• ΥΓΕΙΑ

    Πρωτιά του Παπαγεωργίου για τα απογευματινά χειρουργεία: «Ανοίγουν» αίθουσες για 9.000 επεμβάσεις που εκκρεμούν

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους


    Το πρώτο νοσοκομείο, που έκανε αίτηση, ώστε να πραγματοποιήσει απογευματινά χειρουργεία, είναι το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Το νοσοκομείο δηλώνει έτοιμο να εξυπηρετήσει περίπου 9.000 ασθενείς, που είναι σε αναμονή μέχρι και δύο χρόνια, όπως λένε οι εργαζόμενοι.

    «Οι αναμονές στο νοσοκομείο μας είναι από 8 μήνες μέχρι δύο χρόνια, εξαρτάται από τη βαρύτητα του περιστατικού. Τα οφθαλμολογικά έχουν αναμονή οκτώ μήνες, τα ορθοπαιδικά έναν με ενάμιση χρόνο, τα χειρουργεία του προστάτη έναν χρόνο και δύο χρόνια τα γυναικολογικά περιστατικά», μας λέει ο Παναγιώτης Τουχτίδης, προεδρεύων του ΔΣ των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα στο Παπαγεωργίου δεν είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων ή εξοπλισμού, αλλά το γεγονός ότι οι πολίτες προτιμούν να χειρουργηθούν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ακόμη κι αν σε εκείνο της περιοχής, στην οποία διαμένουν, έχει αναμονή λίγων εβδομάδων.

    «Οι ειδικοί αναισθησιολόγοι είναι 20 σε σύνολο 27 οργανικών θέσεων. Στα κεντρικά χειρουργεία οι αίθουσες είναι 14 και από αυτές λειτουργούν καθημερινά οι 9-10.

    Ωστόσο υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στην περίπτωση των απογευματινών χειρουργείων θα χρειάζονταν 15-20 άτομα επιπλέον συν οι αναισθησιολόγοι που λείπουν», επισημαίνει ο κ. Τουχτίδης.

    Περίπου 9.000 ασθενείς σε αναμονή

    Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του ΔΣ των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου: «Φαίνεται ότι αυτή την στιγμή εκκρεμούν 8-9 χιλιάδες χειρουργεία στο σύνολο των ειδικοτήτων. Είναι περισσότερο θέμα ζήτησης. Το νοσοκομείο μας είναι το πιο καινούριο, έχει καλύτερες εγκαταστάσεις, έχουμε πάντα ανανεούμενο εξοπλισμό».

    Το πρόβλημα με την Βόρεια Ελλάδα το έχει αναγνωρίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στη συνέντευξη τύπου για το θέμα:

    «Έχουμε μεγαλύτερη αναμονή στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ως προς τον αριθμό των πολιτών και σε σχέση με την δυναμικότητα των νοσοκομείων. Δηλαδή, η Βόρειος Ελλάδα έχει αυτή την στιγμή περίπου όσα περιστατικά περιμένει η Αττική, που είναι πολύ περισσότερος ο πληθυσμός και πολύ περισσότερες οι νοσοκομειακές μονάδες. Δεν θα αφήσουμε την Θεσσαλονίκη εκτός της φροντίδας μας.

    Θεωρώ παντελώς απαράδεκτο, ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδος, να έχουμε αναμονές άνω των 12 μηνών. Για μένα είναι απαράδεκτο. Και σκοπός της πολιτικής μας είναι αυτό να εξαλειφθεί και να μην ξανασυμβεί ποτέ. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε από πάνω, για να παρακολουθούμε την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης».

    Ζητούνται αναισθησιολόγοι

    Πηγές από τη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ότι στο Ιπποκράτειο η λίστα φτάνει τις 3.500 ασθενείς, στο Παπανικολάου τις 3.000, στο Γεννηματάς τις 2.000 ασθενείς, στο ΑΧΕΠΑ 1.000 και στο Θεαγένειο 400.

    Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων.

    «Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο νοσοκομεία, που έχουν το μεγάλο πρόβλημα. Ιπποκράτειο και Παπανικολάου έχουν πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα αναισθησιολόγων. Προφανώς εκεί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να διοργανωθούν απογευματινά χειρουργεία.

    Και πάλι, όμως, το ξεκαθαρίζω, οι αποφάσεις είναι πάντα το ίδιο για όλους σε επίπεδο κλινικής και πώς μπορούν να ρυθμίσουν τον χρόνο τους. Εμείς λέμε “είστε γιατροί, εσείς ξέρετε τους νόμους και τις συνθήκες ασφαλείας μιας ιατρικής πράξης”.

    Αλλά η ιδέα του να μπορεί να παραγάγει ο γιατρός του ΕΣΥ και ιδιωτικό έργο και να έχει επιπλέον αμοιβή, κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ πιο ελκυστική, άρα την πιθανότητα να μη βγαίνουν άγονοι οι διαγωνισμοί αναισθησιολόγων στη Θεσσαλονίκη πιο πιθανή», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του είπε: «Ήδη, και στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα που μιλάμε, για τους αναισθησιολόγους το Πανεπιστήμιο και η Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης έχουν πάρει τον μεγαλύτερο αριθμό, έτσι ώστε να μπορεί να προκηρύξει τις θέσεις ως μέλη ΔΕΠ, που θα είναι ένα από τα πρώτα βήματα και θα δούμε και τη συμμετοχή που θα υπάρχει, έτσι ώστε να γίνει.

    Το δεύτερο είναι ότι πλέον υπάρχουν διάφοροι τρόποι εντός δημόσιου νοσοκομείου να υπάρξει αύξηση της αμοιβής. Όλα αυτά είναι προς την κατεύθυνση, οι θέσεις στο ΕΣΥ να γίνουν πιο ελκυστικές, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια».

    Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Το ζητούσε χρόνια

    Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου θεωρεί τα απογευματινά χειρουργεία λύση για τις αναμονές και είχε ζητήσει από τους εκάστοτε Υπουργούς πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να εφαρμοστεί το μέτρο. Μάλιστα, έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας.

    Όπως μας μετέφεραν οι ίδιες πηγές: «Η φιλοσοφία της διοίκησης είναι να μπορεί να αξιοποιείται ο εξοπλισμός και το απόγευμα και να μην «κάθεται» αναξιοποίητος, όπως γίνεται συνήθως στο δημόσιο, που το μεσημέρι σταματούν όλα. Στο Παπαγεωργίου υπάρχει απογευματινή λειτουργία και σε εργαστήρια. Για παράδειγμα το ακτινοδιαγνωστικό λειτουργεί απόγευμα και γίνονται κανονικά και το απόγευμα μαστογραφίες, υπέρηχοι, αξονικές κτλ».

    Πάντως οι εργαζόμενοι αντιδρούν ενόψει των απογευματινών χειρουργείων.

    Όπως τονίζει ο κ. Παναγιώτης Τουχτίδης: «Οι χαώδεις αποκλίσεις δεν θα λυθούν με τα απογευματινά χειρουργεία. Η ελεύθερη, θα έλεγα ασύδοτη μετακίνηση του πληθυσμού, απότοκος της ιατρικής αστυφιλίας, είναι αυτή που δημιουργεί αναμονές και φακελάκια.

    Όλοι νομίζουν ότι θα είναι όπως τα πρωινά χειρουργεία. Είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν τον ίδιο όγκο περιστατικών, δεν υπάρχουν εργαλειοδότες τόσοι, οι οποίοι να θέλουν κιόλας μετά από ένα 8ωρο να κάτσουν άλλες 3-4 ώρες για ένα απογευματινό χειρουργείο.

    Επιπλέον στα βαριά χειρουργεία κανείς δεν εγγυάται ότι οι ασθενείς δεν θα χρειαστούν νοσηλεία, άρα θα απασχοληθεί κι άλλο προσωπικό. Δεν υπάρχει πρόνοια για αυτό. Για, δε, τους νοσηλευτές είναι αστείο να συζητάμε για αμοιβή 10, 15, 20 ευρώ, είναι εξευτελιστικό. Ο Υπουργός μάλλον δεν θέλει να ακούσει τις δικές μας φωνές και προσπαθεί να δώσει κάτι παραπάνω στους γιατρούς στη δική μας πλάτη, γιατί δεν μπορεί να τους κάνει αύξηση μισθών».

    Διαβάστε επίσης

    Ολύμπιος Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ): Το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου, οι επενδύσεις και οι προτάσεις στην κυβέρνηση

    Ιλαρά: Έρχεται κορύφωση τους επόμενους μήνες, λέει το ECDC – Τι ζητά η Κομισιόν

    Γενόσημα: Ο Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε «κόφτη» στα 3 ευρώ, υπεγράφη η απόφαση



    ΣΧΟΛΙΑ