρεμούν

    Ολύμπιος Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ): Το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου, οι επενδύσεις και οι προτάσεις στην κυβέρνηση

    Ιλαρά: Έρχεται κορύφωση τους επόμενους μήνες, λέει το ECDC – Τι ζητά η Κομισιόν

    Άδωνις Γεωργιάδης: Το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε με νόμο το 2001 τα απογευματινά ιατρεία επ΄αμοιβή, εγώ τα υλοποιώ



    ΣΧΟΛΙΑ