• ΥΓΕΙΑ

    Μπουρλά: Έτοιμο τον Μάρτιο το εμβόλιο της Pfizer κατά της Όμικρον

    • NewsRoom
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά


    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον του Covid-19 θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο και η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να παράγει τις δόσεις.

    «Αυτό το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο», είπε ο Μπουρλά στο Squawk Box του CNBC. «Ξεκινάμε ήδη να παράγουμε ορισμένες από αυτές τις ποσότητες».

    Ο Μπουρλά είπε ότι το εμβόλιο θα στοχεύσει και τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Είπε ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν χρειάζεται ή όχι ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στην παραλλαγή Όμιρκον ή πώς θα χρησιμοποιηθεί, αλλά η Pfizer θα έχει έτοιμες κάποιες δόσεις, καθώς ορισμένες χώρες το θέλουν έτοιμο το συντομότερο δυνατό.

    «Η ελπίδα είναι ότι θα πετύχουμε κάτι καλύτερο, με καλύτερη προστασία, ιδιαίτερα κατά των λοιμώξεων, γιατί η προστασία από τις νοσηλείες και τη σοβαρή ασθένεια καλύπτεται αυτή τη στιγμή με τα τρέχοντα εμβόλια αρκεί να έχει γίνει και η τρίτη δόση», είπε ο Μπουρλά.

    Πραγματικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι μόνο περίπου 10% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης από το Όμικρον 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, οι δύο αρχικές δόσεις εξακολουθούν να παρέχουν καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες, διαπίστωσε η μελέτη.

    Τα ενισχυτικά εμβόλια είναι έως και 75% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ Άνθονι Φάουτσι, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση εμβολίου που θα στοχεύει συγκεκριμένα στην παραλλαγή Όμικρον, επειδή οι αναμνηστικές δόσεις δουλεύουν καλά έναντι του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη ειδικού εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σύντομα.

    Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC, δήλωσε επίσης ότι η Moderna θα είναι σε θέση να παραδώσει 2 έως 3 δισεκατομμύρια αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19 εντός του έτους.

    Ο Μπουρλά είπε ότι δεν είναι σαφές εάν χρειάζεται και τέταρτη δόση. Είπε ότι η Pfizer θα πραγματοποιήσει πειράματα για να προσδιορίσει εάν χρειάζεται άλλη δόση.

    Το Ισραήλ έχει διαθέσει μια τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

    Το Ισραήλ διαπίστωσε ότι μια τέταρτη δόση του εμβολίου αυξάνει τα αντισώματα που προστατεύουν από τον ιό πέντε φορές την εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Moderna: Η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη ειδικού εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον

    Σχολεία: Πάνω από 15.500 τα θετικά self test – Οι οδηγίες για όσα παιδιά νοσούν



    ΣΧΟΛΙΑ