• ΥΓΕΙΑ

    Φως στο «τούνελ» της πανδημίας – Αισιοδοξία στην Ελλάδα


    Μηνύματα αισιοδοξίας έρχονται για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο, με τα νούμερα των κρουσμάτων, των εισαγωγών σε ΜΕΘ και των θανάτων να παρουσιάζουν σταθεροποίηση ή και μείωση σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και κάποιες οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από το θανατηφόρο ιό.

    Τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν, εντούτοις η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι καμία μάχη δεν έχει ακόμα κριθεί.

    Ήδη οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Αυστρίας έχουν προαναγγείλει σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στα μέσα Απριλίου, ενώ σταδιακή επιστροφή της χώρας στους κανονικούς της ρυθμούς σχεδιάζει μετά τις 19 Απριλίου και η Γερμανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    Αχτίδα αισιοδοξίας διαφαίνεται και στις δύο ευρωπαϊκές χώρες που ήρθαν αντιμέτωπες με το πιο σκληρό πρόσωπο του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να μετρούν σήμερα χιλιάδες θύματα.

    Στην Ισπανία, ο ρυθμός αύξησης των θανάτων παρουσιάζει μείωση τις τελευταίες ημέρες, ενώ στην πολύπαθη Ιταλία ο ρυθμός μετάδοσης συνεχίζει να περιορίζεται αισθητά, με τις νοσηλείες εντός και εκτός ΜΕΘ να παρουσιάζουν επίσης μείωση.

    Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, τόσο οι ειδικοί όσο και οι κυβερνήσεις των χωρών, επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος, καθώς μια λάθος κίνηση είναι αρκετή για να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα.

    Οι Αρχές των χωρών σχεδιάζουν την επάνοδο με πολλή προσοχή, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ό,τι μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει.

    «Φρένο» στην Ελλάδα

    Την ώρα που πολλές χώρες ανά τον κόσμο θρηνούν εκατόμβες θυμάτων η επιδημία στη χώρα μας παραμένει ελεγχόμενη, με την επιδημική καμπύλη της να μην παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές.

    «Είναι σαφές σε εμάς τις τελευταίες μέρες, ότι υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ένα ‘φρένο’. Υπάρχει μία βραδεία αύξηση των αριθμών και περιμένουμε να δούμε και μείωση. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, ότι τα μέτρα ήταν σημαντικά και ότι πάρθηκαν όταν έπρεπε και δεν θρηνήσαμε εκατόμβες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας (6/4/2020).

    Ωστόσο, τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό, προκειμένου να μην ανατραπεί η εικόνα μας τις επόμενες ήμερες ή εβδομάδες.

    «Όλοι αυτοί οι αριθμοί, όλα αυτά τα κρούσματα τα οποία ανακοινώνονται, είναι εξαιρετικά μεταβλητά. Οποιαδήποτε στιγμή, μια οποιαδήποτε εστία σε οποιοδήποτε χωροταξικό cluster στην Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει άλλα δεδομένα και άλλες συνθήκες», σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος του σχεδίου στις 27 Απριλίου, να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προχωρήσει η στρατηγική βήμα-βήμα.

    Οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στο να μην κορυφωθεί η επιδημία, αλλά να παραμείνει η καμπύλη διασποράς της νόσου όσο το δυνατόν πιο επίπεδη, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

    «Δεν μιλάμε για κορύφωση της επιδημίας. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε έτσι όπως πάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας.

    Η επόμενη μέρα

    Ο σχεδιασμός της επανάκαμψης προχωρά με πολλή μελέτη και προσοχή, καθώς δεν υπάρχει εμπειρία σε καμία χώρα στον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, με την άρση των περιοριστικών μέτρων η χώρα δεν θα βρεθεί στις ίδιες με τις προ της υγειονομικής κρίσης συνθήκες, αλλά η επάνοδος θα είναι σταδιακή.

    Σε δεύτερο χρόνο έπεται ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος επιδημίας, ο οποίος θα είναι ανάλογος με την κυκλοφορία του ιού, με την ανοσία που θα έχει αναπτύξει ο πληθυσμός και με τις εξελίξεις που θα έχουν σημειωθεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

    Οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλούν με βεβαιότητα για την παρουσία ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας το επόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα και για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους, δηλαδή για ένα σχήμα επιβολής μέτρων και άρσης τους, ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η επιδημία.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ