• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Νέα συμπτώματα στη λίστα του ΠΟΥ – Πού θα επιβάλλεται η χρήση μάσκας


    Νέα συμπτώματα προστέθηκαν στη λίστα των «ύποπτων» εκδηλώσεων για covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας (27/4/2020).

    Τα συμπτώματα αυτά, προστίθενται στα ήδη γνωστά, τα οποία περιλαμβάνουν τον πυρετό, το βήχα και τη δύσπνοια.

    «Σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να μας οδηγήσουν στην υποψία ότι έχουμε τη νόσο, τοποθετήθηκε πρόσφατα η επιστημονική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόσθεσε κάποια περαιτέρω συμπτώματα που πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας. Αυτά, εκτός από τα γνωστά, δηλαδή τον πυρετό, το βήχα –ο οποίος μπορεί να είναι ξερόβηχας αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από απόχρεμψη- το λαχάνιασμα και τη δυσκολία στην αναπνοή, περιλαμβάνουν επίσης τις κρυάδες, το ρίγος, τις μυαλγίες, την κεφαλαλγία και την ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης και της όσφρησης», σημείωσε ο καθηγητής.

    Παράλληλα, τόνισε ότι τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεσή μας στον ιό, με την πλειονότητα των μολυσμένων να τα παρουσιάζουν σε 3-7 ημέρες.

    Ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση μάσκας

    Ο κος Τσιόδρας, ανακοίνωσε επίσης, την απόφαση της Επιτροπής για ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνηση με ΜΜΜ και κατά την επίσκεψη σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τηρείται η πρακτική αυτή ως υποχρεωτικό μέτρο (με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις), σε χώρους όπως για παράδειγμα, τα παντοπωλεία, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα κουρεία-κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Το μέτρο θα αφορά και τους επισκέπτες αλλά και τους εργαζόμενους που έχουν στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι.

    «Όπως ειπώθηκε από πολλά μέλη της Επιτροπής, η μάσκα δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, σε συνδυασμό με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, την τήρηση των αποστάσεων, την τήρηση των κανόνων για την εφαρμογή και αφαίρεση της μάσκας και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς», υπογράμμισε ο κος Τσιόδρας.



    ΣΧΟΛΙΑ