• ΥΓΕΙΑ

    Έρπης: Προβληματισμός για την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού


    Ο έρπης των γεννητικών οργάνων και ο στοματικός έρπης, δύο μέχρι τώρα ξεχωριστά στελέχη του ιού του απλού έρπητα,  συνδυάζουν το DNA τους κάνοντας  «σεξ» μεταξύ τους και παράγουν επιθετικούς απογόνους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια πριν, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και ο στοματικός έρπης απομακρύνθηκαν και από ένας απλός ιός έγιναν δύο ξεχωριστά είδη. Σήμερα, φαίνεται ότι «συναντιούνται» ξανά και, συνδυάζοντας το DNA τους, δημιουργούν ανασυνδυασμένους ιούς, με χαρακτηριστικά και των δύο στελεχών.

    Η ανακάλυψη αυτή προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς οι νέες μορφές του ιού θα μπορούσαν να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα αντιιικά φάρμακα που καταστέλλουν τις λοιμώξεις που προκαλούν οι HSV1 και HSV2.

    Ο έρπης τύπου 1 (HSV 1) ή στοματικός έρπης είναι το συνηθέστερο στέλεχος, που επηρεάζει περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων κάτω των 50 ετών.

    Αποκαλείται «στοματικός έρπης» επειδή κατά κύριο λόγο προκαλεί πληγές ή φλύκταινες γύρω από τα χείλη. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει γίνει πιο σύνηθες να επηρεάζει και τις γεννητικές ή πρωκτικές περιοχές, όπου εμφανίζεται κυρίως ο έρπης τύπου 2 (HSV 2).

    Ο HSV 2 ή έρπης των γεννητικών οργάνων είναι λιγότερο συχνός, καθώς εμφανίζεται στο 16% του πληθυσμού.

    Και στις δύο μορφές του, ο ιός παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις και κατά τη διάρκεια των εξάρσεων είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.

    Ο HSV 1 μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί ή την κοινή χρήση αντικειμένων, όπως σκεύη ή οδοντόβουρτσες, ενώ ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί τυπικά να εξαπλωθεί μόνο μέσω της σεξουαλικής επαφής.  Από τη στιγμή που ο ερπητοϊός εισβάλλει στο σώμα κάποιου, παραμένει εκεί εφ’ όρου ζωής καθώς δεν υπάρχει θεραπεία. Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να περιορίσουν τις εξάρσεις και να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Εντούτοις, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι τα δύο στελέχη, μέσω μιας διαδικασίας που θεωρείται πως αντιστοιχεί στο δικό μας σεξ “γεννούν» νέα στελέχη.

    Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ιολογικού Ελέγχου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανέλυσαν δείγματα από άτομα που είχαν μολυνθεί από επητοϊούς μεταξύ του 1994 και του 2016.

    Πραγματοποίησαν αλληλούχιση του DΝΑ 250 ιών και αναλύθηκαν 230 επιπλέον δείγματα που είχαν προηγουμένως αλληλουχηθεί και δημοσιευθεί.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δείγματα που εμπεριείχαν DNA από τους ιούς HSV 1 και HSV 2 ήταν περισσότερα και πιο σημαντικά απ’ όσο ανέμεναν.

    Μάλιστα, τα τμήματα του HSV 1 που βρέθηκαν στους ιούς του HSV 2 ήταν έως και 10 φορές μεγαλύτερα από αυτά που είχαν δει σε προηγούμενες εργασίες.

    Ένας ασθενής είχε μολυνθεί και με τους δύο ιούς. Το DNA του HSV 2 αυτού του ατόμου είχε, επίσης, ένα μεγάλο τμήμα του HSV 1, επομένως οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι δύο ιοί πιθανώς να συνδυάστηκαν στον οργανισμό του ίδιου του ατόμου.

    Τα νέα στελέχη του ιού δεν αποτελούν ακόμα πρόβλημα, καθώς οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ανθεκτικότητα στα φάρμακα, ωστόσο θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον.

    «Ο ανασυνδυασμός θα μπορούσε να επιτρέψει στον HSV-2 να αποκτήσει αντίσταση στα φάρμακα κατά του ιού από τον HSV-1», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.

    Σημειώνουν, επίσης, ότι θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού, που γίνονται σήμερα σε πολλά ερευνητικά εργαστήρια.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Infectious Diseases

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Σε έξαρση τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», προειδοποιούν οι ειδικοί

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιός του έρπητα: Οι τύποι που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς μπορεί το σεξ να «κοστίσει» την όραση



    ΣΧΟΛΙΑ