• ΥΓΕΙΑ

    Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Πιθανή η αποκλιμάκωση της επιδημίας σε δύο μέρες – Η σχέση σχολείων και ΜΕΘ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δ. Σαρηγιάννης: Πιθανή η αποκλιμάκωση της επιδημίας σε δύο μέρες – Η σχέση σχολείων και ΜΕΘ

    Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης


    Τα πρώτα αισιόδοξα νέα εδώ και καιρό. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, εκτιμά ότι είναι πιθανή η αποκλιμάκωση της επιδημίας άμεσα και, μάλιστα, σε δύο μέρες, δηλαδή ως την Πέμπτη.

    «Μπορεί να δούμε αποκλιμάκωση ακόμη και σε δύο μέρες. Έχω, βέβαια, και μια επιφύλαξη, γιατί δεν ξέρω αν τα τεστ τις τελευταίες τέσσερις μέρες είναι αντιπροσωπευτικά της διασποράς. Είναι ένα κρίσιμο διήμερο αυτό, για να δούμε σε ποια τροχιά θα κινηθεί το πράγμα. Αν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς – ως επί το πλείστον νέοι σε ηλικία, 18-19 χρόνων – δημιουργούν την ανοσία, τότε η νόσος δεν θα πιάσει τις μεγαλύτερες ηλικίες», μας είπε ο καθηγητής.

    Πιθανή η άμεση αποκλιμάκωση

    Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, το προγνωστικό μοντέλο, που έχει αναπτύξει ο ίδιος και οι συνεργάτες του – και το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, μέχρι σήμερα δεν έχει πέσει έξω – είχε δείξει ότι θα υπάρξει κορύφωση της επιδημίας στις 20-23 Ιανουαρίου.

    Αλλά από τα Θεοφάνεια και μετά παρατηρούνται διακυμάνσεις σε επίπεδο κρουσμάτων. Ο μέσος όρος είναι περίπου 35.000 κρούσματα, τα νούμερα πέφτουν, ανεβαίνουν, ξαναπέφτουν, ανεβαίνουν ξανά, αλλά όχι πολύ παραπάνω.

    «Αν μεθαύριο τα κρούσματα κρατηθούν ως τις 35.000 και δεν θα ανέβουν, τότε, ναι, θα μιλάμε καθαρά για αποκλιμάκωση. Αξίζει, πάντως, να πούμε ότι, με δεδομένο ότι έχουμε υπολογίσει σωστά και ότι εφαρμόζονται τα μέτρα, φαίνεται πως δεν ανιχνεύουμε το 100% αυτών που νοσούν (ανιχνεύουμε γύρω στο 50%). Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι μάλλον ανιχνεύουμε λιγότερο από το μισό των νοσούντων και άρα οι νοσούντες είναι 2-3 περισσότεροι. Αν ισχύει αυτό, τότε αρχίζουμε να δημιουργούμε ανοσία και από τη νόσηση και από τον εμβολιασμό, άρα δυσκολεύει η κυκλοφορία του ιού, οπότε αναδύεται η πιθανότητα αποκλιμάκωσης. Σε κάθε περίπτωση είναι καλά νέα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Επιβάρυνση στις ΜΕΘ λόγω σχολείων

    Όλα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να επαναπαυτούμε. Ο κ. Σαρηγιάννης είναι κατηγορηματικός. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συγκρατημένοι, είπε, όπως μέσα στις γιορτές, που ακυρώθηκαν τραπέζια και συναντήσεις. Και δεν πρέπει να ελαφρύνουν τα μέτρα, όπως ακούγεται ότι μπορεί να συμβεί στην εστίαση από την ερχόμενη Δευτέρα.

    Στην ερώτηση – κλειδί των ημερών, πόσο μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση η λειτουργία των σχολείων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ανέφερε:

    «Με τα σχολεία αναμένουμε αύξηση της τάξης του 10% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Και είναι πολύ πιθανό αυτή η αύξηση να συνδυαστεί με επιβάρυνση στις ΜΕΘ. Ήδη παρατηρείται σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της παραλλαγής Όμικρον, οπότε και στις ΜΕΘ μπορεί οι διασωληνωμένοι να φθάσουν στους 750-770 το επόμενο 10ήμερο».

    Διαβάστε επίσης

    Δισταγμοί για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους και σενάρια για χαλάρωση των μέτρων σε γήπεδα – εστίαση

    Μπουρλά: Έτοιμο τον Μάρτιο το εμβόλιο της Pfizer κατά της Όμικρον

    Θεοδωρίδου: Μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες σε παιδιά που έχουν νοσήσει



    ΣΧΟΛΙΑ